ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • «Το ρηξικέλευθο νομοσχέδιο βάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον θεσμό της διαβούλευσης, τις συνελεύσεις ανά συνοικία, την πρόβλεψη των τοπικών δημοψηφισμάτων, τον κοινωνικό έλεγχο»

 

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προγράμματος «Κλεισθένης 1» στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε τα εξής:

Ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός γνωρίζει μεγάλες πιένες αυτό το διήμερο εδώ. Ο κ. Βορίδης χθες μας κατηγόρησε για το κομμουνιστικό μας παρελθόν και την εμμονή μας στην απλή αναλογική και τη δημοκρατία.

Θα μιλήσω, φαντάζομαι, εκ μέρους όλων των συντρόφων και συντροφισσών μου. Θέλω να πω ότι είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το κομμουνιστικό μας παρελθόν.

Προσδοκούμε κάποιοι από εμάς -και δεν θα μιλήσω πλέον εξ όλων- ότι αυτό το κομμουνιστικό παρελθόν μπορεί κάποια στιγμή να γίνει και μέλλον.

Δεν ξέρω αν ο ίδιος είναι εξαιρετικά υπερήφανος για το δικό του παρελθόν, που ήταν αρκετά κοφτερό ως τσεκούρι και εξαιρετικά χουντικό ως ΕΠΕΝ. Απ’ όσο ξέρω, ο κομμουνισμός δεν είναι στην παρανομία στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών. Η χούντα, της οποίας ήταν εκπρόσωπος τη δεκαετία του 1980, νομίζω ότι είναι λίγο παράνομη. Οπότε, ας αφήσει τα μαθήματα δημοκρατίας. Έχει κοπεί από τη δεκαετία του 1980 σ’ αυτό το μάθημα ο κ. Βορίδης. Ας προσπαθήσει να πει κάτι άλλο.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι όλο το νομοσχέδιο, κατά την άποψή μας, είναι ρηξικέλευθο, γιατί βάζει μέσα στη διαδικασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πράγματα που δεν υπήρχαν πριν, όπως τον θεσμό της διαβούλευσης, τις συνελεύσεις ανά συνοικία, την πρόβλεψη των τοπικών δημοψηφισμάτων, τον κοινωνικό έλεγχο. Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά. Βρήκατε να εντυπώσετε και να εστιάσετε την κριτική σας στο δημοκρατικότερο πράγμα που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και είναι η απλή αναλογική.

Μάλιστα ακούστηκε από άλλον Αντιπρόεδρο με βαθύ «δημοκρατικό» παρελθόν ότι θα μπουν τα άκρα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Επίτηδες, υπάρχει ένας συσχετισμός των ναζί με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, που προφανέστατα δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν είναι άκρο η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Όμως, η δικιά σας λογική είναι σε ό,τι σας ενοχλεί να βάζετε προσκόμματα για να μην μπει ποτέ και να μη μιλήσει σε δημόσιο διάλογο, σε θεσμικά όργανα. Η παρουσία, λοιπόν, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έχει μόνο να προσφέρει και στα Δημοτικά και στα Περιφερειακά Συμβούλια.

Να θυμηθούμε εδώ, λοιπόν, για τον κύριο με το «δημοκρατικό» παρελθόν ότι το κόμμα όπου ήταν το 2002, το ΛΑΟΣ, και κατέβηκαν στις νομαρχιακές εκλογές στον Νομό Αττικής, είχε τέσσερα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Το ποιος προμοτάρισε τους ναζί σ’ αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να μας το λέει ο κύριος Αντιπρόεδρος. Εις εκ των τεσσάρων που προμοτάρισαν τότε ως υποψηφίους νομαρχιακούς συμβούλους σήμερα είναι Βουλευτής, ο Παναγιώταρος. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα παραμύθια για το ποιος έχει σπρώξει τον ναζισμό σ’ αυτήν τη χώρα.

Νομίζω ότι προλαβαίνω να πω ίσως και δύο ακόμα πράγματα, που θα τα είχα αφήσει απ’ έξω. Γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για το τι μπορεί να διορίζει και το τι δεν μπορεί να διορίζει ο Δήμαρχος και το τι μπορεί να κάνει ή τι δεν μπορεί να κάνει ο Δήμαρχος. Είχα την εντύπωση ότι ο Δήμαρχος, σύμφωνα με τους νόμους που έχουμε σ’ αυτήν τη χώρα, είναι ένα εκτελεστικό όργανο και το πολιτικό όργανο αυτού του πράγματος είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Εσάς δεν σας ενδιαφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εσάς σας ενδιαφέρει αυτό που είπε και ο Υπουργός, μια μόνο παραταξιακή κατάσταση σε οποιονδήποτε Δήμο, για να μπορείτε να τον ελέγχετε. Εξ ου και κατεβάζετε όλον αυτόν τον στρατό που ελέγχετε, τον δημοτικό, των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, θεωρώντας ότι θα πιέσετε την Κυβέρνηση μ’ αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, είναι εξαιρετικά αντιφατικό να μιλάτε για αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου αν δεν πάρει το χρίσμα από εσάς κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης, πρώτον, χαρακτηρίζεται αντάρτης και δεύτερον, έχει πολύ λίγες πιθανότητες να εκλεγεί. Το πόσο σφιχταγκαλιάσατε εσείς και το Πα.Σο.Κ. στο παρελθόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ας μην το συζητήσουμε σ’ αυτήν την κουβέντα, γιατί και ο χρόνος δεν μας παίρνει. Όμως, ας μιλήσουμε για την αυτοτέλεια που δίνεται πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που θα του λέει ο Δήμαρχος, αν πετάει ο γάιδαρος ή δεν πετάει. Γιατί αυτήν τη στιγμή έχουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου ο Δήμαρχος μπορεί να τρελαθεί, ο Δήμαρχος μπορεί να αλλάξει πλώρη, ο Δήμαρχος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, του κεφαλιού του και κανένας δεν μπορεί να τον κουνήσει από αυτήν τη θέση.

Αυτό, λοιπόν το σύστημα δεν είναι δημοκρατία. Αυτό το σύστημα δεν ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της κοινωνίας και δεν είναι και αντιπροσωπευτικό. Αυτό αλλάζει αυτό το νομοσχέδιο, και σας πειράζει πολύ. Τι να κάνουμε; Με αυτό θα ζήσετε.

Κι αν νομίζετε ότι θα γίνουμε Σοβιετία λόγω αυτού πράγματος, ε, θα ζήσετε και με αυτή τη Σοβιετία, όπως έχετε ζήσει και με διάφορες άλλες. Πόρρω απέχουν βέβαια αυτά από τη Σοβιετία και τη Σοβιετική Ένωση, αλλά με τα βιβλία, όπως ξέρουμε, έχετε μια πολύ κακή σχέση.

Θα κλείσω με τον Φιλόδημο Ι και Φιλόδημο ΙΙ. Σας προκαλώ -θα πω το παράδειγμα του Νομού Δράμας- να πάτε να μιλήσετε με τους πέντε Δημάρχους που έχουμε στον Νομό Δράμας για το ποια είναι η άποψή τους για το Υπουργείο Εσωτερικών και ποια βοήθεια δέχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από αυτήν την Κυβέρνηση, οικονομική, υλική, με προσωπικό και τι δεχόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια. Κι επειδή αυτές οι Δημοτικές Αρχές που είναι τώρα έζησαν και εσάς και εμάς, θα πρέπει να τους ρωτήσετε, συγκρίνοντας τις δύο περιόδους, ποια ήταν η καλύτερη περίοδος.

Γι’ αυτό και πιάνει και μια πολιτική αναγούλα τον πολιτικό μου αντίπαλο στη Δράμα, γιατί άνθρωποι που δεν ανήκουν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν να πουν μόνον καλά λόγια για το Υπουργείο Εσωτερικών και την υλική βοήθεια που έχει προσφέρει όλο αυτό το διάστημα.

Σας ευχαριστώ.