APImages, unsplash

Σε μία δύσκολη εξίσωση υποβάλλει εκ νέου την παγκόσμια κοινότητα η απειλητική ισχυροποίηση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Και μιλάμε για δύσκολη εξίσωση διότι η επανεμφάνισή της συμπίπτει με:

1. Το χρονικό σημείο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε Ευρώπη και Αμερική

2. Την περίοδο που αναμένονται μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών λόγω τουρισμού

3. Την φάση όπου το τείχος ανοσίας δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Τι γνωρίζουμε, τι όχι

Υπεραπλουστεύοντας αυτό που γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Δέλτα είναι ότι είναι σίγουρα πιο μεταδοτική από κάθε άλλη. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε με ασφάλεια είναι εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι και πιο «θανάσιμη», πιο απειλητική δηλαδή για βαριές νοσήσεις και θανάτους. Στο δεύτερο σημείο υπάρχουν ογκούμενες ενδείξεις για αυξημένη δριμύτητα αλλά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα.

Συναγερμός

Ηδη πάντως σε πολλές χώρες έχει σημάνει συναγερμός

Στη Γαλλία διαπιστώθηκε ότι το νέο στέλεχος κορωνοϊού ευθύνεται για το 10% των νέων λοιμώξεων. Πριν από μία εβδομάδα, το ποσοστό αυτό κυμαινόταν μεταξύ 2% και 4%.

Στο μάτι του πανδημικού κυκλώνα βρίσκεται, επίσης εξαιτίας της «Δέλτα», η Ρωσία, που την Τετάρτη ανακοίνωσε περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα και 550 θανάτους εντός 24 ωρών, αριθμοί που είχαν να καταγραφούν από τον Ιανουάριο.

Στην Πορτογαλία η έξαρση των κρουσμάτων προκάλεσε «πισωγύρισμα» της επιστροφής στην κανονικότητα, καθιστώντας αναγκαία την επιβολή νέων μέτρων σε καταστήματα, εστιατόρια και καφενεία, τα οποία πλέον πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.

Ακόμη και το Ισραήλ, με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη, επέβαλε εκ νέου την υποχρέωση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μόλις δύο εβδομάδες αφότου την είχε καταργήσει.

Εκτακτη σύσκεψη υπό Τσιόδρα – 29 κρούσματα της Δέλτα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα όπως προέκυψε από τα χθεσινά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ μέσα σε μια εβδομάδα από τα 11 φτάσαμε στα 29 κρούσματα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το Ηράκλειο Κρήτης όπου εντοπίστηκαν τα 15 από τα 18 νέα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης. Το γεγονός οδήγησε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών, υπό τον επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ και φορέων του νησιού με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση και να επισπευσθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.

Ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μέτρων

Η ανησυχία που προκαλεί η παρουσία του στελέχους «Δέλτα», δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, προειδοποιούν πολλοί ηγέτες. Κοινή προσέγγιση στις δηλώσεις τους είχαν η Άγγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας μεγαλύτερο συντονισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι δεδομένο πως είμαστε ανήσυχοι για το στέλεχος Δέλτα. Θα ζητήσω πιο συντονισμένη προσέγγιση, ειδικότερα σε σχέση με τις εισόδους από περιοχές που κυριαρχούν τα στελέχη», τονίζει η Α. Μέρκελ.

«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση καθώς το περιώνυμο στέλεχος Δέλτα φτάνει και εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τα προηγούμενα. Αγγίζει όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου», επισημαίνει ο Ε. Μακρόν.

Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς την λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί και ζητά από τον κόσμο να εμβολιαστεί.

«Έτσι έχει η κατάσταση: Το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, πιο θανατηφόρο και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τους νεότερους και ανεμβολίαστους πιο ευάλωτους από ποτέ», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στις ΗΠΑ, μία στις τρεις νέες μολύνσεις οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα και είναι ενδεικτική η δήλωση της Jennifer Surtees, του πανεπιστημίου του Buffalo στους Financial Times:  «Το νέο στέλεχος μπορεί να μεταδοθεί κυριολεκτικά σαν φωτιά μέσα στο δάσος μεταξύ των θυλάκων των ανεμβολίαστων».

Υπουλη και για επαναμολύνσεις

Ανησυχητικά σχετικά με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι τα ευρήματα νέας μελέτης που συνέταξαν ερευνητές του Cambridge και δημοσίευσαν χθες οι Financial Times.

Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να πλήξει ακόμη και πλήρως εμβολιασμένους νοσοκομειακούς, που αναγκαστικά πρέπει να περιθάλπουν ασθενείς με χαμηλή απόκριση στο εμβόλιο.

Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι – προκειμένου να μην επαναπροσβληθούν και μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς – πρέπει να καταφύγουν σε ενισχυτική δόση εμβολίου.

Η μελέτη καταδεικνύει την περίπτωση ενός περιστατικού υπερμετάδοσης στο νοσοκομείο του Δελχί νωρίτερα μέσα στο έτος, όπου 30 πλήρως εμβολιασμένα μέλη του προσωπικού προσεβλήθησαν από την μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού.

Κανείς από τους εργαζόμενους δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί αλλά η μελέτη αναφέρει ότι το ξέσπασμα μέσα στο νοσοκομείο προσέθεσε περισσότερες αποδείξεις στην υπόθεση ότι η «Δέλτα» είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

Ανάλογες εξάρσεις της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκαν σε άλλα δύο ινδικά νοσοκομεία, ανέφεραν οι ερευνητές, αλλά τέτοιες εξάρσεις δεν παρατηρήθηκαν με άλλα στελέχη.

Διαβάστε ακόμη: Φρένο» στις αφίξεις από χώρες υψηλού κινδύνου ζητούν Μέρκελ – Μακρόν

Τα περιστατικά επαναμόλυνσης μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων νοσοκομειακών εργαζομένων είναι ανησυχητικά καθώς τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να νοσηλεύουν ανθρώπους που οι συνθήκες της υγείας τους περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αναφέρει η μελέτη.

Και επειδή τέτοιοι ασθενείς παρουσιάζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση μετά την μόλυνσή τους από μέλη του ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού, η μελέτη αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ενίσχυση των εμβολιασμών για τέτοιους εργαζομένους.

Πηγή: Hellasjournal.com