ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Τέλη Φεβρουαρίου, είδαμε ρεπορτάζ σε κανάλια και στο δικό μας τοπικό, πολιτευτές να αλληλοκατηγορούνται. Ακούσαμε και είδαμε πολιτευτή με πολίτη να αλληλοδιαψεύδονται για γεγονότα που συνέβησαν και που γνωρίζουμε όλοι μας ποιος λέει την αλήθεια.
Είναι βέβαια θέμα ψήφων… Κύριοι αφήστε και άλλους να ασχοληθούν με τα κοινά. Φτάνει πια οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ίδια πρόσωπα για πολλά χρόνια. Χορτάσαμε… ότι αγωνίζεστε για το καλό της πόλης Φτάνει!
Ας δούμε λοιπόν την έννοια ψευδείς ειδήσεις.
13ος αιώνας. Η πρώτη ψευδής είδηση επί Φαραώ Ραμσή. Σκοπός ήταν να φανεί ότι οι Αιγύπτιοι νίκησαν σε σπουδαία πολυετή νίκη, ενώ είχε υπογραφεί Ειρήνη (Κόντρα).
- Fake news ήταν η λέξη της χρονιάς (Λεξικό Collins / ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).
Ο όρος λοιπόν σημαίνει τις ψεύτικες ειδήσεις που παρουσιάζονται ως αληθινές, ενώ είναι κατασκευασμένες εσκεμμένα.
Φυσικά για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό οικονομικό ή πολιτικό για το συμφέρον αυτού που λέει ψέματα για να «μαζέψει» ψήφους.
Οι ψεύτικες ειδήσεις που παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζουν αξιόπιστες. Είναι ντροπή! Είναι προπαγάνδα, σκόπιμη η παραπληροφόρηση – πολιτική – ψευδονέα για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Όμως στις μικρές μας κοινωνίες ξέρουμε ποιος ψεύδεται…
Ας προβληματιστούμε… Ο κόσμος δεν ξεγελιέται. Ας υπάρχει αξιοπρέπεια και πέρα από τον μισθό του πολιτευτή κάντε και κάποιο μεροκάματο… Πληρώστε και κάποια πρόσκληση σε δείπνο…