ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

  • Πανδημία πανικού και όχι ανυποταξίας στον σεβασμό της ίδιας της ζωής είναι ίσον αποδημία της λογικής

 

Καθυστέρησα να στείλω το κείμενο που ακολουθεί, επειδή ήλπιζα ότι θα αντιληφθούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης. Αλλά δυστυχώς εμφανίστηκαν αρκετοί ανυπάκουοι «εξυπνάκηδες» (υπεράνω των νόμων) και μερικοί γελοίοι ανεγκέφαλοι στο ίντερνετ με διάφορα fake news, με κριτικές ότι πρόκειται περί Δικτατορίας και με πολλές άλλες ανάλογες «σοφιστείες».

Για πρώτη φορά στη διάρκεια της γνωστής Ιστορίας, η ύπαρξη ενός μεταδοτικού νοσήματος προβάλλεται ως λόγος απονέκρωσης της ζωής ολόκληρων κοινωνιών.

Είτε εσκεμμένα, είτε λόγω καταπάτησης των ελευθεριών καλής χρήσης, παντός αγαθού δωρήματος, ο ιός αυτός πρόεκυψε για να μας βρει απροετοίμαστους.

Μεγάλους, μικρούς, άρχοντες και ποπολάρους, στρατηγούς και στρατιώτες, βασιλείς – πολιτικούς και γίδια δίχως τσοπάνη.

Την ώρα που ο κορωνοϊός καλπάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα κυριεύοντας τον πλανήτη, η πανδημία της παραπληροφόρησης καλά κρατεί και κάθε λογής προφήτες, θρησκευτικοί, κοσμικοί, διαρρηγνύουν εμμέσως πλην σαφώς ο καθείς με τον τρόπο τους τα ιμάτιά τους, κραυγάζοντας ότι η νόσος είναι ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στο τέλος των ημερών.

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ούτε κάποιους εκ των επισκόπων που υπήρξαν λόγω ή πράξεως παραβατικοί μιας και αφενός ο καθείς κρίνεται εκ των λόγων και πράξεών του και κατά άλλον λόγο τι μπορώ να πω εγώ σε κάποιον που από άσημος αρχιμανδρίτης με την μεταξύ των ψηφοφορία εκλέγεται και αναρριχείται στον επισκοπικό «θρόνο», και επειδή διάκειται σε επαφές τόσο με την τοπική πολιτική ηγεσία της πόλης του και με πολιτικούς Κυβερνητικούς εκάστοτε κυβερνήσεως οι οποίοι έχουν τον μοναδικό σκοπό την ένθεο καλή εικόνα τους προς τους ψηφοφόρους τους, νομίζει μιας και περί αυτού πρόκειται ότι τα λόγια είναι φτωχά. Με καλύπτουν πλήρως οι δηλώσεις του Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ότι «η Πίστη δεν κινδυνεύει αλλά οι Πιστοί». Μιας και ο Θεός είναι πνεύμα και «Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αλήθεια δει προσκυνείν».

Ο Θεός δεν κάθεται στην είσοδο του ναού κρατώντας απουσιολόγιο. Αν είστε πιστοί, το γνωρίζει ήδη. Αντικαταστήστε το εκκλησίασμα με μια καλή πράξη κάθε μέρα: θα το εκτιμήσει περισσότερο.

Έτσι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και εμείς στην ζωή μας την Παύλεια προτροπή στους Θεσσαλονικείς «αδιαλείπτως προσεύχεσθε». Ο Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών και δεν μπορεί να περιορίζεται σε κάποιο τόπο η λατρεία Του. Ο Θεός είναι πνεύμα και το πνεύμα «όπου θέλει πνεί».

 

Εσάς φοβάμαι

 

Δεν θέλω να είμαι επιθετικός. Δεν έχει νόημα. Είναι όμως μεγάλη ανάγκη!

Η βλακεία είναι ανίκητη, όταν δε συνοδεύεται από άγνοια της Ελληνικής γλώσσας, και ημιμάθεια, γίνεται ένα ισχυρό κοκτέιλ εναντίον της λογικής, που είναι αδύνατον, να αντιμετωπιστεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Την Τρίτη η Κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις.

Και από την Τετάρτη γέμισαν οι παιδικές χαρές και οι καφετέριες, λες και τους είπαν «πάτε διακοπές και μέχρι να γυρίσετε εμείς θα έχουμε εξαφανίσει τον ιό».

Την Πέμπτη κλείνουν τις παιδικές χαρές και την Παρασκευή τις καφετέριες. Και το Σάββατο ο Έλληνας, ξαμολιέται στις παραλίες και στις αλάνες, σύμμαχος ο καλοκαιρινός καιρός, παρέες – παρέες και όχι μόνο «συναθροίζεται», αλλά βάζει και τα κοντομάνικα και τα μαγιό και βουτάει στη θάλασσα, μήνα Μάρτη!

Ο κ. Τσιόρδας, μάταια φωνάζει μέρες τώρα, ότι «στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν σταδιακή μόλυνση του πληθυσμού, ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας», φαίνεται όμως ότι η άγνοια της γλώσσας είναι παντοδύναμη.

Ο Έλληνας λένε είναι απείθαρχος. Λάθος! Ο Έλληνας είναι ανόητος, με την ακριβή έννοια της λέξης, δηλαδή χωρίς νόηση.

 

Οι πανδημίες που δεν μας αφύπνισαν

 

Όλοι ή σχεδόν όλοι εμφανιζόμαστε αιφνιδιασμένοι, ξαφνιασμένοι για την πανδημία του κορωνοϊού. Κι όμως πανδημίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους πριν από αιώνες με πρώτη καταγεγραμμένη τον «λοιμό των Αθηνών», όπου έχασε τη ζωή του ο μίσος και πλέον πληθυσμός, μεταξύ των οποίων και ο Περικλής.

Έκτοτε εμφανίστηκαν πολλές θανατηφόρες πανδημίες, αλλά ας περιοριστούμε στα τελευταία 100 χρόνια.

-Το 1918 η ισπανική γρίπη προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.

-Το 1968 η γρίπη του Χονγκ Κόνγκ μεταδόθηκε σε δύο εβδομάδες σε 500.000 ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

-Το 1981 το AIDS. Μια πανδημία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει τη δράση της με θλιβερό απολογισμό. Από το 1981 μέχρι σήμερα οι φορείς ανήλθαν σε 75 εκατομμύρια και οι θάνατοι σε 32 εκατομμύρια.

-Το 2009 – 2010 η «γρίπη των χοίρων» πρόσβαλε 60 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 500.000 παγκοσμίως.

-Το 2014 – 2016 ο «Έμπολα» πήρε το όνομα από το πρώτο κρούσμα που εκδηλώθηκε σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα της Γουινέας. Προσέβαλε 28.600 άτομα και πέθαναν 11.325

Πέντε θανατηφόρες πανδημίες τον τελευταίο αιώνα και με πάνω από 85 εκατομμύρια θύματα.

Παρόλα αυτά τα τραγικά γεγονότα που προηγήθηκαν η διεθνής κοινότητα σε επίπεδο ηγετών και αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών βρέθηκε απροετοίμαστη, αιφνιδιασμένη και τώρα πανικόβλητη από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 26 Φεβρουαρίου ανακοίνωνε ότι η εμφάνιση του κορωνοϊού δεν συνιστά πανδημία και μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Ηγέτες μεγάλων χωρών απερίσκεπτα, επιπόλαια, ανεύθυνα στάθηκαν απέναντι στο πρόβλημα χωρίς να παίρνουν μέτρα και να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιστημονικές οδηγίες. Να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες). Χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό αναπνευστήρων… Να πάρει η ευχή! Το ένα τοις χιλιοίς των δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό, αν διατίθετο για αναπνευστήρες και άλλα ιατρικά εργαλεία στις ΜΕΘ δεν θα πέθαιναν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι. Κατά τα άλλα προτεραιότητα στον άνθρωπο!

Ευτυχώς σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα και δεν πρέπει να διστάσει η Κυβέρνηση να λάβει ακόμη αυστηρότερα αν χρειαστεί.

Ας ελπίσουμε ότι θα μας αφυπνίσει επιτέλους αυτή η πανδημία…

(συνεχίζεται…)