Τους πρώτους φοιτητές από το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου υποδέχτηκε η Δράμα την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023. Οι περίπου 50 φοιτητές ήρθαν στη Δράμα, το τριήμερο 17-19 Μαρτίου, για να πραγματοποιήσουν στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας τα διά ζώσης εργαστήρια στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας της σκηνοθεσίας.

Παρόντες στο Δημοτικό Ωδείο για να υποδεχθούν τους φοιτητές ήταν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος ως πανεπιστημιακός είχε συμβολή στην εκπόνηση του προγράμματος σπουδών, καθώς και ο Διευθυντής του συγκεκριμένου προγράμματος του ΕΑΠ, Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Σπύρος Σιάκας.

Στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε: «Μετά από πολλά χρόνια διεκδικήσεων, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υποδεχτώ τους πρώτους φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα γιατί θα υποδεχτούμε 50-60 αρχικούς, πρώτους, φοιτητές, όπου ουσιαστικά ξεκινάνε τα προπτυχιακά μαθήματα της Σχολής Κινηματογράφου. Όπως ξέρετε όλα τα διά ζώσης μαθήματα θα γίνονται εδώ στη Δράμα. Άρα κόποι, προσπάθειες, αγωνίες πολλών χρόνων σήμερα γίνονται πραγματικότητα». Ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε όλους τους Προέδρους του ΕΑΠ, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τους καθηγητές, καθώς και «όλους τους φοιτητές που επέλεξαν αυτό το πρόγραμμα και πραγματικά δίνουν μια άλλη οντότητα σε ένα θεσμό που για πάνω από 45 χρόνια είναι πρωταγωνιστής, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους». «Τους υποδεχόμαστε, λοιπόν, με μεγάλη χαρά. Η Δράμα ζει μοναδικές στιγμές και πιστεύω ότι μετά το περάς αυτού του προγράμματος, που είναι τετραετούς φοίτησης, θα έχει καθιερωθεί αυτή η σχολή και θα έχει κάνει τη Δράμα την πόλη του κινηματογράφου», πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος.

Ο κ. Δεμερτζής, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα για τη Δράμα», καθώς ξεκινάνε τα μαθήματα ενός προγράμματος, για το οποίο «από την αρχή αυτής της περιόδου καταβάλαμε κάθε προσπάθεια με τον Δήμαρχο Δράμας, με τον Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Ζώρα, την ακαδημαϊκή επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης». Όπως είπε ο κ. Δεμερτζής το πρόγραμμα «ξεκινάει με τεράστια συμμετοχή πανελλαδική και με Έλληνες από το εξωτερικό, όπως έχουμε τον σπουδαστή από το Νιούκαστλ. Αυτός μας δείχνει ότι θα έρθουν άνθρωποι στο επόμενο άμεσο διάστημα και από το εξωτερικό. Έχει πάρει μεγάλη έκταση και υπάρχει αναμονή από όλο τον κόσμο». «Έχουμε ετοιμάσει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και υποστήριξη. Ένα εγχείρημα το οποίο προσπαθούσε η πόλη μας, ο Δήμος μας, πολλά χρόνια, είναι μπροστά μας. Η πόλη θα τους φιλοξενήσει. Οι επαγγελματίες έχουν ενημερωθεί. Εύχομαι μια καλή διαμονή και ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Δεμερτζής. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού οργανισμού ευχαρίστησε «από την προηγούμενη περίοδο και την προηγούμενη Κυβέρνηση που έκανε μια προσπάθεια και τον προηγούμενο Πρόεδρο του ΕΑΠ», ενώ ευχαρίστησε ακόμη τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον πρώην Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Ζώρα, τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαεμμανουήλ.

Ο κ. Καραμπατζάκης, σχετικά με την έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων, σημείωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Δράμας, ένας ακόμη στόχος που είχαμε θέσει πριν πολλά χρόνια, αποκτά σάρκα και οστά. Υποδεχόμαστε τους πρώτους φοιτητές από τη σχολή σκηνοθεσίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Όλα αυτά τα χρόνια, αν γυρίσω πίσω στο 2016-17, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθήσει σε αυτό. Τόσο από τις διοικήσεις του ΕΑΠ, τον κ. Καρδάση, τον κ. Ζώρα, τώρα τον κ. Καλαβρουζιώτη, τους Προέδρους δηλαδή, και από την τοπική κοινωνία, τους Βουλευτές, τον κ. Καραγιαννίδη, στη συνέχεια τον κ. Μπλούχο. Όλοι επομένως έχουν συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι όλα αυτά βρίσκονται μέσα στη στρατηγική του Δήμου Δράμας. Γνωρίζετε ότι κι εγώ ως Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης εκείνη την περίοδο ξεκίνησα όλη αυτή τη διαδικασία και τώρα ως πανεπιστημιακός θέλω να σας πω ότι αυτές οι προσπάθειες συνολικά θα προσφέρουν και θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον στην πόλη κι αυτό θα αρχίσουμε να το βλέπουμε το επόμενο διάστημα».

Τέλος ο κ. Σιάκας, στις δηλώσεις του, εξήγησε πως κάθε εξάμηνο θα υπάρχει προσθετική ροή στους φοιτητές που θα κάνουν το εργαστήριο στη Δράμα, καθώς από τους 100 φοιτητές κάθε εξαμήνου, «δεν παίρνουν όλοι τις θεματικές. Αν δεν την πάρουν φέτος, θα την πάρουν του χρόνου. Δεν είναι όπως τα συμβατικά πανεπιστήμια που παίρνουν όλοι το ίδιο μάθημα, αλλά επιλέγουν. Φέτος επέλεξαν τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα 50 άτομα, τα οποία πρέπει να έρθουν να την παρακολουθήσουν στη Δράμα». Όπως είπε, «σε πλήρη ανάπτυξη, όταν θα είναι όλα τα εξάμηνα σε λειτουργία, θα έχουμε περίπου 600 φοιτητές που θα έρχονται στη Δράμα». Σχετικά με την προέλευση όσων επέλεξαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΑΠ, ο κ. Σιακάς επεσήμανε ότι με βάση τον ανθρωπογενή χάρτη, «έχουμε φέτος πάρα πολλούς σκηνοθέτες με μέσο όρο ηλικίας από 30 μέχρι 50. Είναι η πλειοψηφία αυτοί. Έχουμε και νέα παιδιά, 18 και 20 ετών, σε ένα ποσοστό περίπου 30%. Έχουμε σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, κειμενογράφους, από όλες τις ειδικότητες του κινηματογράφου, οι οποίοι είχαν ως απωθημένο να το σπουδάσουν αυτό, γιατί δεν υπήρχε κάποια ανώτατη σχολή μέχρι να γίνει η σχολή της Θεσσαλονίκης όπου βγαίνουν σκηνοθέτες. Εμείς είμαστε η πρώτη εξ αποστάσεως. Είμαστε σχολή που δίνει δεύτερη ευκαιρία σε άτομα που δεν μπορούν να πάνε Θεσσαλονίκη, να το σπουδάσουν εξ αποστάσεως». Ακόμη στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλοί εκπαιδευτικοί, αλλά και άνθρωποι από άλλους επαγγελματικούς χώρους, όπως πλαστικός χειρουργός, καθηγητής χημείας, εργαζόμενος τον τομέα υγείας στον Ευαγγελισμό. «Έχουμε ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν κινηματογράφο. Να εντάξουν τον κινηματογράφο στο δικό τους πεδίο», επεσήμανε ο κ. Σιακάς. Σχετικά με τη μεγάλη συμμετοχή, ο Διευθυντής του προγράμματος εξήγησε πως «έγινε χωρίς καμία διαφήμιση» και ήταν κάτι ανέλπιστο, καθώς «συνήθως σε προγράμματα που ανακοινώνονται έτσι, δεν υπάρχει τέτοια μεγάλη υπερκάλυψη». Επίσης, ο κ. Σιακάς στάθηκε  στη συμβολή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου, του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση του προγράμματος. Όπως είπε, το πρόγραμμα το υποστήριξαν και οι τρεις Πρόεδροι του ΕΑΠ, ενώ «σε αυτή την αλλαγή ο μόνος μόνιμος φορέας ήταν ο Δήμος Δράμας, ο οποίος ήταν και με τους τρεις Προέδρους». Ο κ. Σιακάς έκανε λόγο για αγάπη και σύμπνοια παρά τις διαφορετικές κομματικές – πολιτικές τοποθετήσεις και στάθηκε στη συμπαράσταση προς τον Δήμαρχο από όλους τους φορείς της πόλης.