ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, το απόγευμα της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του για το έτος 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας. Αρχικά πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση σχετικά με την έγκριση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Δράμας για το 2016. Ακολούθησε νέα ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας για το 2018. Τέλος, πραγματοποιήθηκε και νέα τακτική συνεδρίαση, με 60 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη (53 τακτικά και 7 έκτακτα), εκ των οποίων το σημαντικότερο ήταν αυτό σχετικά με τα τέλη και τα δικαιώματα (όπως παραδοσιακά αναφέρεται το συγκεκριμένο θέμα) για τη νέα χρονιά.

Πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας φαίνεται ότι εναρμονίστηκε με τις εργασίες της Βουλής, καθώς η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 σε κεντρικό επίπεδο ολοκληρώθηκε μια ημέρα νωρίτερα από τη συνεδρίαση του ανώτερου οργάνου του Δήμου Δράμας.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, όπως και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, καθώς ήταν επιβεβλημένη η μετάβασή τους στην Αθήνα για να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης του Φεστιβάλ με συνολικό ποσό 1,3 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Βέβαια, η απουσία του κ. Μαμσάκου από μία κορυφαία, όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, αλλά ο Πρόεδρος του σώματος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης εξήγησε ότι η ανάγκη μετάβασης στην Αθήνα προέκυψε αργότερα από την ημερομηνία έκδοσης των προσκλήσεων για τις 2 ειδικές και την 1 τακτική συνεδρίαση.

 

Παρά μία ψήφο ομοφωνία για τον απολογισμό του 2016

 

Στην ειδική συνεδρίαση με θέμα «Έγκριση οικονομικών στοιχείων Δήμου Δράμας χρήσης 2016 – Ισολογισμός – Απολογιστικός Πίνακας» εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης. Όπως σημείωσε ο κ. Σολάκης από τον ισολογισμό προκύπτει ως συνοπτικό συμπέρασμα ότι ο Δήμος Δράμας δεν έχει δάνεια, έχει ισχυρό πλεόνασμα, φροντίζει για τις επισφάλειες, έχει συγκρατημένες υποχρεώσεις, ενώ φροντίζει για την απογραφή της αποθήκης. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 το ταμείο του Δήμου ήταν 8,7 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση, καθώς καταγράφηκε θετικό αποτέλεσμα με πλεόνασμα 221.000 ευρώ, ενώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση παρουσιάστηκε ζημία 68.000 ευρώ. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σολάκης, ο Δήμος φροντίζει για τις επισφάλειες, καθώς 680.000 ευρώ έρχονται να προστεθούν στα 720.000 ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης. Τέλος, ο κ. Σολάκης ανέφερε ότι ο Δήμος έχει να εισπράξει 4.984.000 ευρώ με το συγκεκριμένο ποσό να παρουσιάζει αυξητική τάση σε σχέση με το 2015.

Από πλευράς αντιπολίτευσης μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο ισολογισμός αποτελεί πρακτικά την πιστοποίηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων (με τις όποιες τροποποιήσεις τους), σημειώνοντας ότι πίσω από τα νούμερα υπάρχουν έργα και δαπάνες, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει με το γράμμα του νόμου, αλλά «ελέγχεται στο κατά πόσο αυτές οι δαπάνες είχαν και το ανάλογο αποτέλεσμα». Όπως εξήγησε ο κ. Στεφανίδης ο ισολογισμός προήλθε από τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί έχει μια συγκεκριμένη αντίληψη για τα δεδομένα διοίκησης της πόλης και ο ίδιος διαφωνεί τόσο πολιτικά όσο και ως προς τη λογιστική αποτύπωση.

Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι υπερψηφίζουν τον απολογισμό όσον αφορά τη λογιστική αποτύπωση, δηλώνοντας βέβαια ότι διαφωνούν πολιτικά και με τη διαχείριση των οικονομικών και τις προτεραιότητες που τίθενται από πλευράς Δημοτικής Αρχής.

Να σημειωθεί ότι παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο οι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας όσο και ο ορκωτός ελεγκτής, ο οποίος συνέταξε τον απολογισμό.

 

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2018

 

Μετά από περίπου μισή ώρα για την πρώτη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο συνέχισε τις εργασίες του με την ειδική συνεδρίαση με θέμα «Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Δράμας και Πίνακα Στοχοθεσίας οικ. Έτους 2018». Και σε αυτή τη συνεδρίαση εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου κ. Άγγελος Σολάκης. Όπως ήταν αναμενόμενο σε αυτή τη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περίπου 2 ώρες, οι τόνοι ήταν πολύ υψηλότεροι σε σχέση με την προηγούμενη. Ο προϋπολογισμός του Δήμου ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με τους Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και τον κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη, από την παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» να ψηφίζουν θετικά και τους Συμβούλους των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταψηφίζουν.

Στην εισήγησή του ο κ. Σολάκης άσκησε δριμεία κριτική στη κεντρική διοίκηση. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας «δεν ξέρω κατά πόσο η αυτοδιοίκηση είναι αυτοδιοίκηση». Οι λόγοι της κριτικής, όπως αναπτύχθηκαν, είχαν να κάνουν από την μια με την οικονομική αντιμετώπιση που έχουν οι Ο.Τ.Α. από το κεντρικό κράτος, με υποχρηματοδοτήσεις, μειωμένους πόρους και μη έγκαιρη καταβολή όσων οφείλουν να αποδοθούν στους Δήμους και από την άλλη με το νομοθετικό πλαίσιο και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία τάσσονται οι προϋπολογισμοί και ουσιαστικά δημιουργεί περιβάλλον «ασφυξίας» στους Ο.Τ.Α.. Για το θέμα της χρηματοδότησης μάλιστα ο κ. Σολάκης στάθηκε τόσο στην πενιχρή ΣΑΤΑ όσο και στην καταβολή, θεσμοθετημένης εδώ και 8 χρόνια, δόσης από το κράτος προς τους Δήμους, με το Δήμο Δράμας να έχει μειωμένη επιχορήγηση κατά 1,1 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Σολάκης σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό, παρά τα προβλήματα που παρέθεσε, αποτυπώνεται ανάγλυφα, όπως χαρακτηριστικά είπε, το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία έκπτωση από πλευράς Δημοτικής Αρχής στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «συγκαλυμμένα φορομπηχτικό», «μη ρεαλιστικό και μη υλοποιήσιμο», καθώς και «αντιαναπτυξιακό». Ως κυριότερα σημεία στην κριτική του προς τη Δημοτική Αρχή στάθηκε στο μικρό ποσό που αφορά τις μελέτες, στην αύξηση μόλις κατά 10.000 ευρώ του ποσού για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και στην απουσία υλοποίησης έργων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις από τη κεντρική διοίκηση.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ωρίμανση μελετών, έτσι ώστε να απορροφηθούν χρήματα από ευρωπαϊκά ή κρατικά προγράμματα, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «μίζερο» και «κατ’ εκτίμηση», «γιατί διαχειριζόμαστε τη μιζέριά μας, με την έννοια ότι κάθε χρόνο τα χρήματα ελαττώνονται» και «γιατί δεν ξέρουμε τα ποσά που θα έρθουν τελικά από το κράτος».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, τοποθετούμενος για τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι με τη ψήφισή του θα επικυρωθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν αποφασισθεί από την Τρόικα, την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μάλιστα, σημείωσε ότι πολλές φορές ενώ η Δημοτική Αρχή δεν διαμαρτύρεται για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ο.Τ.Α., συμβαδίζοντας «χέρι – χέρι» με την κεντρική Κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης χαρακτήρισε ως «άλλοθι» για τους Δημοτικές Αρχές τις υποχρηματοδοτήσεις, καθώς κρύβονται πίσω από αυτές και χρεώνουν σε άλλους την ανεπάρκειά τους. Ακόμη, ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε πως το πρόβλημα δεν είναι τα λίγα χρήματα, αλλά ότι ακόμη κι αυτά δεν ξέρει τι να τα κάνει η Δημοτική Αρχή, την οποία κατηγόρησε για αποσπασματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, θέτοντας ως παράδειγμα το ζήτημα του Κολυμβητηρίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «με το να κλαψουρίζεις δεν βοηθάς την κατάσταση» και πρόσθεσε ότι ίδιος κουράστηκε να επαναλαμβάνονται σχεδιασμοί επί χάρτου και να μεταφέρονται από τον έναν χρόνο στον άλλον, αναφέροντας το παράδειγμα του ποσού των 60.000 ευρώ για τις κερκίδες στο Δημοτικό Στάδιο. Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης ο προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα των Κυβερνήσεων και αποτυπώνει έναν γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό.

Ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει «με την ευκολία που την διακρίνει υψηλού επιπέδου κριτική», επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2018 θα υπάρξουν πολλές αναμορφώσεις του προϋπολογισμού λόγω εντάξεων έργων. Επίσης, τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έχει λάβει υπόψη τις ανάγκες των Κοινοτήτων και η καθυστέρηση στην υλοποίησή του οφείλεται σε πρόσφατο νόμο για τα δημόσια έργα. Τέλος, ο κ. Καραμπατζάκης επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή πατάει γερά στα πόδια της, «δεν έχει πήλινα πόδια, όπως η προηγούμενη», διακρίνεται από σοβαρότητα και μεθοδικότητα μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και πρόσθεσε ότι θα κριθεί, όταν έρθει η ώρα, από τους πολίτες και μόνο από αυτούς.

 

Σταθερά τα τέλη και δικαιώματα για τη νέα χρόνια

 

Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ειδικής συνεδρίασης ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας με την οποία και ολοκληρώθηκε ο… μαραθώνιος εργασιών του σώματος. Κυριότερο θέμα ήταν το 1ο για την «Έγκριση 293/2017 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων οικ. Έτους 2018». Και σε αυτό το θέμα εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου κ. Άγγελος Σολάκης.

Η πρόταση της υπηρεσίας ήταν η αύξηση των τελών και δικαιωμάτων κατά 17,9%. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής η πρόταση ήτα για μηδενικές αυξήσεις μέσα στο 2018, δηλαδή για το πάγωμα τελών και δικαιωμάτων, ενώ παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρότειναν μειώσεις.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους Συμβούλους των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταψηφίζουν.

 

Ανέβηκαν οι τόνοι στην προημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με εκατέρωθεν αναρτήσεις στο facebook

 

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στην προημερησίας διάταξης συζήτηση της τακτικής συνεδρίασης ήταν αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος κατέθεσε συγκεκριμένο ψήφισμα (δημοσιεύεται αυτούσιο στην ίδια σελίδα της εφημερίδας), αναφέροντας ότι είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος και ζητώντας να ψηφιστεί από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους. Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης σημείωσε πως έχει απασχολήσει και τη Δημοτική Αρχή το θέμα, το οποίο θα εισαχθεί ως τακτικό στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς αναμένονται αποφάσεις από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ..

Κατά τα άλλα, οι τόνοι ανέβηκαν, στην προημερησίας διάταξης συζήτηση, ότι τέθηκε από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους ζήτημα αναρτήσεων στο facebook από Δημοτικούς Συμβούλους με κριτική ή επιθέσεις (ανάλογα την οπτική) προς άλλους Δημοτικούς Συμβούλους. Ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε πρώτος για το συγκεκριμένο θέμα, είπε πως ενώ ο ίδιος ασκεί πολιτική κριτική δέχεται προσωπικές επιθέσεις από τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργο Ψαρρά. Ίδια περίπου αναφορά έγινε και από τον επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούση, ο οποίος και αυτός αναφέρθηκε σε αναρτήσεις του κ. Ψαρρά. Στη συνέχεια υπήρξαν τοποθετήσεις και από πλευράς συμπολίτευσης, όπως από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσο Χατζηγιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε και αυτός σε ανάρτηση που τον αφορούσε, ζητώντας από τον κ. Τσιαμπούση να ζητήσει συγγνώμη. Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Γιάννης Καψημάλης, ο οποίος, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά, επεκτάθηκε και στα όσα αναφέρονται σε δελτία τύπου ή τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ζητώντας από όλους να μην διατυπώνονται ανακρίβειες και «γενικότερα να είμαστε πιο προσεχτικοί». Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς, απαντώντας στα όσα προηγήθηκαν, σχολίασε όσα αναφέρθηκαν σε τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές συνεντεύξεις των Συμβούλων της αντιπολίτευσης κ.κ. Ηλιόπουλου και Στεφανίδη. Στο θέμα επενέβη και ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σταμάτης Ρεμόντης, ο οποίος επέκρινε όλους όσοι δεν πήραν θέση σε υβριστικές αναρτήσεις κατά της Δημοτικής Συμβούλου κ. Ζωής Καρυοφυλλίδου, οι οποίες, να σημειωθεί, δεν έγιναν από Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά από πολίτη.