Ξεπέρασαν τους 150.000 οι μοριακοί έλεγχοι για κορονοϊό, διαπιστώνοντας την ίδια στιγμή την ευρεία διασπορά στη χώρα, αφού το 11,6% αυτών ήταν θετικό.

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο αριθμός των διενεργούμενων μοριακών ελέγχων στη χώρα μας κατά την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των περίπου 21.650 την ημέρα. Οι διευρυμένοι έλεγχοι κατά την πρώτη εβδομάδα του lockdown, που ξεπέρασαν τις 150.000 διαπιστώνουν παράλληλα και την ευρεία διασπορά του ιού, καθώς το 11,6% των ελέγχων επιβεβαιώνει θετικούς στον κορονοϊό χιλιάδες συμπολίτες μας. Την ίδια στιγμή έχουμε και ρεκόρ νέων θετικών διαγνώσεων, γι’ αυτό προκύπτει και αυτό το αυξημένο ποσοστό θετικότητας.

Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν συνολικά 17.701 νέα κρούσματα ή περίπου 2.529 την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.

Στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 2.200.000 μοριακοί έλεγχοι και rapid τεστ, όταν τον προηγούμενο Μάρτιο, η δυνατότητα που υπήρχε ήταν να γίνονται 982 τεστ την ημέρα, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την πρόσφατη ενημέρωση. Επισημαίνεται, δε, ότι τις 3 τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει περί τα 490.000 δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα στα πέντε τεστ που έχουν γίνει από την αρχή της επιδημίας στη χώρα.

“Δουλέψαμε σκληρά και πολύ και φτάσαμε τον Αύγουστο να μπορούμε να κάνουμε 11.366 τεστ την ημέρα και το Νοέμβρη πλέον να μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα (μαζί με τα rapid). Να τονίσω εδώ, ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας, πάνω από 98%, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ όλη η Ευρώπη προσπαθεί τώρα να ακολουθήσει. Αυτό έχει δώσει ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στο πώς τεστάρουμε συμπολίτες μας με ασφάλεια, γρήγορα, έγκυρα και αναλόγως να τους οδηγούμε σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία ή στο σπίτι αν δεν έχουν συμπτώματα και να τους παρακολουθούμε” ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ακόμη ότι “οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι μια ελληνική πατέντα, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ δημιουργήσαμε 500 Κινητές Ομάδες – τις γνωρίζετε πλέον πολύ καλά όλοι σας – οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε άκρη τη χώρας, μεγάλες πόλεις, χωριά, Περιφέρεια, νησιωτική Ελλάδα, και να κάνουν τεστ. Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 13.500 αποστολές των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, έχουν κάνει 450.000 τεστ. Ξεκινήσαμε το Μάιο με 22.711 δείγματα και 986 αποστολές, προχωρήσαμε τον Αύγουστο στα 109.858 δείγματα σε 2.621 αποστολές και φτάσαμε τον Οκτώβριο σε 3.560 αποστολές να έχουμε πάρει 130.847 δείγματα”.

Όπως αναφέραμε ο αριθμός των τεστ που έγιναν την τελευταία εβδομάδα αποτελούν ρεκόρ καθώς σε απόλυτο νούμερο οι μοριακοί έλεγχοι διαμορφώθηκαν στους 151.518 “αποκαλύπτοντας” 17.701 νέα κρούσματα. Την εβδομάδα που είχε προηγηθεί είχαν διενεργηθεί επίσης 149.222 μοριακά τεστ που έδειξαν 15.558 νέα κρούσματα, ενώ το επταήμερο που είχε προηγηθεί των δύο εβδομάδων, είχαν καταγραφεί 127.761 έλεγχοι και 9.259 κρούσματα. Παράλληλα αυτές τις τρεις εβδομάδες έγιναν και 60.000 τεστ που αποτελούν πάνω από τα μισά που έχουν πραγματοποιηθεί από το καλοκαίρι και μετά, όταν άρχισε να εφαρμόζεται και η σχετική διαδικασία.

Με βάση τα αποτελέσματα, διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα σήμερα, τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 30.000, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τον πραγματικό αριθμό στην κοινότητα.

Η διαδικασία των διευρυμένων θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απαιτούνται ισχυρά επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να εξακριβωθεί πότε η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει η κάμψη, ώστε να προσδιοριστεί και η ημερομηνία άρσης του lockdown, η οποία τοποθετείται πλέον, μέσα στο Δεκέμβριο.

Πηγή: news247.gr