Ήταν ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 26 Φεβρουαρίου 2020, όταν η βαριά καμπάνα του κορωνοϊού σήμανε και για την Ελλάδα, σηματοδοτώντας την έναρξη της σοβαρής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στη χώρα μας.

Μέχρι τότε, πιστεύαμε αφελώς, ότι η Covid 19 είναι μάλλον πολύ μακριά για να μας αγγίξει…

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο, βρέθηκε θετική στον SARS CoV-2 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιείται πολύωρη συνεδρίαση για το θέμα και ανακοινώνεται από την ηγεσία του υπ. Υγείας η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα, στο τιμόνι της ενημέρωσης. Ο «στρατηγός» έχει λάβει θέση μάχης και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Οι επόμενοι δύο σχεδόν μήνες είναι δραματικοί, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά κυρίως για τον υπόλοιπό κόσμο και την Ευρώπη. Τρεις χώρες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα: Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία. Στην Ιταλία ειδικότερα και κυρίως στο βόρειο κομμάτι της η κατάσταση είναι ζοφερή. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν, οι ασθενείς μετά από κάποιες ημέρες διασωλήνωσης καταλήγουν χωρίς να προλάβουν να χαιρετίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του και δεν φοβάται να θρηνήσει όχι μόνο για τους νεκρούς, αλλά γιατί βλέπει ότι το υγειονομικό σύστημα μιας εύρωστης και κραταιάς Ευρωπαϊκής χώρας καταρρέει.

Σωτήρης Τσιόδρας – Νίκος Χαρδαλιάς: Δύο νέες είσοδοι στην καθημερινότητά μας

Η Σουηδία προστίθεται το επόμενο διάστημα στην μαύρη λίστα…η έκθεση στον ιό, δεν βοηθά καθόλου στο να κτιστεί μία κάποια ανοσία της αγέλης και οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία καταλήγουν με δραματικό τρόπο και οι περισσότεροι χωρίς οξυγόνο. Πλέον είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, η άλλοτε χώρα – υπόδειγμα της πρόνοιας.

Η ενημέρωση στην Ελλάδα από τον καθηγητή Τσιόδρα είναι καθημερινή, κάθε απόγευμα στις 6 όλοι βρίσκονται στην οθόνη τους, παρακολουθώντας σιωπηλά και μελαγχολικά, με κομμένη την ανάσα. Όμως η πραότητα και ο μειλίχιος τρόπος του κατευνάζει τα πνεύματα και συγκινεί.

Στην μάχη της ενημέρωσης βρίσκεται και ο λοχαγός Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Στο πρώτο αυτό κύμα, η Ελλάδα δείχνει ότι τα καταφέρνει καλά στη διαχείριση της νόσου σε σύγκριση με την Ευρώπη. Σε αυτό βοηθά και το μακρύ και κουραστικό απαγορευτικό του πρώτου κύματος της πανδημίας που διήρκεσε σχεδόν 40 ημέρες. Η αποστολή SMS στο 13033 είναι μία νέα πραγματικότητα.

Το μοναχικό Πάσχα

Κάνουμε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, ένα μοναχικό Πάσχα, μακριά από συγγενείς και φίλους, μακριά από τα χωριά. Οι κοινωνικές συμπεριφορές μας αλλάζουν, η τηλε εργασία, η τηλε εκπαίδευση και οι πολύωρες τηλεδιασκέψεις πρωταγωνιστούν, όπως και το καθημερινό βάδισμα, αφού δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η οικογένεια βρίσκεται ξανά μαζί στο σπίτι, μετά από χρόνια, τυλιγμένη στο φόβο, στην ανησυχία, στην ανάγκη για επαφή, αλλά συχνά και σε ένα τοπίο που μυρίζει… ενδοοικογενειακή βία. Ο κόσμος αλλάζει…

Με τον ερχομό του καλοκαιριού ο κόσμος παίρνει μία βαθιά ανάσα. Ο ιός συνεχίζει να καλπάζει, όμως οι άνθρωποι αρχίζουν και χαλαρώνουν, κάνουν λελογισμένα κάποιες μικρές διακοπές, βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και αυτό βοηθά στην τόνωση της ψυχολογίας.

Με τον ερχομό του φθινοπώρου, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται- είναι λογικό, αφού έχει ανοίξει ο τουρισμός- και ξεκινά μία ατέρμονη συζήτηση γύρω από την χρήση της μάσκας. Η αλήθεια πάντως είναι, ότι εάν το μέτρο είχε εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, οι επόμενοι μήνες, ίσως ήταν πιο εύκολοι, όπως υποστηρίζουν εκ των υστέρων πολλοί επιδημιολόγοι.

Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ερχομό του χειμώνα, η ανησυχία και ο προβληματισμός κορυφώνονται. Η έξαρση αυτή τη φορά, στο δεύτερο δηλαδή κύμα, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη- με τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, όπου ο συγχρωτισμός στα επίμαχα σημεία είναι μεγάλος και το τίμημα βαρύ. Επιβάλλεται δεύτερο σκληρό lockdown, με την συμπρωτεύουσα να βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο.

Το δεύτερο κύμα

Ο Νοέμβριος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για όλη τη χώρα, καίτοι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τόσο άσχημες. Ξεκινά νέο απαγορευτικό στις 7 Νοεμβρίου- το οποίο ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- με την ελπίδα, τα Χριστούγεννα να μπορέσει να ανοίξει κάποια δραστηριότητα, ή τα καταστήματα. Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ο κόσμος της εστίασης βιώνουν μία τραυματική εργασιακή εμπειρία. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι και οι ασθενείς που καταλήγουν. Οι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν με ρεαλισμό, ότι είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε ημέρα…

Το ίδιο δύσκολα περνούν και οι μαθητές, αφού τα σχολεία είναι κλειστά μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 που άνοιξαν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ενώ τα Γυμνάσια άνοιξαν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021. Η χώρα βυθίζεται ξανά και η πορεία της Covid 19, μοιάζει σαν να μην έχει τέλος.

Σε μία διαδικτυακή συζήτηση για την πορεία της νόσου πριν μερικές ημέρες που οργάνωσε η GEP, ο καθηγητής Γενετικής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030 και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, τόνισε ότι τα σχολεία έπρεπε να είναι πάντα ανοικτά και ότι εάν είχαν δοκιμαστεί έξυπνα μέτρα, θα μπορούσαν να είχαν λειτουργήσει κάποιοι κλάδοι.

«Επιχείρηση Ελευθερία»

Τα Χριστούγεννα οι εντολές των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης είναι να γιορτάσουμε και πάλι μοναχικά, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια, η γνωστή μας «κοινωνική φούσκα» και να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

Όμως ο ιός μπορεί να τρέχει ανεξέλεγκτα αλλά το ίδιο ανεξέλεγκτα τρέχει και η έρευνα σε όλο τον κόσμο. Η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο της νόσου έχει ξεκινήσει και οι αδειοδοτήσεις των εμβολίων είναι πλέον μία ελπιδοφόρα πραγματικότητα. Η μοριακή τεχνολογία mRna βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά και των συνομωσιολόγων για ακόμη μία φορά.

Αυτή η πανδημία μας δίδαξε και εξακολουθεί να μας διδάσκει πολλά. Ένα από αυτά, ήταν και οι συμμαχίες των επιστημόνων και των ερευνητών που έφεραν το καρποφόρο αποτέλεσμα των εμβολίων τόσο νωρίς. Ένα αγαθό για όλη την ανθρωπότητα που δεν πρέπει να χαθεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια των ανισοτήτων και των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, ημέρα Κυριακή, η καρδιά των Ελλήνων χτυπά δυνατά. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα κατά της COVID 19 με το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech.

Δεύτερος είναι ο ηλικιωμένος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δύο συμβολικοί εμβολιασμοί. Ακολούθησαν την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δημοσιογράφοι είμασταν στημένοι έξω από την ναυαρχίδα του ΕΣΥ τον Ευαγγελισμό, ή έξω από τον Αττικόν. Κάποια δειλά χαμόγελα είχαν αρχίσει να σχηματίζονται στα πρόσωπά μας, η επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η μεγαλύτερη υγειονομική εκστρατεία εμβολιασμού μόλις είχε ξεκινήσει.

Και όπως είπε και πάλι ο καθηγητής Δερμιτζάκης, το εμβόλιο είναι η βάση της λύσης του προβλήματος, οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της COVID-19!

Τρίτο -και τελευταίο(;) lockdown

Το βράδυ της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου 2021, εξαγγέλλοντας το τρίτο lockdown, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι αυτό είναι «Το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας». «Η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της Άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα σκληρό απαγορευτικό το οποίο ξεκίνησε από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η πιο σοβαρή υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών.

Μέχρι χθες το βράδυ που γράφονταν το κομμάτι αυτό, τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, ανέρχονται σε 112.554.301, οι θάνατοι είχα ξεπεράσει τα 2,4 εκατ. σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν αναρρώσει 63.510.171άνθρωποι, βιώνοντας στο πετσί τους τη σοβαρή και απρόβλεπτη νόσο. Στην Ελλάδα εμβολιάστηκαν μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2021, 826.370 πολίτες, ενώ 6.371 έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που οι ΗΠΑ θρηνεί πάνω από 505.000 νεκρούς, η Γερμανία πάνω από 69.000, η Ιταλία πάνω από 96.000, η Γαλλία πάνω από 85.400 και η Ισπανία 68.468.

Λίγη σημασία έχει εάν αυτό είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία μας. Και εάν η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, στην σημερινή της συνεδρίαση αποφασίσει παράταση του απαγορευτικού. Αυτό που έχει σημασία, είναι κάποτε να τελειώσει αυτή η περιπέτεια- και θα τελειώσει νομοτελειακά. Αυτό που έχει αξία, είναι να τελειώσει με την πεποίθηση, ότι η δύναμη της Ανθρωπότητας και της Επιστήμης, είναι πιο ισχυρή ακόμη και από ένα παράλογο και απρόβλεπτο ιό και ότι η μετά COVID εποχή, θα είναι περισσότερο ανθρώπινη και όχι ανθρωπόμορφη. Θα τα καταφέρουμε άραγε;

Πηγή: cnn.gr Βίντεο: ertnews.gr