ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ «BUSINESS STORIES» ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΑΣ

 

 

  • Οι ξενοδόχοι επαναφέρουν το θέμα της καθιέρωσης μιας εβδομάδας σχολικών διακοπών μέσα στο χειμώνα

 

Την πρόταση για καθιέρωση «λευκής εβδομάδας» και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού, επαναφέρουν οι ξενοδόχοι της χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για την καθιέρωση μιας εβδομάδας σχολικών διακοπών μέσα στο χειμώνα, χωρίς όμως να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ημερών του σχολικού έτους.

Για την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) για καθιέρωση «λευκής εβδομάδας» δημοσιεύτηκε δισέλιδο ρεπορτάζ στο οικονομικό ένθετο «business stories» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Στεφανίας Σούκη φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου της Π.Ο.Ξ. κ. Γρηγόρη Τάσιου, του Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνου Μαρινάκου, του Υπεύθυνου Ανάπτυξης και Στρατηγικής της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Σαμ Κουδούνη, καθώς και του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας και μέλους του Δ.Σ. της Π.Ο.Ξ. κ. Άγγελου Καλλία.

Στο ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο οικονομικό ένθετο «business stories» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρονται αρχικά τα εξής:

«Ένα βήμα παραπέρα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος έχει συρρικνωθεί στο 1/3 μέσα στην κρίση, την τόνωση των τοπικών οικονομιών στους λιγότερο ευνοημένους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και τη βελτίωση της εποχικότητας μέσα στον χειμώνα επιθυμούν να πάνε οι ξενοδόχοι, βάζοντας και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων την υιοθέτηση μιας “εβδομάδας εναλλακτικού τουρισμού” με ολιγοήμερη σχολική ανάπαυλα, η οποία έχει καθιερωθεί στο εξωτερικό ως “λευκή εβδομάδα”.

Η πρόταση, την οποία ήδη έχει καταθέσει στην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μέσα στο Δεκέμβριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), έρχεται σε μια περίοδο που οι συνθήκες φαίνεται να έχουν ωριμάσει περισσότερο, εν μέσω των αριθμών – ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις, της αύξησης μέσα στο 2017 των τουριστικών εισπράξεων από το εξωτερικό, αλλά και του θορύβου που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες για το φρένο που έβαλε το Υπουργείο Παιδείας σε μερίδα σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό.

Μια ακόμη θετική ένδειξη για την ωρίμανση των συνθηκών προκύπτει και από τα θετικά μηνύματα –για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης- κατά την περίοδο των εορτών, όπου οι πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς από ελληνικές οικογένειες κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, έστω και αν οι δαπάνες στους ανά την Ελλάδα προορισμούς παρέμειναν μειωμένες λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι η ελληνική οικογένεια θέλει να κάνει ολιγοήμερες αποδράσεις ανά την Ελλάδα, εκτός της παραδοσιακής, υψηλής σεζόν του Αυγούστου, κατά την οποία –και φέτος- υπήρξε πτώση στις διανυκτερεύσεις για τους ημεδαπούς τουρίστες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η καθιέρωση της ολιγοήμερης σχολικής ανάπαυλας μέσα στον χειμώνα αποτελεί πάγιο αίτημα των ξενοδόχων εδώ και πολλά χρόνια και “αν συνδυαστεί με την κατάλληλη προβολή, ανάδειξη, αλλά και την παροχή κινήτρων από πλευράς των τοπικών επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει σημαντική ένεση για την αύξηση της τουριστικής κίνησης και των τοπικών οικονομιών στην τοπική ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές που προσφέρονται για χειμερινό τουρισμό, π.χ. γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (περιπατητικός τουρισμός, ορειβασία, mountain bike κ.α.)”, επισημαίνει στο “business stories” ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. “Η πρότασή μας έχει να κάνει ουσιαστικά με την υιοθέτηση τεσσάρων ημερών σχολικής ανάπαυλας την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας –χωρίς φυσικά να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ημερών του σχολικού έτους-, που θα δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να παρατείνουν τις διακοπές του τριημέρου, αλλά, παράλληλα, θα δίνει και ένα κίνητρο για ολιγοήμερη απόδραση σε αυτούς που δεν εγκαταλείπουν εύκολα τις εστίες τους. η ολιγοήμερη σχολική ανάπαυλα θα μπορούσε να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά και μαθησιακά κίνητρα” επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΟΞ».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Καλλία στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρονται τα εξής:

«Μια άλλη οπτική από την υιοθέτηση της “εβδομάδας εναλλακτικού τουρισμού” παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και μέλος Δ.Σ. της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας, δίνονταας έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του μέτρου. Ο κ. Καλλίας εκτιμά ότι ένα τέτοιο κίνητρο «θα έδινε τη δυνατότητα σε νέες περιοχές της Ελλάδας να αναδειχτούν οικονομικά και τουριστικά, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δεξαμενή νέων δυνητικά τουριστών, αλλά και επαγγελματιών του τουρισμού, όπως και να οδηγήσει στην πώληση εξειδικευμένων τουριστικών πακέτων για τις αγορές του εξωτερικού, διαμορφώνοντας ένα νέο εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν γύρω από τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ελλάδα. Η ολιγοήμερη σχολική ανάπαυλα προτείνεται, για παράδειγμα να συνδυαστεί με δράσεις οργανωμένων τριημέρων εναλλακτικού – αθλητικού τουρισμού για τους μαθητές, με έμφαση στην ηπειρωτική Ελλάδα και αυτό το προϊόν αργότερα να εξαχθεί και σε άλλες αγορές και κολλέγια του εξωτερικού. Δεν θέλουμε απλώς να ρίξουμε μια φωτοβολίδα, αλλά στην πραγματικότητα να μπουν οι υποδομές για τη μελλοντική τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα περιλαμβάνει και την ηπειρωτική Ελλάδα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο εσωτερικός τουρισμός έχει πληγεί σημαντικά μέσα στην κρίση, αποδεικνύοντας ότι ο Έλληνας περιορίζεται πλέον στις ολιγοήμερες διακοπές, αφού δεν μπορεί να ξοδέψει πολλά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πορεία της πρόσφατης εορταστικής περιόδου: η περιοχή μας παρουσίασε πληρότητας που άγγιξαν το 85% σε επίπεδο δεκαπενθημέρου για πρώτη φορά μέσα στην κρίση, ενώ στα τριήμερα η ζήτηση έφτασε το 100%. Αντίστοιχα, στον ορεινό όγκο οι πληρότητες ήταν στο 90% στα τριήμερα και στο 70% σε επίπεδο δεκαπενθημέρ