ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Προς κατάργηση τα δωρεάν συγγράμματα στα Πανεπιστήμια», κατέθεσε η Βουλευτής του Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, με Δελτίο Τύπου και δημοσιεύματα στον Τύπο επισημαίνουν ότι ουσιαστικά οδηγούμαστε στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια και τη διανομή τους ηλεκτρονικά, διότι αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκδότες να διανείμουν ηλεκτρονικά συγγράμματα προς τους φοιτητές, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί η παράνομη αναπαραγωγή και διανομή τους.

Διαβάστε επίσης:

Ενώ συμφωνούν με την άποψη του Υπουργείου περί παροχής ηλεκτρονικού βιβλίου, επισημαίνουν όμως ότι αυτή η παροχή στερείται νοήματος δίχως την προηγούμενη διασφάλιση και εξασφάλιση των δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, διότι αν χαθεί η προστασία αυτή τότε χάνεται και το κίνητρο για νέες εκδόσεις, αφού τα συγγράμματα θα διαρρέουν στο διαδίκτυο παράνομα.

Από το Υπουργείο δόθηκε διορία έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή το 25% των συγγραμμάτων, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους εκδότες να τα μοιράσουν ούτε σε έντυπη. Ως αποτελέσματα αυτής της απόφασης του Υπουργείου, μη διασφαλίζοντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι η παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση των βιβλίων αλλά και η ραγδαία μείωση των εσόδων από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων, οι οποίοι δεν θα έχουν επιπλέον κίνητρο προς συγγραφή νέων βιβλίων.

Συνημμένα σας επισυνάπτω το δελτίο τύπου του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ικανοποίησης του αιτήματός τους.