ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, με θέμα «Οικονομικό πλήγμα στους Δήμους, τα εκατομμύρια εισπραχθέντων δημοτικών τελών που τους χρωστούν οι Εταιρείες παροχής ενέργειας», κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Έντονο πρόβλημα έχει ανακύψει για τα έσοδα των Δήμων, εξαιτίας, μεταξύ πολλών άλλων, των προβλημάτων με τις υπέρμετρες καθυστερήσεις στην απόδοση σε αυτούς των δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών Εταιρειών παροχής ενέργειας.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση επανειλημμένα και μάλιστα στο ανώτατο θεσμικό της επίπεδο, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) να επισημαίνει συχνά τη σοβαρότητά του, θέτοντας αυτό σε ύψιστη προτεραιότητα.

Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν εκφράσει προβληματισμό έως αγανάκτηση. Καταγγέλλουν ότι ορισμένοι από τους παρόχους ενέργειας δεν αποδίδουν στους Δήμους τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού που έχουν ήδη εισπράξει από τους πολίτες δια των λογαριασμών ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Ενδεικτικά, κατά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. έχουν αναφερθεί οι Εταιρείες «ΚΕΝ, NRG, Volterra, WATT+VOLT, ΗΡΩΝ, We ENERGY», ενώ ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι το Δήμο Θεσσαλονίκης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απασχόλησε το εν λόγω θέμα για τη «VOLTONA.E».

Σύμφωνα με τους Αιρετούς, πανελλαδικά το ύψος των παρακρατούμενων εισπράξεων ανέρχεται σε «εκατομμύρια χρημάτων», πολλές χιλιάδες ευρώ ανά Δήμο.

Η καθυστέρηση είναι πολύμηνη, καθώς έχουν αναφερθεί παραδείγματα Εταιρειών που δεν έχουν αποδώσει χρήματα σε Δήμους από τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021.

Υπογραμμίζεται ότι Δήμοι καταφεύγουν στη δικαστική οδό, καταθέτοντας ένδικα μέσα για να λάβουν επιτέλους τα χρήματα που προ πολλού πλήρωσαν οι δημότες τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά ενέργειες από την Κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος και τη μη επανάληψή του στο μέλλον. Μεταξύ αυτών, νομοθετική ρύθμιση ειδικά για την «υπεξαίρεση» των δημοτικών τελών εκ μέρους παρόχων ενέργειας.

Επιπλέον, τεχνολογική παρέμβαση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διαλειτουργικότητας, ώστε κάθε Δήμος ανά πάσα στιγμή να έχει αναλυτική εικόνα ανά πάροχο για τα ποσά που έχει πληρώσει ή οφείλει κάθε δημότης.

Δεδομένου ότι, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, η υστέρηση στα έσοδα των Δήμων, εξαιτίας των καταγγελλόμενων «παράνομων παρακρατήσεων», επιδεινώνει την ήδη δυσχερή δημοσιονομική θέση τους, μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία που μαστίζονται από πληθώρα αιτίων αύξησης των δαπανών και ταυτόχρονης μείωσης των εσόδων τους.

Δεδομένου ότι, όπως τεκμηριωμένα έχουμε αναδείξει, η ενεργειακή κρίση με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας οδηγεί σε εφιαλτικό αδιέξοδο τόσο τους Ο.Τ.Α. όσο και τους πολίτες.

Δεδομένου ότι τα οφειλόμενα ποσά αφορούν πληρωθέντα δημοτικά τέλη που εκ του νόμου φέρουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, ήτοι ευθέως συνδέονται με την ομαλή λειτουργία και παροχή ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Δεδομένου ότι ο σεβασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ταχεία ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών ενδυνάμωσης του -συνταγματικώς προστατευόμενου- θεσμικού της ρόλου, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, απαιτείται να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Είναι σε γνώση σας η έκταση και οι επιπτώσεις του ανωτέρω προβλήματος που καταγγέλλουν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη τη Χώρα;
  2. Ποιο είναι το ύψος των εισπραχθέντων δημοτικών τελών που δεν έχουν αποδοθεί από τους παρόχους ενέργειας; Ποιες Εταιρείες αφορά και πόσα χρωστά η κάθε μία από αυτές;
  3. Προτίθενται οι κ.κ. Υπουργοί να προβούν σε συγκεκριμένες νομοθετικές, τεχνολογικές ή/και άλλες ενέργειες προς εξομάλυνση της διαμορφωθείσας κατάστασης, σύμφωνα και με τις αυτοδιοικητικές εισηγήσεις; Σε ποιες ακριβώς και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;