ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

 

 

  • Έργο ύψους 19 εκ. ευρώ, μήκους 1.260 μ., από τον Αίμο μέχρι τον κόμβο στο ξενοδοχείο «Κούρος», με κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων, κατάργηση φαναριών και δημιουργία γέφυρας 250 μ. και ύψους 7,5 μ. στις σιδηροδρομικές γραμμές
  • Γ. Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το κλίμα. Είμαστε αποφασισμένοι. Είναι απόφαση που έχουμε πάρει από κοινού με τους τρεις συναδέλφους και τον τέταρτο, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη. Γυρίσαμε το κλίμα όλο, προς όφελος της κοινωνίας των Δραμινών πολιτών».
  • Υπάρχει ανάδοχος για τη γέφυρα της περιοχής Μαρμαριάς στο Παρανέστι, με τη νέα χρονιά η υπογραφή της σύμβασης
  • Στις 20 Δεκεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου σχετικά με την ανακοίνωση του έργου της αναβάθμισης της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας, την ενημέρωση για την πορεία του έργου της κατασκευής της νέας γέφυρας στην περιοχή της Μαρμαριάς του Παρανεστίου, αλλά και για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, παραχώρησε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, καθώς και ο μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος ασχολείται με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες τόσο προς όλους τους παριστάμενους για τη συνεργασία όσο και προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο.

 

Αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας

 

Αρχικά, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο έργο της αναβάθμισης της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας. Όπως είπε, την Δευτέρα την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Δράμα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, παρουσία του ιδίου, των συναδέλφων του Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων για το σχέδιο δράσης ενόψει του 2020. Όπως είπε, στη συνάντηση αυτή αναδείχθηκε το έργο της ανατολικής εισόδου της πόλης, το οποίο «βρήκαμε από την εποχή της Νομαρχίας, ένα έργο πολλών εκατομμυρίων, με τροποποίηση κάποιων πραγμάτων λόγων νέας νομοθεσίας». Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο Περιφερειάρχης «το είδε με θετικό μάτι» και έτσι έχει περάσει ήδη από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, όπου υιοθετήθηκε ομόφωνα. Πλέον έχει σταλεί προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του και να υπάρξει η χρηματοδότησή του μέσω ένταξης στο ΕΣΠΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας εξήγησε πως το έργο της αναβάθμισης της ανατολικής εισόδου της Δράμας είναι ύψους 19 εκ. ευρώ και αφορά την περιοχή από τον Αίμο μέχρι τον ήδη υφιστάμενο κυκλικό κόμβο στο ξενοδοχείο «Κούρος». Μάλιστα, θα καταργηθούν τα φανάρια στον Αίμο και στο ύψος του σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη και θα κατασκευαστούν τρεις κυκλικοί κόμβοι, δύο μεγάλοι στα υφιστάμενα φανάρια, τα οποία θα καταργηθούν, και ένας μικρότερος, νοτιότερα «για τη λειτουργία ιδιωτικής επιχείρησης ΚΤΕΟ και της ξενοδοχειακής μονάδας», που βρίσκονται πριν τον «Σκλαβενίτη». Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, στις γραμμές των τρένων θα κατασκευαστεί γέφυρα μήκους 250,63 μ., ενώ κάτω από αυτήν, θα κινούνται τα οχήματα προς Καλλίφυτο. «Έχουν προβλεφθεί τα πάντα σχετικά με την κυκλοφορία προς κάθε κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Η γέφυρα θα έχει ύψος περίπου 7,5 μ. και πλάτος περίπου 14,5 μ. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης θα είναι 1.260 μ., ενώ, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος «ταυτόχρονα έχει προβλεφθεί παράλληλος δρόμος από κάθε πλευρά για εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των κατοικιών». Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 2 χρόνια από την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, ενώ η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και μέσα στο 2020, ανάλογα με το πως θα κυλήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «ο κ. Μέτιος έχει υιοθετήσει και υιοθετεί καθημερινά απόλυτα αυτό που λέμε. Η Δράμα έχει γυρίσει την κλεψύδρα ανάποδα. Στις διεκδικήσεις είναι πρώτη. Αυτό γίνεται με μεγάλη χαρά από την περιφερειακή διοίκηση, διότι σε κάποια πράγματα υστερούσαμε. Αυτή η υστέρηση δεν υπάρχει σήμερα». Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο έργο», το οποίο θα διαφοροποιήσει πλήρως την εικόνα της ανατολικής εισόδου της πόλης. Όπως είπε, το έργο αυτό έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων στη δυτική πλευρά της πόλης, με τη δημιουργία κυκλικού κόμβου και την κατάργηση των φαναριών στη διασταύρωση Ξηροποτάμου. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως ήδη υπάρχει ανάδοχος εργολάβος για το έργο αυτό και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι «θα υπάρχει εξέλιξη και στη νότια είσοδο της Δράμας».

 

Με τη νέα χρονιά η σύμβαση για τη γέφυρα της Μαρμαριάς

 

Για τη νέα γέφυρα της Μαρμαριάς στο Δήμο Παρανεστίου, ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι ήδη ανοίχθηκαν οι προσφορές και υπάρχει ανάδοχος, ο οποίος προσέφερε έκπτωση 43%. Όπως είπε ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και αυτή αναμένεται να υπογραφεί με τη νέα χρονιά. Η νέα γέφυρα θα είναι μήκους 72,6 μ. και πλάτους 17,2 μ., δύο ρευμάτων κυκλοφορίας, ενώ προβλέπονται και πεζόδρομοι δεξιά και αριστερά για να έχουν προσβασιμότητα και οι πεζοί. Το ύψος της γέφυρας στο κέντρο του ξεροχειμάρρου είναι 23-24 μ.. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το έργο «δίνει ανάσα στην περιοχή», ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν παρεμβάσεις 600 μ. από τη μία πλευρά και 400 μ. από την άλλη στον υφιστάμενο δρόμο για να μπορεί να συνδεθεί η νέα γέφυρα, η οποία θα είναι περίπου 100 μ. βόρεια της υπάρχουσας.

Επίσης, μιλώντας για άλλο έργο στο Δήμο Παρανεστίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είπε πως βρίσκεται σε φάση χρηματοδότησης του σημείου Νικηφόρου με Πλατανιά, όμως δεν μίλησε αναλυτικά για αυτό, καθώς, όπως τόνισε: «Θέλω όταν λέμε κάτι να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και σίγουρο».

«Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το κλίμα. Είμαστε αποφασισμένοι» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι απόφαση που έχουμε από κοινού με τους τρεις συναδέλφους και τον τέταρτο, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη. Γυρίσαμε το κλίμα όλο, προς όφελος της κοινωνίας των Δραμινών πολιτών».

 

Στις 20 Δεκεμβρίου η έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

 

Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε και στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού. Όπως είπε, «το Φαλακρό είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που εμείς βάλαμε με την εδώ παρουσία μας» για να προσθέσει πως «για όποιον αμφισβητήσει ο,τιδήποτε, έχω όλο το “χαρτοβασίλειο” που έχει να κάνει με την αδειοδότηση, την οποία έχουμε σήμερα για το Φαλακρό». Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε γνωστό ότι ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος, έχει υπογραφεί σύμβαση και η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου ξεκινάει στις 20 Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό για λειτουργία 120 ημερών ανέρχεται στις 336.000 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει στις 440.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα των αυξήσεων των τιμών, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Οι αυξήσεις που κάναμε στα λιφτ, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι γελοίες». «Είναι αποδεκτό από όλη την Ελλάδα ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού έχει τις καλύτερες πίστες» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να το υποβαθμίζεις ακόμη και με την αξία των παροχών που δίνεις». Όπως είπε, «πριν μπούμε σε αυτή την αύξηση, κάναμε έρευνα του τι ισχύει σε όλα τα Χιονοδρομικά της Ελλάδας. Είμαστε πολύ κάτω από όλα. Όπως ακόμη είμαστε πολύ χαμηλότερα κι από τη γείτονα χώρα με το Χιονοδρομικό της».

Σχετικά με τις πρόχειρες κατασκευές που υπήρχαν στο Χιονοδρομικό, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως έχουν απομακρυνθεί, ενώ ακόμη «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια» έγινε καθαρισμός όλων των φερτών υλικών στο οδόστρωμα και στα πρανή από τη διασταύρωση του Βώλακα μέχρι το Φαλακρό.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως το επόμενο διάστημα των 2 μηνών θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα «μεγάλο έργο για το Φαλακρό», με τον ίδιο να εκφράζει την επιθυμία να μιλάει όταν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Μετά από διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» αν αφορά τη μεταφορά νερού, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Θα δημιουργήσουμε τις υποδομές για να έχουμε νερό, όταν μας έρθει το χιόνι. Υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, χωρίς μεταφορά νερού από μακριά».