ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

 

  • «Το αφήγημα της Ν.Δ., περί εκτίναξης του σπιράλ της οικονομίας και περί αποκατάστασης των απωλειών της μεσαίας τάξης, αποδεικνύεται χωρίς περιεχόμενο»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στα γραφεία του κόμματος. Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε κυρίως στα εθνικά θέματα και στα θέματα της οικονομίας, ενώ προανήγγειλε και πολιτική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα στις 22 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος η συνέντευξη τύπου δόθηκε στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που επιδιώκει ο ίδιος, «έτσι ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν τη δράση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρχει μια άτυπη μορφή λογοδοσίας, γιατί όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να κρίνεται από τους πολίτες, γιατί αυτούς αφορά πρωτίστως».

 

«Η Κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Αρχικά ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε στα εθνικά θέματα, τα οποία μαζί με την Οικονομία, ανέφερε πως αποτελούν ζητήματα αιχμής για τους πολίτες. Όπως είπε, στα εθνικά ζητήματα «υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία από τη νευρικότητα και τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Υπάρχει η εθνική ομοψυχία, υπάρχει η στήριξη στην Κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως, όμως, υπάρχει και μια κριτική στις παλινωδίες, στις παραλείψεις και στις αστοχίες της Κυβέρνησης». Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε σε κινήσεις της Κυβέρνησης, όπως η μη κλήση στη σύσκεψη του Βερολίνου, χαρακτηρίζοντάς την ως «ήττα, η οποία πρέπει να την αντιληφθεί η Κυβέρνηση και να προσπαθήσει να αποσείσει τις δυσμενείς συνέπειες». Ως «παλινωδία και αντίφαση της Κυβέρνησης, η οποία μας καθιστά εξαιρετικά ανήσυχους» χαρακτήρισε το γεγονός ότι στο παρελθόν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το μεν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήρθησαν, ενώ για το Υπουργείο Εξωτερικής Πολιτικής συνεχίζοντο. Όσον αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «το γεγονός ότι επί 20 λεπτά άκουγε τον Τραμπ και δεν άρθρωσε καμία κουβέντα επίσης είναι ανησυχητικό», προσθέτοντας πως και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «κάλυψε ουσιαστικά την εκτός διεθνούς δικαίου πρακτική της Αμερικής για τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου, επίσης είναι ένα θέμα που καταγράφεται στα αρνητικά». Σε άλλα γεγονότα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως είναι «ενδεικτικό όχι απλώς του προβλέψιμου, αλλά και του δεδομένου, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στις επιλογές των ΗΠΑ, η αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία, που ουσιαστικά μας εμπλέκει σε μια πολύ θερμή περιοχή της υφηλίου». «Ενώ δεν είχαμε ποτέ εμπλοκή στις διενέξεις που γίνονται στην περιοχή του Κόλπου και της ευρύτερης Ανατολής, ξαφνικά είμαστε παίκτες και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή κι αυτό δημιουργεί αντίρροπα προβλήματα», υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπενθύμισε ότι «στις εποχές των δύσκολων οικονομικών περιόδων, το Ιράν τροφοδοτούσε τη χώρα μας με πετρέλαιο. Είναι μία χώρα που έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις και είμαστε αντίθετοι στην αποστολή των Patriot σε αυτή την περιοχή του Κόλπου, που δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τα εθνικά μας συμφέροντα». Τέλος, στάθηκε και στο ότι το γεγονός ότι «το Oruc Reis για 30 ώρες εκινείτο στα χωρικά μας ύδατα και υπήρξε μια μάλλον μουδιασμένη και θα έλεγα αμήχανη αντίδραση της Κυβέρνησης», λέγοντας πως «είναι κι αυτό ένας λόγος ανησυχίας».

«Η Κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι μεν προβλέψιμη, κατά την επιλογή της, αλλά όχι δεδομένη στις συγκεκριμένες συνθήκες και η ανησυχία των πολιτών πρέπει να διασκεδαστεί από ένα μέτωπο αρραγούς εθνικής ενότητας, για το οποίο πρωτίστως υπεύθυνη και την κύρια ευθύνη την έχει η ελληνική Κυβέρνηση», κατέληξε μιλώντας για τα εθνικά θέματα ο κ. Ξανθόπουλος.

 

«Χωρίς να κινητοποιηθεί ο λαός δεν υπάρχει δυνατότητα να αποκρουστούν τα εφιαλτικά σενάρια»

 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής του Ν. Δράμας μίλησε για το μέτωπο της οικονομίας, όπου «σιγά σιγά απογυμνώνεται όλη η επικοινωνιακή στρατηγική της Κυβέρνησης, γιατί ουσιαστικά αυτή η Κυβέρνηση έχει μόνο επικοινωνιακή στρατηγική και όχι πολιτική». Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη στη Δράμα του Τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παππά και στις επαφές που έγιναν με θεσμικούς φορείς, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε: «Τα στοιχεία είναι δραματικά. Ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 10 ετών. Το τρίτο τετράμηνο του 2019 ήταν εξαιρετικά αρνητικό. Τον Δεκέμβριο είχαμε επίσης αύξηση της ανεργίας. Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία συνηγορούν στο ότι το αφήγημα, όπως καθιερώθηκε να λέγεται, της Ν.Δ., περί εκτίναξης του σπιράλ της οικονομίας και περί αποκατάστασης των απωλειών της μεσαίας τάξης, μάλλον αποδεικνύεται χωρίς περιεχόμενο».

Επίσης, ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών λέγοντας: «Αν σκεφτεί κανείς ότι από 1η Μαΐου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και ότι κινδυνεύουν τα σπίτια των πολιτών και κοντά στα ξερά θα καούν και τα χλωρά, δηλαδή με επίκληση, επιχείρημα και πρόφαση τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα χαθούν και σπίτια ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, δημιουργείται η καύσιμη ύλη, το ενεργειακό απόθεμα, για να φτιαχτεί ένα μέτωπο από κάτω, των ανθρώπων που πλήττονται, είτε από την πλευρά της οικονομίας, είτε από την πλευρά των ημερομισθίων, είτε από την πλευρά της εργασιακής ανασφάλειας, είτε από την πλευρά της απώλειας της πρώτης κατοικίας, ώστε να μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε και να αντικρούσουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης». «Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα κάνουμε στη Βουλή αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, οι νόμοι, ο Κανονισμός της Βουλής, ταυτόχρονα όμως μαζί με τους πολίτες στους δρόμους, στο κίνημα, στα συνδικάτα, στα εργατικά κέντρα, όπου μπορούμε να παρέμβουμε, θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, γιατί χωρίς να κινητοποιηθεί ο λαός δεν υπάρχει δυνατότητα να αποκρουστούν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια για την πλειοψηφία των πολιτών», πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα στις 22 Φεβρουαρίου

 

Τέλος, ο κ. Ξανθόπουλος ενημέρωσε ότι «στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της οικοδόμησης ενός μεγάλου, λαϊκού, αριστερού κόμματος, που να αντιστοιχεί με την εκλογική του επιρροή, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου έχουμε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, η κ. Σία Αναγνωστοπούλου και ο κ. Σπύρος Δανέλλης. «Πιστεύω ότι η παρουσία τους εδώ θα τροφοδοτήσει και τον προβληματισμό, αλλά και την γνώση των πολιτών για τα ενδεχόμενα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα», επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος.