ΑΡΘΡΟ

Του Ιωάννη Γαλανίδη

Συμβούλου Κοινότητας Αγ. Αθανασίου

 

 

Ένα θέμα που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει ως τοπική κοινωνία στον ευρύτερο Νομό μας είναι αυτό της μετεγκατάστασης μεταναστών. Ήδη στην Προσοτσάνη έχουν εγκατασταθεί δύο οικογένειες και τον τελευταίο μήνα τρεις στον οικισμό Αγίου Αθανασίου. Θεωρώ χρήσιμη και απολύτως αναγκαία στην παρούσα στιγμή την σωστή ενημέρωση των δημοτών μας σχετικά με το εν λόγω θέμα, εξού και η σύνταξη του παρόντος άρθρου.

Από την έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι έχουμε να κάνουμε με μετανάστες αφγανικής, ιρανικής, συριακής υπηκοότητας, οι οποίοι είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας – ασύλου από το Ελληνικό κράτος με την ιδιότητα της επικουρικής προστασίας ή του προσφυγικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμεναν έως τώρα στις Δομές Φιλοξενίας Δράμας ή Καβάλας. Αιτών διεθνούς προστασίας είναι ο αλλοδαπός ή ανιθαγενής ο οποίος δηλώνει γραπτά ή προφορικά σε οποιαδήποτε Ελληνική Αρχή ότι ζητά άσυλο ή ζητά να μην απελαθεί γιατί φοβάται δίωξη λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας (προσφυγική ιδιότητα) ή γιατί κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής ή προηγούμενης διαμονής του, ιδίως γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή ή εκτέλεση, με βασανιστήρια ή απάνθρωπη εξευτελιστική μεταχείριση ή κινδυνεύει η ζωή του ή η ακεραιότητά του λόγω διεθνούς ή εμφύλιας σύρραξης (επικουρική ιδιότητα). Η άδεια διαμονής του είναι διάρκειας 3 ετών για την προσφυγική ιδιότητα και 1 έτους για την επικουρική. Σε αυτούς τους ανθρώπους ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης σε οικίες – διαμερίσματα με ενοικίαση μέσω του προγράμματος «HELIOS». Τους χορηγεί –ανάλογα τα μέλη της οικογένειας- εφάπαξ κάποιο επίδομα, για του πρώτους μήνες επίδομα ενοικίου και μέρος του κόστους διαβίωσης. Οι εν λόγω μετανάστες έχουν τα ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις, παροχές υγείας, εργασίας, εκπαίδευσης, όπως ο Έλληνας πολίτης. Με λίγα λόγια τους δίνει το δικαίωμα ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Πριν λήξει το άσυλο των μεταναστών επανεξετάζεται και εάν συντρέχουν οι λόγοι της αρχικής χορήγησης σε συνδυασμό με την ποινική συμπεριφορά αυτού στην Ελληνική Επικράτεια, τότε ανανεώνεται ή απορρίπτεται. Οι περισσότεροι εξ αυτών δηλώνουν ότι στόχος τους είναι η μετάβαση στην Ευρώπη. Είναι άραγε αυτός ο στόχος;