ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 

 

  • Μαραθώνια συνεδρίαση 9 ωρών, με έναρξη στις 6 το απόγευμα και λήξη στις 3 τα ξημερώματα της επόμενη ημέρας

 

Με αισιόδοξα μηνύματα ξεκίνησε η νέα αυτοδιοικητική περίοδος στο Δήμο Δράμας, όσον αφορά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του σώματος, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2019, κυρίαρχο στοιχείο ήταν η συναίνεση από όλες τις πλευρές, ενώ οι αντιπαραθέσεις κρατήθηκαν σε ιδιαίτερα κόσμιο επίπεδο με ανταλλαγή επιχειρημάτων και κατάθεση προτάσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση 9 ωρών, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας (Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου), αποφάσισε συνολικά για 67 θέματα. Μάλιστα, παρά το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει (η συμπολίτευση δεν έχει την πλειοψηφία στο σώμα), μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, μόνο 1 θέμα καταψηφίστηκε (σχετικά με τη την ανάθεση της υπηρεσίας «Συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων» και τη δέσμευση από το σώμα ότι στον προϋπολογισμό του 2020 θα υπάρξει ανάλογη εγγραφή πίστωσης ποσού 240.000 ευρώ). Η συντριπτική πλειοψηφία για τις υπόλοιπες αποφάσεις ήταν ομόφωνες, ενώ συναινετικό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας καταγράφηκε σε όλα τα σημαντικά θέματα της συνεδρίασης, τόσο από πλευράς Δημοτικής Αρχής όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Εκλογή Δ.Σ. δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων με συναίνεση

 

Από τα πιο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εκλογή νέων Διοικητικών Συμβούλιων στα νομικά πρόσωπα και στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου (λεπτομέρειες για το ποιοι συμμετέχουν σε επόμενη σελίδα). Για τα Δ.Σ. ΔΕΚΠΟΤΑ, Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και Νομικού Προσώπου τα σχετικά θέματα υπήρχαν εξ αρχής στην ημερήσια διάταξη, ενώ για τη ΔΕΥΑΔ τέθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών») ως κατεπείγον και μετά από τη σχετική ψηφοφορία εισήχθη προς συζήτηση. Όπως ειπώθηκε, για να αιτιολογηθεί το κατεπείγον του θέματος, με την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της επιχείρησης, καθώς ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο οποίος συμμετείχε σε αυτό από την προηγούμενη σύνθεση του σώματος ως μέλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» ανέλαβε από 1η Σεπτεμβρίου καθήκοντα ως Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για τον ορισμό του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ αναπτύχθηκε έντονος διάλογος σχετικά με τι προβλέπει η νομοθεσία όσον αφορά τον αριθμό των μελών που θα προταθούν από τον Δήμαρχο και αντίστοιχα τον αριθμό των μελών που θα προταθούν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μετά από μακρά συζήτηση, με αναφορές στη νομοθεσία, σε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και στην εισηγητική έκθεση του νόμου, αλλά και επικλήσεις στην ηθική και στο πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να επικρατήσει, ο… γόρδιος δεσμός λύθηκε με παρέμβαση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο οποίος, με την πρόταση που έκανε οδήγησε στην άρση του αδιεξόδου, υιοθετώντας τη στάση του Δημάρχου Καβάλας κ. Θόδωρου Μουριάδη και τον τρόπο που αντιμετώπισε το αντίστοιχο ζήτημα, μετά από σχετική αναφορά του επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση.

Όλα τα Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων του Δήμου Δράμας είναι 11μελη και το ζήτημα που τέθηκε αφορούσε το αν η Δημοτική Αρχή (με βάση την εγκύκλιο που έκανε λόγο για 3/5) θα πρέπει να ορίσει 7 μέλη ή λιγότερα. Τελικά, ο κ. Μαμσάκος πρότεινε όπου συμμετέχουν στο Δ.Σ. 2 δημότες, ο 1 εξ αυτών να οριστεί από τη Δημοτική Αρχή και ο άλλος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δηλαδή η συμπολίτευση θα όριζε 6 εκπροσώπους στα Δ.Σ. Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «το αποτέλεσμα κρίθηκε από την ετυμηγορία του κόσμου, Δήμαρχος είναι ο Χριστόδουλος Μαμσάκος και Δημοτική Αρχή η παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα”», ενώ πρόσθεσε ότι το «πνεύμα του νομοθέτη είναι να μπορέσει μια Δημοτική Αρχή να διοικήσει». Καταθέτοντας την πρόταση για επιλογή 1 δημότη από κάθε πλευρά, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε πως προχωρά σε αυτή «για να δείξω την καλή διάθεση που πρέπει να επικρατήσει μέσα στο σώμα».

Έτσι, η διαδικασία ορισμού Διοικητικών Συμβούλιων εξελίχθηκε ομαλά, με όλες τις παρατάξεις να έχουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο σε κάποιο Δ.Σ.. Μάλιστα, για το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος πρότεινε να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της συμπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος. Έτσι, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκπροσωπούνται έστω και σε 1 Δ.Σ. δημοτικής επιχειρήσεις και νομικού προσώπου (οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» σε όλα τα Δ.Σ., η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» σε ΔΕΥΑΔ και Πολιτιστικό Οργανισμό, οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα» στο Νομικό Πρόσωπο).

Το συναινετικό κλίμα στο ζήτημα των νέων Δ.Σ. των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου δεν καταγράφηκε μόνο στη συγκρότησή τους. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν, στα Δ.Σ. ΔΕΥΑΔ και ΔΕΚΠΟΤΑ συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων. Για τη ΔΕΥΑΔ εκδήλωσαν ενδιαφέρον η Ένωση Καταναλωτών και η Οικολογική Κίνηση, με την πλειοψηφία του σώματος λόγω των ψήφων των αντιπολιτεύσεων («πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών») να ψηφίζει τη συμμετοχή εκπροσώπου της Οικολογικής Κίνησης, ενώ η συμπολίτευση ψήφισε τη συμμετοχή της Ένωσης Καταναλωτών. Αντίστοιχα, για συμμετοχή στο Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιροές. Ενώ αρχικά διαφάνηκε ότι οι 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών») που διαθέτουν πλειοψηφία στο σώμα θα ψήφιζαν τον εκπρόσωπο από τον σύλλογο «Αμφιροές», τελικά υπήρξε υπαναχώρηση και επιλέχθηκε να συμμετάσχει ομόφωνα εκπρόσωπος του Σωματείου ΑμεΑ. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Δημάρχου κ. Μαμσάκου, ο οποίος ανέφερε ότι «οι αποφάσεις από την αρχή του Συμβουλίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», καλώντας το σώμα να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία.

Τέλος, όσον αφορά τα Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, αξίζει να σημειωθεί ότι για ΔΕΚΠΟΤΑ, Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και Νομικό Πρόσωπο το σώμα ψήφισε και για Αντιπροέδρους. Στη ΔΕΚΠΟΤΑ και στον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φ.Τ.Μ.Μ. υπήρξαν υποψήφιοι Αντιπρόεδροι και από τη Δημοτική Αρχή και από την παράταξη «πόλη+ζωή», με το σώμα, μετά από ψηφοφορία, να επιλέγει για τις θέσεις, λόγω συσχετισμού δυνάμεων, τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά το Νομικό Πρόσωπο υπήρξε μόνο ένας υποψήφιος για Αντιπρόεδρος, ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος από την παράταξη «Project Δράμα 2020», με τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο να αναφέρει ότι και η παράταξή του στηρίζει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, λέγοντας: «Συμφωνούμε με την πρόταση για τον κ. Παπαδόπουλο. Τον προτείνουμε κι εμείς».

 

Έντονη η παρουσία του κοινού στην αίθουσα συνεδριάσεων

 

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετοί πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση. Σχολιάζοντας την παρουσία του κόσμου, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι «είναι πολύ θετικό για την αρχή μιας Δημοτικής Αρχής, είναι πολύ καλό για όλο το Δημοτικό Συμβούλιο».

Επίσης, έντονη ήταν η παρουσία και των Προέδρων των Κοινοτήτων των Δήμων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Μάλιστα παρέμειναν για αρκετή ώρα στη συνεδρίαση, ενώ ορισμένοι εξ αυτών παρενέβησαν, λαμβάνοντας το λόγο, και στο θέμα που αφορούσε τις Κοινότητες σχετικά με την κατανομή πιστώσεων για το 2020.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την πλειοψηφία εξ αυτών να παραμένει μέχρι τη λήξη και τις πρώτες αποχωρήσεις να καταγράφονται αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης.

 

Συναινετικό πνεύμα και σε άλλα θέματα

 

Γενικότερα, σε πλήθος θεμάτων της συνεδρίασης το πνεύμα ήταν συναινετικό.

Συγκεκριμένα:

-Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για την έκδοση ψηφίσματος σε συνέχεια αιτήματος εργαζομένων του Γ’ κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα.

-Ομόφωνα αποφασίστηκε η διεξαγωγή της φετινής οργάνωσης της Ονειρούπολης (με κάποιους επιμέρους επισημάνσεις από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης). Μάλιστα, όταν τέθηκε το θέμα της σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής, αποφασίστηκε να προηγηθεί συνάντηση εκπροσώπων από κάθε παράταξη με τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρη Καλλινικίδη για να καθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας της διαπαραταξιακής. Ο ίδιος πάντως ο κ. Καλλινικίδης έδωσε το στίγμα του για την Ονειρούπολη, λέγοντας ότι είναι η τελευταία χρονιά που οι διαδικασίες γίνονται με χρονική καθυστέρηση και από το 2020 η έναρξη των διαδικασιών για την επόμενη διοργάνωση θα ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της προηγούμενης. Επίσης, ο κ. Καλλινικίδης τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διαφάνεια και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε στιγμή ο καθένας μπορεί να έρθει και να δει ό,τι θέλει». Ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ υπογράμμισε ότι η διαπαραταξιακή θα έχει ρόλο και ζήτησε την κατανόηση όλων, καθώς λόγω χρόνου ο σχεδιασμός (με την έναρξη της εκδήλωσης να πλησιάζει) έχει προχωρήσει, αλλά παρόλα αυτά χωράνε προτάσεις από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

-Σχετικά με τη ψήφιση της κατανομής των πιστώσεων στις Κοινότητες για το 2020, το θέμα υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων «Project Δράμα 2020» και «Προοπτική για τη Δράμα». Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η εισήγηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν η κατανομή να γίνει σε ποσοστό (περίπου) 50%-50% με το ένα κομμάτι να αφορά έργα στην Κοινότητα Δράμας και το άλλο κομμάτι έργα στις υπόλοιπες Κοινότητες του Δήμου. Μετά από μακρά συζήτηση, και τοποθετήσεις εκ μέρους κάποιων Προέδρων, το θέμα έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και τους Προέδρους των Κοινοτήτων γενικότερα για τις χρηματοδοτήσεις και όχι μόνο για αυτές από τη ΣΑΤΑ, έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι να αυξηθούν τα ποσά που διατίθενται για έργα στις Κοινότητες. Μάλιστα, αυτό δεν ήταν το μοναδικό θέμα για το οποίο θα γίνει συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων με τον Δήμαρχο. Αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει και για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» και τα έργα που θα προταθούν προς ένταξη από το Δήμο σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του.

-Κατά τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούσαν ορισμό Δημοτικών Συμβούλων ως εκπροσώπων του Δήμου, προτάθηκαν από πλευράς Δημοτικής Αρχής αναπληρωματικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι από την αντιπολίτευση. Έτσι, στη Γενική Συνέλευση του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας είναι ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης με αναπληρωματική την κ. Παρθένα Κιόρτεβε από την παράταξη «Project Δράμα 2020», ενώ στην επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Δράμας συμμετέχει ο κ. Μιχάλης Μουρβετίδης με αναπληρωματική την κ. Χαρούλα Χατζηιωάννου από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών».