(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI)
Για την τοξικότητα που προκάλεσε στην ατμόσφαιρα η μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο μίλησαν οι επιστήμονες

Για την τοξικότητα που προκάλεσε στην ατμόσφαιρα η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία μίλησαν στο OPEN και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης και ο διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών περιβάλλοντος, Νίκος Μιχαλόπουλος. Μάλιστα εξαιτίας του καπνού από την φωτιά το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους Κορινθίας και Αττικής να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσουν τον χρόνο διαμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

«Για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το χρόνιο άσθμα και η αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτών των ασθενών. Ακόμα και άνθρωποι καθόλα υγιείς μπορεί εξαιτίας των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να εμφάνισαν συμπτώματα», σημείωσε ο κ Λουκίδης και πρόσθεσε πως η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη και σήμερα Παρασκευή αλλά τόνισε πως οι μάσκες που φοράμε για τον κορονοϊό μας βοηθούν.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών περιβάλλοντος κ. Μιχαλόπουλος υπογράμμισε πως εξαιτίας της φωτιάς οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά δέκα φορές.  «Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ατμόσφαιρα ήταν 10 φορές πιο τοξική», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Στη συνέχεια σημείωσε από τα μεσάνυχτα και μετά η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη.

Πηγή: ethnos.gr