ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

τ. Λυκειάρχη

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΨΗ

 

«Ως παρακαταθήκη θα ήθελα να θυμούνται ότι ήμουν πεπεισμένη πως στη Βεργίνα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο πατέρας του Φίλιππος ο Β’» (Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Από μένα αυτά…)

 

Μελάνη ουκ ολίγη χύθηκε και σελίδες άγραφες γέμισαν για να δοθεί απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: «Πού επιτέλους είναι θαμμένος ο μεγάλος στρατηλάτης, ο κοσμοκράτορας Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή Κ.Π. Καβάφη «…και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς…»;

Και όχι μόνο την ελληνική γλώσσα διέδωσε στη «σκοτεινή» Ασία και όχι μόνο δίδαξε στους βάρβαρους Ασιάτες να θάβουν τους νεκρούς τους αντί να τους τρώνε και όχι μόνο κήρυξε την ισότητα των ανθρώπων αλλά άνοιξε διάπλατα και τον δρόμο για την επικράτηση του χριστιανισμού και τέλος τους εδίδαξε ότι το τελειότερο των πολιτευμάτων είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την οποία ζουν και λειτουργούν οι σημερινοί ΚΑΛΑΣ της Κεντρικής Ασίας.

Ποια γη λοιπόν δέχθηκε στα σπλάχνα της αυτήν τη μεγάλη μορφή της ιστορίας, το γνήσιο τέκνο της νεοσιγάλου Μακεδονίας;

Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς, αλλά και νεώτεροι επιχείρησαν με τη γραφίδα τους να λύσουν τον γρίφο, όπως εκείνος έλυσε τον Γόρδιο δεσμό.

Άλλοι έγραψαν ότι τάφηκε στη Βαβυλώνα, άλλοι στην Αίγυπτο, όπου πριν από μερικά χρόνια η Ελληνίδα αρχαιολόγος Σουβαλτζή διενήργησε ανασκαφές στην όαση Σιούφα της Αιγύπτου, πιστεύοντας πως εκεί είναι θαμμένος ο Μεγάλος της Ιστορίας. Δυστυχώς, παρά την ακράδαντη πίστη της και την αγωνία της, γεύτηκε την απογοήτευση.

Τελευταία κάποιοι ιστορικοί, μεταξύ των οποίων και ο συμφοιτητής μου και φίλος εκλεκτός, ο αείμνηστος πολυγραφότατος Σαράντος Καργάκος, διατύπωσαν την άποψη ότι ο Μ. Αλέξανδρος θάφτηκε στον γειτονικό μας λόφο Καστά της Αμφίπολης, προσφέροντάς μας ξαναζεσταμένο πνευματικό συμπόσιο.

Κι ο μεγάλος ιερουργός της αρχαιολογικής σκαπάνης Μανόλης Ανδρόνικος υποστήριξε με παρρησία πως στη Βεργίνα θάφτηκε ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου Φίλιππος, ενώ δέχθηκε ανηλεείς επιθέσεις από φθονερούς Ευρωπαίους αρχαιολόγους, κυρίως Άγγλους, γι’ αυτή του την άποψη.

Και ενώ μέχρι πρότινος ο μεγάλος γρίφος της ταφής του Αλεξάνδρου παρέμενε άλυτος, ήρθε η Πρύτανις των Γαλλικών Πανεπιστημίων να αναστατώσει τους πάντες υποστηρίζοντας με επιχειρήματα πειστικά την ακόλουθη άποψη σε πρόσφατη συνέντευξή της: «Όταν ανακοινώθηκαν τα ευρήματα στην Αμφίπολη και άρχισαν να λένε πάλι ότι βρέθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ξεκίνησα μια μεγάλη έρευνα πάνω στο θέμα. Έχω πολλά επιχειρήματα, που με κάνουν να είμαι πεπεισμένη ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι θαμμένος στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας και πιστεύω ότι θα δικαιωθώ, αλλά μετά θάνατον».

(συνεχίζεται…)