Παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» φέρεται να προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, δεν παύει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας και να ευθύνεται για τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων
Αισιόδοξα μηνύματα για την εξέλιξη της παραλλαγής Όμικρον, εξαιτίας της οποίας η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε περιδίνηση το τελευταίο διάστημα, προκύπτουν από νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, το επίκεντρο του νέου -άκρως μεταδοτικού- στελέχους του κοροναϊού.
Παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» φέρεται να προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, δεν παύει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας και να ευθύνεται για τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων.
Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19, που σίγουρα είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό, πέρασε το όριο των 300 εκατομμυρίων την Παρασκευή, ενώ οι χώρες επιχειρούν να καταπολεμήσουν τη διασπορά της «Ομικρον» και να κλιμακώσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού.
Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έρευνας, η οξεία φάση της πανδημίας μπορεί να τελειώσει πολύ σύντομα.
Τι έδειξε η μελέτη
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το τρέχον πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον κινήθηκε με «άνευ προηγουμένου ταχύτητα», προκαλώντας ωστόσο πολύ πιο ήπια νοσηρότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με μελέτη σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί με Covid-19 σε μεγάλο νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής.
«Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι πιθανό να δούμε πλήρη αποσύνδεση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων» δήλωσαν οι ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι «η Όμικρον μπορεί να είναι προάγγελος του τέλους της επιδημικής φάσης της πανδημίας, εγκαινιάζοντας την ενδημική της φάση».
Η μελέτη στο νοσοκομείο «Steve Biko Academic Hospital Complex», που βρίσκεται στην Πρετόρια, ανέλυσε αρχεία 466 ασθενών από το τρέχον κύμα και 3.976 από προηγούμενα κύματα του ιού.
Καθώς η Νότια Αφρική έχει έναν σχετικό «νεανικό» πληθυσμό σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου και η «έλλειψη» ηλικιωμένων, πιο ευάλωτων ατόμων, θα μπορούσε να συγκαλύπτει τις «δυνατότητες» της νέας παραλλαγής, οι ερευνητές παραθέτουν δεδομένα και από άλλες χώρες του πλανήτη, εκφράζοντας την άποψη ότι η Όμικρον προκαλεί γενικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τα προηγούμενα μεταλλαγμένα στελέχη.
Λιγότεροι θάνατοι
«Μολονότι η Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτική, οι νοσηλείες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα» παρατήρησαν οι ερευνητές, ενώ οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατέγραψαν αριθμούς κοντά στο ένα πέμπτο του ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εάν άλλες χώρες έχουν παρόμοια στοιχεία, αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να καταστεί ο κοροναϊός ενδημικός, όπου η ευρεία έκθεση δίνει σε περισσότερους ανθρώπους ανοσία.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα το σενάριο εμφάνισης νέας μετάλλαξης, η οποία ενδέχεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και να αποφεύγει ευκολότερα τα αντισώματα που παράγονται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό.
Η μελέτη έδειξε ότι μόλις το 4,5% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο στο τρέχον κύμα σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 21% στα προηγούμενα κύματα. Λιγότερα άτομα εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και το διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ήταν «σημαντικά μικρότερο».
Ασυμπτωματική νόσος
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο ρυθμός των εισαγωγών αυξήθηκε γρήγορα, αλλά άρχισε να μειώνεται μέσα σε 33 ημέρες από την πρώτη καταγραφή. Μια «εικόνα» στις 14 και 15 Δεκεμβρίου έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα όσων είχαν μολυνθεί με Covid-19 είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλους λόγους.
«Αυτό το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν στο Νοσοκομείο Steve Biko ή οπουδήποτε στη Νότια Αφρική» σημειώνεται στη μελέτη, επισημαίνοντας πως «πιθανότατα αντανακλά υψηλά επίπεδα ασυμπτωματικής νόσου στην κοινότητα με λοίμωξη από Όμικρον».
Σύμφωνα με τη μελέτη:
- Το διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ήταν κατά μέσο όρο 4 ημέρες, σε σύγκριση με 8,8 στα προηγούμενα κύματα
- Η μέση ηλικία των ατόμων που εισήχθησαν ήταν 39 ετών, αντί 50 στα προηγούμενα κύματα
- Οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκαν στο 1% των ασθενών από 4,3%
- Οι εισαγωγές κορυφώθηκαν στις 108, σε σύγκριση με 213 κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα
- Υπήρξε χαμηλότερη αναλογία εισαγωγής ανά κρούσμα, χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλότερα ποσοστά εισαγωγής στις ΜΕΘ σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα.