ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Γ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ

 

Σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη προχώρησαν η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος Δράμας.

Σχετική συνέντευξη τύπου για τη συγκεκριμένη εξέλιξη παραχώρησαν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Μετά τις ανακοινώσεις για τη Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, προχωρήσαμε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και του Δήμου Δράμας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη. Σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος της Δράμας και χρηματοδότης το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, λοιπόν, συμμερίστηκε το όραμά μας και ανέλαβε τη χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την ανάπλαση όλων των κοινοχρήστων χώρων, την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος, τα εργαστήρια και studio κινηματογράφου που πρόκειται να γίνουν σε αυτό τον χώρο, καθώς επίσης να φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις του διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όπως και το παράρτημα της υπό σύσταση κρατικής σχολής οπτικοακουστικών μέσων, αλλά και οι επιχειρήσεις του ίδιου τομέα.

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που παράλληλα ανοίγει νέες προοπτικές για τον τόπο μας. Ένας χώρος που θα γίνει πόλος έλξης πολιτισμού και ανάπτυξης. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, για την πολύ ουσιαστική του συμβολή, καθώς και τους δύο επιφανείς Δραμινούς ευεργέτες, τους κυρίους Θεοδωρίδη και Αποστολίδη, γιατί σε κοινή συνάντηση που κάναμε με τον Υφυπουργό μαζί με τους δύο δωρητές, θα αναλάβουν τις αρχικές μελέτες για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει 30 χρόνια παραχώρησης αυτού του χώρου, που για μας είναι πάρα πολύ ουσιαστικό εγχείρημα που θα αλλάξει τη φύση και την ταυτότητα της πόλης μας».

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Δεμερτζής σημείωσε: «Μια σημαντική στιγμή για τη Δράμα και ένα όνειρο πολλών ετών πραγματοποιείται. Με το Υπουργείο Πολιτισμού είμαστε σε μια πολύ στενή συνεργασία από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το 2019, που μας επισκέφτηκε η Υπουργός κα Μενδώνη, αλλά και ο κ. Γιατρομανωλάκης ως τότε Γενικός Γραμματέας. Μας αγκάλιασαν και ο κ. Γιατρομανωλάκης έσκυψε πάνω από τη Δράμα. Αντιλήφθηκε τη σημασία της πόλης, τη σημασία του Φεστιβάλ της Δράμας και πράξαμε πολλά πράγματα μαζί.

Επειδή υπάρχει ένα μόνιμο ερώτημα σχετικά με την Καπναποθήκη Περδίκκα, είδαμε και εξετάσαμε με τον Δήμαρχο Δράμας, από την πρώτη στιγμή επισκεφτήκαμε την Καπναποθήκη, είδαμε τον χώρο με τον κ. Γιατρομανωλάκη και με την κα Υπουργό. Στη συνέχεια είδαμε και τις άλλες δυνατότητες που έχει η πόλη μας. Δεν θα σας κρύψω ότι η Καπναποθήκη Περδίκκα είναι ένα εξαιρετικό κτήριο που ανήκει στον Δήμο Δράμας εδώ και πολλά χρόνια και θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί. Αλλά με μια προμελέτη που έγινε ήδη και έρευνα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα σχετικά με το Φεστιβάλ ακόμη και με τη Σχολή Κινηματογράφου, που τότε ξεκίνησαν όλα τα σχέδια, διαπιστώνεται ότι είναι υπερβολικά κοστοβόρα οποιαδήποτε επένδυση εκεί, που να μπορέσει να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε ένα χώρο αίθουσα κινηματογράφου ιδανική για το Φεστιβάλ, μια μεγαλύτερη, που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν εκεί αυτές οι ανάγκες. Οπότε ο κ. Γιατρομανωλάκης, ως τεχνοκράτης, ζήτησε άλλες λύσεις, να κοιτάξουμε να βρούμε κάτι που θα μπορέσουμε να είναι πιο προσεγγίσιμο, ειδικά αυτά τα χρόνια που ζούμε της οικονομικής κρίσης. Διότι γνωρίζετε όλοι ότι μια επένδυση στην Καπναποθήκη Περδίκκα ξεπερνούσε τα 15-16 εκ. ευρώ.

Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται αυτή τη στιγμή, που έχουμε επισκεφτεί από πέρσι το στρατόπεδο Ανδρικάκη. Ξεκίνησαν όλες οι διεργασίες όπως τις ανέλυσε ο κύριος Δήμαρχος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει project manager του έργου. Υπάρχουν οι μελετητές με τη συνεργασία με τους δύο επιφανείς Δραμινούς μας και όλα προχωράνε κατ’ ευχήν.

Θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα αυτής της στιγμής. Όλο αυτό το έργο, επειδή θα είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι επικερδές για την πόλη μας, θα είναι σύντομο χρονικά, δεν θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά δεν θα έχει και έναν ατελείωτο ορίζοντα. Όπως βλέπετε όλα προχωρούν. Θα συνεχίσουμε με τις αρχικές μελέτες και από εκεί και πέρα θα έχετε τα νέα όπως εξελίσσονται.

Παράλληλα, συνεχίζει και η χρηματοδότηση του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου “ΟΛΥΜΠΙΑ”, ώστε οι δύο αυτοί χώροι να αναβαθμιστούν μετά από 20 και πλέον χρόνια, που φτιάχτηκαν, και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες μας».