Για ακόμη μια χρονιά, αναβίωσε την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, το έθιμο με τα «Καραβάκια των ευχών» στην περιοχή της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο έθιμο, με μικρά παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, να αφήνουν τα καραβάκιά τους, διαφόρων μεγεθών, με το αναμμένο κεράκι στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, δημιουργώντας έτσι εντυπωσιακές εικόνες.

Για αρκετή ώρα σε όλα τα σημεία γύρω από τη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας καταγράφονταν το αδιαχώρητο, ενώ με δυσκολία μπορούσε να μετακινηθεί κάποιος πεζή στους δρόμους, καθώς χιλιάδες Δραμινοί, συμμετείχαν στο έθιμο της πόλης, το οποίο χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Με βάση τον θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η λίμνη ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. Όταν η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1830, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, με την περιοχή να πλημμυρίζει με νερό. Έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε χρόνο, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μικροί και μεγάλοι, ρίχνουν στη λίμνη καραβάκια με αναμμένα κεριά και κάνουν μια ευχή, τιμώντας έτσι την Αγία Βαρβάρα, η οποία είναι Πολιούχος της Δράμας.