Πηγή: Intime

Αυτομάτως, χωρίς την υποβολή υποχρεωτικής αίτησης, θα απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες από δημοτικά τέλη για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σχετική ρύθμιση σχεδιάζεται από την κυβέρνηση μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που ζητάει να διακόπτονται άμεσα οι χρεώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σήμερα, ακίνητα στα οποία σταματάει η ηλεκτροδότηση απαλλάσσονται από την καταβολή ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, μόνο από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους προς τον οικείο δήμο και αφού δηλώσει με σαφήνεια ότι τα ακίνητα δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Η βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης του ακινήτου είναι απαραίτητη και εκδίδεται από τα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, εξ αγνοίας θεωρούν ότι η διακοπή ρεύματος σε ένα ακίνητο διακόπτει και την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, εφόσον θεωρούν καλόπιστα ότι με τη διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται.

«Όμως στην πραγματικότητα η δήλωση απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος, σε αντίθεση με την προϊσχύουσα διάταξη του 2005, για την οποία είχε προηγηθεί 20ετής αγώνας μας, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από τον χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη», υπογραμμίζεται σε επιστολή της ομοσπονδίας στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν συνδεθεί ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με την online εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ για τα δημοτικά τέλη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά τη νομοθέτηση σχετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ότι η διακοπή του ρεύματος διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης, για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη.

Οι υπηρεσίες των δήμων θα  μπορούν να ελέγξουν την τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης διενεργώντας αυτοψίες σε κάθε χώρο που φέρεται στο τερματικό του ΔΕΔΔΗΕ ως μη ρευματοδοτούμενος, ή και ζητώντας την προσκόμιση αναδρομικών φορολογικών και μισθωτικών ή άλλων στοιχείων πενταετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται με νομοθετική ρύθμιση η κατάργηση της υποχρεωτικής δήλωσης ώστε από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον τα ακίνητα είναι κενά.

Πηγή: imerisia.gr