ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

30-4-2020, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από εκπαιδευτικούς ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Είχε προηγηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας και από μαθητές, φοιτητές, γονείς.

Στη συγκέντρωση της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως οι αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της Παιδείας συρρικνώνουν και υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι μαθητές και γονείς, όχι μάθημα ηλεκτρονικό, αλλά μάθημα στην τάξη, για αμεσότητα, κατανόηση, κοινωνική συναναστροφή. Άλλωστε υπάρχουν οικογένειες που δεν δύνανται να αγοράσουν τον υπολογιστή. Εξάλλου με αυτές τις αλλαγές δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης. Το Υπουργείο βάζει το αξιολογικό πλαίσιο και τους κανόνες σε όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό του. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διαχειριστούν τι είναι προς το συμφέρον των μαθητών, όπου κανένας δεν τους ρώτησε ποτέ τι εκπαίδευση θέλουν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα παιχνίδι, όπου οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς, έχοντας απέναντί τους τα πολιτικά πρόσωπα, έστω και ψηφιακά, αφού όλα γίνονται σε υπουργικά γραφεία και από τεχνοκράτες που δεν έχουν μπει ποτέ σε σχολικές τάξεις ή γίνεται από επιτροπή σοφών συνήθως γερόντων και είναι ένας πρόχειρος σχεδιασμός χωρίς ύπαρξη κλίματος εμπιστοσύνης προς την πολιτική ηγεσία.

Άρα χρειάζεται μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Όσο για την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως –που σπούδασε σε ξένα πανεπιστήμια- θέλει να πληρώνονται διαφορετικά καθηγητές μαθήματος με υπολογιστές ως μάθημα από τους άλλους! Άσε που υπήρξε θέμα επικοινωνιακής στρατηγικής μιας μέρας; Είπε υπολογιστές για μαθητές και εκπαιδευτικούς και την άλλη μέρα είπε: ανάγκη εξοπλισμού υπολογιστών ΜΟΝΟ σε σχολικές μονάδες (Μάστορας Νίκος).

Ο δε δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου είπε για τους εκπαιδευτικούς ότι είναι αργόσχολοι, βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Άρα στηρίζει την ιδιωτική παιδεία, ασφάλιση, υγεία. Ένας δεξιός δημοσιογράφος με ισοπεδωτικές ιδέες (alfavita). Ο δε δημοσιογράφος κ. Χασαπόπουλος ο οποίος στηρίζει την οποιαδήποτε Κυβέρνηση ρίχνοντας δηλητήριο σε κάθε διεκδίκηση εκπαιδευτικών όπως στη συνομιλία του με τον Ταμία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, είπε πως οι κακοί εκπαιδευτικοί δεν θέλουν, δεν μπορούν, να συμμετέχουν στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο (efsyn).

Τα συμπεράσματα δικά σας. Έχουμε παιδιά – εγγόνια ως μαθητές και μας «πονάει» το θέμα.