ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Πατριωτικό αίσθημα είναι το αντιληπτό με τις αισθήσεις συναίσθημα που πηγάζει από τη συνείδηση όλων που ανήκουν στο ίδιο Έθνος.

Τις έννοιες πατριωτισμός – πατριώτης τις έχουμε ακούσει πολύ αυτόν τον καιρό και ας τις αναλύσουμε: Πατριώτης είναι αυτός που αγαπά και υπερασπίζεται την πατρίδα του όχι με παράνομα μέσα και σέβεται τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την ιστορία, δίνοντας και τη ζωή του ακόμη. Πατριωτισμός είναι η ευγενική ιδιότητα για φιλοπατρία, πίστη, αφοσίωση στα εθνικά ιδεώδη, χωρίς περιφρόνηση των ιδεωδών άλλων κρατών, δηλαδή ένας αγνός πατριώτης, αυτός που θα ξεπεράσει το μικροπολιτικό του συμφέρον για το καλό της πατρίδας με συνεισφορά στην κοινωνία, χωρίς αμοιβή με ανθρωπιστικές δράσεις. Δεν είναι εχθροί οι ιδεολογικοί του αντίπαλοι (Χατζηγάκης Μικ. Οικονομ.)

Θεμελιωτής του σύγχρονου Έλληνα πατριώτη ήταν ο Ρήγας Φεραίος.

Ο πατριωτισμός επιβάλλεται από την ελεύθερη βούληση, τις αρχές της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τότε πεθαίνει ένας άνθρωπος, μόλις το μυαλό του πάψει να σκέπτεται εθνικοποιημένη Ιστορία (Μπαρμπαγιαννίδης Χρ.). Συνεχίζοντας λέει: Ποτέ τιμή και δόξα πλησίον του Λεωνίδα, Θεμιστοκλή, Κλεομένη Γ’ στα ανθρωπάρια που καπηλεύτηκαν την φιλοπατρία των αγωνιστών αυτών που τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Ηρωικές πράξεις, ανδραγαθήματα, αλλά και ειδεχθή καθάρματα που με τη δράση τους σπίλωσαν την περηφάνια και άφησαν το ειδεχθές στίγμα στην Εθνική μας συνείδηση υπήρχαν πάντα και πρόσφεραν «γη και ύδωρ» στους εχθρούς της πατρίδας, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Πατριώτης δεν είναι αυτός που χτίζει καριέρα, καπηλεύοντας τον όρο, ενώ έχει βλέψεις οικονομικές, πολιτικές με συναίσθημα τον παροξυσμό.

Κανένα έθνος δεν μπορεί να καταργηθεί (Χαριτόπουλος).

Η εργατική τάξη πρέπει να εξυψωθεί σε εθνική δύναμη απελευθέρωσης (Λένιν).

Και ας συνεχίσουμε άλλα γνωμικά. Κάλλιο για την πατρίδα κάποιος να χαθεί παρά να κρεμάσει φούντα για ξένον στο σπαθί (Φερραίος).

Η Νίκη θα ‘ναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδίαν μας μόνο το αίσθημα το Ελληνικόν. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης (Καποδίστριας).

Ποιος μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; (Βελουχιώτης).

Είναι κρίμα που για να είσαι καλός πατριώτης πρέπει να γίνει εχθρός της υπόλοιπης ανθρωπότητας (Βολταίρος).

Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων (συγγ. Τζόνσον).

Τα σχίσματα και οι αιρέσεις είναι μεταμφιεσμένος Εθνικισμός (Cioran).

Πατριώτης είσαι όταν η αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους έρχεται πρώτη (Αδαμάντιος Κοραής).

Εθνικιστής είναι όταν το μίσος για τους άλλους έρχεται πρώτο (Ντε Γκολ).

Εθνικισμός είναι η ιλαρά της ανθρωπότητας (Αϊνστάιν).

Πίστη στην πατρίδα πάντα. Πίστη στην Κυβέρνηση όταν το αξίζει (Τουαίην).

Τελειώνω με τα λόγια του Χρήστου Μπαρμπαγιαννίδη, συγγραφέα.

Στην κρίση των αξιών, άλλο πατριωτισμός, άλλο εθνικισμός, δύο έννοιες αν νη τι άλλο θυμηδία, ειρωνεία.

Πατριώτης = ρίζα, μνήμη, ιστορία χωρίς να γίνει ο όρος επάγγελμα.