ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Στην εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία από 25 έως 28 Μαΐου συμμετείχε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Βουλευτές κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην εν λόγω κοινοβουλευτική συνέλευση, κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, ως αναπληρώτρια επικεφαλής, κ. Γεώργιο Κυρίτση, κ. Mάριο Σαλμά, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κ. Σπύρο Δανέλλη και κ. Κωνσταντίνο Κατσίκη.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάσθηκε σε θέματα όπως οι τρέχουσες εξελίξεις στο Νότο, η ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Βόρειας Κορέας, η ενεργειακή ασφάλεια στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, το μέλλον της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η πολιτική αποτροπής του ΝΑΤΟ, οι υβριδικές απειλές και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Στις εργασίες της Ολομέλειας συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της φιλοξενούσας χώρας, καθώς και Βουλευτές και διπλωματικοί εκπρόσωποι από όλα τα Κράτη μέλη του οργανισμού.

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, με τις ιδιότητες του Επικεφαλής και της Αναπληρωτού Επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν στις τετραήμερες εργασίες των επιτροπών, οι οποίες αφορούσαν σε πτυχές της περιφερειακής πολιτικής για την ασφάλεια, καθώς και σε ζητήματα διεθνών σχέσεων και πολιτικής γειτονίας με τρίτες χώρες.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν επίσης στην Μόνιμη Επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και κατέθεσαν μια σειρά από τροπολογίες στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της διακήρυξης, σε σχέση με την περιφερειακή πολιτική ασφάλειας στη Μεσόγειο και την Κύπρο, οι οποίες και έγιναν ομόφωνα δεκτές. Στο ίδιο πλαίσιο, τοποθετήθηκαν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές διατύπωσαν την ανησυχία τους για την τακτική της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η κράτηση και να λειτουργήσει η γειτονική χώρα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, με δεδομένο ότι είναι απαράδεκτο να κρατούνται άνθρωποι, χωρίς επίσημες κατηγορίες, στην φυλακή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Την παρέμβαση των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστήριξε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Michele Nicoletti, τονίζοντας ότι η τακτική αυτή της Τουρκίας αποτελεί έναν από τους λόγους που το Συμβούλιο της Ευρώπης παρακολουθεί στενά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.