Μετά το “ξαφνικό” ραντεβού Γεραπετρίτη- Φιντάν, σήμερα πραγματοποιείται το επόμενο βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το Κυπριακό, ο οδικός χάρτης και η Χάγη που είναι ακόμη μακριά

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη σήμερα, αποτελεί το επόμενο βήμα στον ελληνοτουρκικό οδικό χάρτη που θα οδηγήσει καταρχήν στη Θεσσαλονίκη και ιδανικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, στη Χάγη.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά καταρχήν από τη σημερινή συνάντηση τη διατήρηση του καλού κλίματος και την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο. Εκτιμά δε ότι αυτό θα συμβεί επειδή η Τουρκία χρειάζεται κονδύλια για την ανοικοδόμηση μετά το σεισμό και έχει καταλάβει ότι οι καλές σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ περνούν μέσα από Ελλάδα.

Ο Ερντογάν πάντως μετά από μία μίνι επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, που είχε πάντως ως στόχο να πείσει το γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να άρει τις αντιρρήσεις του για πώληση F16 στην Τουρκία (“Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος), χθες σκλήρυνε για άλλη μία φορά τη στάση του στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πλαίσιο ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι αποδεκτή καμία συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης σημειωτέον ότι στις 31 Ιουλίου είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία και είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις κυπριακές ανησυχίες πως η Αθήνα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία αφήνοντας στην άκρη το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή πάντως η Αθήνα θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία, έχοντας εξάλλου δρομολογήσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το χρονοδιάγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών έχει ειδικότερα ως εξής:

  • Στις 16 Οκτωβρίου ξεκινά ο πολιτικός διάλογος με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ
  • Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται συζητήσεις για τη λεγόμενη “θετική ατζέντα” στην Αθήνα, μεταξύ του έτερου υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάνη και του κ.Ακτσαπάρ.
  • Το Δεκέμβριο αναμένεται να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών με τη συμμετοχή πολλών υπουργών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και βεβαίως των δύο ηγετών.
  • Εν τω μεταξύ όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στη Real News.

Οι κόκκινες γραμμές Μητσοτάκη και το “ξαφνικό” ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν

Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στην αποκατάσταση διαύλων με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στη δρομολόγηση των ΜΟΕ και την προώθηση μίας θετικής ατζέντας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Δήλωσε πάντως ότι “Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα” και ξεκαθάρισε ότι: “Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης εκτιμήσει ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ. Και είχε διαμηνύσει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε ήδη χθες “εκτάκτως” με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, για να προετοιμάσουν το έδαφος και παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τους προσεχείς μήνες με στόχο την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών.

“Ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα τους”, δήλωσε σε εκδήλωση με ομογενείς ο κ.Γεραπετρίτης και ξεκαθάρισε ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο.

Πηγή: news247.gr