ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης μιλάει κατά τη διάρκεια της Τριμερής συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ενέργεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
  • Αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019 και εγκατάσταση των νεοεκλεγμένων διοικήσεων τον Ιανουάριο του 2020
  • Εν αναμονή των αλλαγών στον εκλογικό νόμο οι ενδιαφερόμενοι για Δημοτικούς και Περιφερειακούς θώκους

 

Μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ουσιαστικά προανήγγειλε την καθιέρωση με νόμο εντός του 2017 της «γνήσιας απλής αναλογικής» στις εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες, ταυτόχρονα με την αποσύνδεση της ημερομηνίας των τοπικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2019. «Εμείς λέμε ότι δεν είναι καλό να συμπίπτουν οι ευρωεκλογές με τις περιφερειακές και δημοτικές. Συνεπώς θα τις αποσυνδέσουμε. Για να μην έχουμε θέματα και μειώσουμε τη θητεία που διανύουμε, λογικό είναι να τις μεταφέρουμε μερικούς μήνες», είπε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ουσιαστικά, ο χρόνος των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2019, ενώ όπως όλα δείχνουν η θητεία των νεοεκλεγμένων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020. Έτσι φαίνεται να επανέρχεται το μοντέλο εκλογικής διαδικασίας που ίσχυε μέχρι το 2010, δηλαδή εκλογές τον Οκτώβριο και ανάληψη καθηκόντων των νέων αρχών στην αρχή του επόμενου έτους. Αν τελικά εφαρμοστεί αυτή η αλλαγή, τότε η τρέχουσα θητεία των αιρετών αποκτά χαρακτήρα ρεκόρ, σε επίπεδο Μεταπολίτευσης, καθώς θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι χρόνια (Σεπτέμβριος 2014 – Δεκέμβριος 2019).

Αναλυτικά ο κ. Σκουρλέτης σχετικά με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιστημονικοί φορείς και εμπειρογνώμονες και στελέχη του υπουργείου. Έχει καταλήξει σε μία βάση η συζήτηση και συνεχίζουμε. Σχετίζεται με αυτό που λέγαμε πριν από λίγο. Έχουμε μία εμπειρία από το 2010 με τον “Καλλικράτη”. Πολλά πράγματα έμειναν σε επίπεδο διακήρυξης και δεν προχώρησαν, με καλές προθέσεις αλλά χωρίς πραγματικό περιεχόμενο, χωρίς βάσει. Για παράδειγμα ο τομέας των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κράτος, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης είναι ένα κουβάρι. Αυτό πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι μία πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη δουλειά. Θέλουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, δεν λέμε προφανώς ότι θα τα λύσουμε όλα από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά κάποια πράγματα που έχουμε δει από την ίδια τη ζωή που δεν προχωράνε, μπορούμε να τα απαντήσουμε.

Δεύτερον, ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης των ίδιων των δήμων. Να γίνει πιο Δημοκρατική η λειτουργία. Θα σας έλεγα το σύνθημά μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερη λαϊκή συμμετοχή και δημοκρατία παντού. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε αυτό που ονομάζουμε αυθεντική έκφραση των συσχετισμών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, σε μία γνήσια απλή αναλογική. Έτσι λοιπόν, εμείς θέλουμε να γίνουν οι επόμενες εκλογές και η πρόθεσή μας είναι μέσα στο 2017 όλες αυτές οι αλλαγές να γίνουν νόμος του Κράτους. Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δρομολογημένο να γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις Ευρωεκλογές. Εμείς λέμε ότι δεν είναι καλό να συμπίπτουν οι ευρωεκλογές με τις Περιφερειακές και Δημοτικές. Συνεπώς θα τις  αποσυνδέσουμε. Όπως δια νόμου είχαν αυτές οι ημερομηνίες ταυτιστεί έτσι θα αποσυνδεθούν. Προφανώς για να μην έχουμε θέματα και μειώσουμε την θητεία που διανύουμε λογικό είναι να το μεταφέρουμε μερικούς μήνες. Αυτά θα διευθετηθούν μαζί με την ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος».

 

Εν αναμονή της νέας νομοθεσίας

 

Θεωρείται ως βέβαιο το γεγονός ότι πιθανές νέες κινήσεις ενδιαφερόμενων για διεκδίκηση Δημοτικών η Περιφερειακών θώκων θα αποτυπωθούν δημόσια μετά τις αλλαγές που θα επέλθουν στον εκλογικό νόμο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αυτή η στάση αναμονής εξηγείται από το γεγονός ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος επιθυμεί να έχει μπροστά του ξεκάθαρο το πεδίο, έτσι ώστε να προσαρμόσει και τις κινήσεις τους. Έτσι, στη λογική αυτή, οι όποιες κινήσεις από πιθανά νέα σχήματα ή ακόμη και από ήδη υπάρχοντα τοποθετούνται μετά τη ψήφιση των αλλαγών στον «Καλλικράτη», χρονικά δηλαδή με τη νέα χρονιά.

 

Η αντίδραση της ΚΕΔΕ

 

Με αφορμή το περιεχόμενο της συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη στην ΕΡΤ και τα όσα ανέφερε για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργος Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σε αυτή την κρίσιμη για την Πατρίδα μας περίοδο, υποχρέωση όλων και πρώτα από όλα της Κυβέρνησης, είναι να διασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, με πρώτη από όλες, τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Οι μεταρρυθμίσεις όμως απαιτούν σχέδιο, συναίνεση, συνεργασία και ειλικρινή διάλογο.

Έχουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. τονίσει επανειλημμένα ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για τους Δήμους δεν είναι ούτε η απλή αναλογική, ούτε η ημερομηνία των εκλογών. Αλλά το πώς θα διασφαλίσουμε τη λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στην καθημερινή μας λειτουργία, μέσω της αποκέντρωσης από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται, δεν είναι ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε αν θα μετατεθεί η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, με νόμο που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Το ζητούμενο είναι να μας καλέσει σε διάλογο και να μας παρουσιάσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή του Καλλικράτη. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις αναλυτικά.

Τον καλώ έστω και τώρα, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Ούτε η χώρα έχει άλλο χρόνο για χάσιμο ούτε η Αυτοδιοίκηση το παραμικρό περιθώριο να βάλει «σε δεύτερη μοίρα» τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ώριμη να συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας.

Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει, άμεσα, ο δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη, προκειμένου να μην χαθεί το στοίχημα της ανάπτυξης».