ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 300.000 ΕΥΡΩ

 

 

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Οι συνδημότες μας της Τρίτης Ηλικίας μπορούν να αισθάνονται πλήρως ασφαλείς και σίγουροι μαζί μας»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Στις 30.06.2017 εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μέτιο, η παράταση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ ΑΜΘ, της λειτουργίας του Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Δήμου Δράμας για άλλα δύο έτη.

Συνολικά με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020, ο προϋπολογισμός της Δράσης «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αυξήθηκε από 345.500 ευρώ σε 1.000.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει περίοδο δύο επιπλέον ετών, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης Δράσης είναι η παροχή, από τρία Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Νέστου υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία, λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων (π.χ. άνοια), δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους είτε επειδή εργάζεται είτε επειδή αντιμετωπίζει το ίδιο κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.

Για την παράταση λειτουργίας του ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας, ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017.

 

«Η Δημοτική μας Αρχή στέκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο»

 

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι η Δημοτική μας Αρχή στέκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο, προκειμένου να απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή. Στις 30.06.2017, λοιπόν, εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο η παράταση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Α.Μ.Θ. της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Δράμας για άλλα δύο έτη. Η άριστη και συντονισμένη συνεργασία του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας και του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας, είχε ως συνέπεια να υποβληθούν εγκαίρως και ορθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ και να εξασφαλιστεί η έγκριση της παράτασης της χρηματοδότησης, που συνολικά ανέρχεται στο πόσο των 297.960,00 € έως τις 30.06.2019. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η Δημοτική μας Αρχή είναι ικανή να διασφαλίζει την ανάπτυξη και να παρέχει την ποιότητα ζωής στη Δράμα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοτικούς μας υπαλλήλους που ασχολήθηκαν επιμελώς με την κατάθεση των δικαιολογητικών, τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, οι οποίοι υποστηρίζουν κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου μας και να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη, για τη σημαντική αυτή επιτυχία.

Οι συνδημότες μας της Τρίτης Ηλικίας μπορούν να αισθάνονται πλήρως ασφαλείς και σίγουροι μαζί μας».

 

«Ο Δήμος Δράμας γερνά γρήγορα»

 

Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου κ. Παναγιωτίδης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπάλληλό μας Κατερίνα Ιωσηφίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Πατακάκη για τη βοήθειά τους για να εξασφαλίσουμε για άλλα δύο χρόνια το πρόγραμμα αυτό. Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 με σκοπό τη φιλοξενία ηλικιωμένων ατόμων, στο σύνολο 25, με κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ., των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει, καθώς είτε εργάζεται είτε αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Οι δείκτες γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Δράμας γερνά γρήγορα. Η αύξηση του δείκτη γήρανσης σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις, καθώς και με την ενεργοποίηση νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, σηματοδοτούν ένα νέο κοινωνικό ρόλο για την τοπική αυτοδιοίκηση, νε μελετά και να εκτιμά τις μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες και να σχεδιάζει εγκαίρως για την εξασφάλιση προοπτικής ζωής σε κάθε πολίτη.

Οι ανάγκες αυτές έγιναν αντιληπτές και ενσωματώθηκαν στον Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έτσι δόθηκε ευκαιρία στο Δήμο Δράμας, αρχικά να κατασκευάσει το ΚΗΦΗ από ο ΕΣΠΑ την περίοδο 2007-2013 και στη συνέχεια να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση λειτουργίας της δομής για ένα έτος, με το ΕΣΠΑ του 2014-2020. Η χρηματοδότηση αυτή αφορούσε την πρόσληψη προσωπικού, το σύνολο 7, καθώς και στην εξασφάλιση μέρους των λειτουργικών δαπανών. Το 30% της μισθοδοσίας. Η εν λόγω χρηματοδότηση ήταν μια πράξη πνοής για το Νομικό Πρόσωπο, καθώς πολύ εγκαίρως είχε διαπιστωθεί ότι το μέγεθος των οικονομικών επιβαρύνσεων θα ήταν δυσβάσταχτο να αντιμετωπιστεί εξ ολοκλήρου από πόρους του Νομικού Προσώπου.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση λειτουργίας του ΚΗΦΗ για ακόμη δύο έτη. Δηλαδή μέχρι τις 30/6/2019. Το σύνολο του ποσού είναι γύρω στις 300.000 ευρώ και θα έχουμε για άλλα δύο χρόνια και τους 7 υπαλλήλους που έχουν οικογένειες».

 

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε προκήρυξη που θα συναντήσουμε»

 

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Ανάπτυξης κ. Ιωσηφίδου σημείωσε: «Η επιτυχία είναι διττή ή και τριπλή. Εξασφαλίσαμε για 25 ωφελούμενους του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων να τους παρέχεται άριστη παροχή υπηρεσίας για τα επόμενα δύο χρόνια και για τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων να αισθάνονται ασφαλείς ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς τους βρίσκονται σε έναν χώρο που τους φιλοξενούν με αγάπη και φροντίδα, αλλά ακόμη περισσότερο έχουμε εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για 7 άτομα για ακόμη δύο χρόνια. Η προσπάθεια από το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου είναι να εντοπίσουμε και να καλύψουμε με υποβολή προτάσεων οποιαδήποτε χρηματοδότηση υπάρχει στο Δήμο μας, τόσο για τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα και για φορείς, έστω και εθελοντικά, να τους δώσουμε τις γνώσεις μας προκείμενου να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η υπηρεσία μας είναι πάρα πολύ χαρούμενη που βοηθά σε αυτό το κομμάτι και θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό και όσο πιο εντατικά γίνεται, γιατί από εδώ και πέρα η γνώση πολλαπλασιάζεται και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε προκήρυξη που θα συναντήσουμε».