ΑΡΘΡΟ
Της Σταυρούλα Συμεωνίδου
Μέλους Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΔΕΥΑ
Εκπροσώπου Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΔΕΥΑ Δράμας
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, είναι για μας τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ μέρα απολογισμού, δράσης και αγώνα για την υπεράσπιση του νερού ως κοινό αγαθό τόσο των ανθρώπων όπως και όλων των έμβιων όντων του πλανήτη. Έχουμε καθήκον ως εργαζόμενοι να ενημερώσουμε τους πολίτες για την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα σχετικά με το νερό.
Είναι πλέον γεγονός η ένταξη την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Το νερό των μεγάλων αστικών κέντρων τις χώρας γίνεται εμπόρευμα για τις πολυεθνικές. Ενώ οι ΔΕΥΑ εργολαβιοποιούνται και χάνουν με γρήγορους ρυθμούς την αυτάρκεια τους και την αποτελεσματικότητα τους μέσα από ένα καθεστώς έμμεσης ιδιωτικοποίησης.
Ας θυμηθούμε λοιπόν και να θυμίσουμε στους συμπολίτες μας, τον κοινωνικό ρόλο των τοπικών αυτών επιχειρήσεων και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες.
Οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή μη κερδοσκοπικές.
Οι ΔΕΥΑ λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες μέσα από την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μάλιστα σε ποσοστό ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα.(95%). Είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που διασφάλισαν την υδροδότηση και αποχέτευση απομακρυσμένων – αραιοκατοικημένων περιοχών κρατώντας ζωντανή την ύπαιθρο, αδιαφορώντας για το ισοζύγιο κόστους οφέλους. Συντελούν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν 350 βιολογικοί καθαρισμοί. Είναι δομές που προασπίζονται την δημόσια υγεία, εξασφαλίζοντας παροχή νερού με άριστα χαρακτηριστικά. Είναι επιχειρήσεις με ανθρώπινο πρόσωπο, που εφαρμόζουν κοινωνικά τιμολόγια, προστατεύοντας τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Είναι περιουσία της κάθε τοπικής κοινωνίας μια και δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.
Τι ζητάμε:
-Στελέχωση των επιχειρήσεων με σκοπό την αυτάρκη και αποτελεσματική λειτουργία τους. Η εργολαβοποίηση των ΔΕΥΑ αυξάνει το κόστος υδροδότησης και κάνει τις ΔΕΥΑ ανίκανες να αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας διασφαλίζοντας υψηλά στάνταρ ποιότητας σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
-Μη εφαρμογή της ΚΥΑ για ανάκτηση πλήρους κόστους για τις υπηρεσίες ύδατος.
Η εφαρμογή της θα δημιουργήσει μεγάλη αύξηση των τιμολογίων του νερού σε απομακρυσμένες, αραιοκατοικημένες περιοχές, θα επιφέρει περεταίρω ερημοποίηση της υπαίθρου και νομιμοποιεί ιδιωτικές εταιρίες να αναλαμβάνουν το έργο υδροδότησης κάποιας περιοχής όπως και την εμπορευματοποίηση υδάτινων πόρων.
-Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού στο σύνταγμα της χώρα εν όψη της συνταγματικής αναθεώρησης.
-Δημόσιες βρύσες όπου είναι αναγκαίες (χώροι άθλησης, πλατείες, παιδικές χαρές, δημόσια κτήρια κ.ά.) για τον περιορισμό χρήσης του εμφιαλωμένου νερού. Είναι αναγκαίο για λόγους οικονομίας αν αναλογιστούμε πως ένα μπουκαλάκι μισού λίτρου εμφιαλωμένου νερού κοστίζει 50 λεπτά, ένα κυβικό μέτρο (δηλαδή 1.000 λίτρα) νερού ΔΕΥΑ (κατά μέσο όρο κόστους ) δηλαδή όσο αγοράζεις ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο αγοράζεις 2.000 «μπουκαλάκια» νερού ΔΕΥΑ. Για λόγους περιβαλλοντικούς είναι χαρακτηριστικό πως ο οργανισμός Mediterranean en Danger ενημερώνει πως αυτήν την στιγμή στην Μεσόγειο «κόβουν βόλτες» 250.000.000.000 πλαστικά μπουκάλια. Για λόγους υγείας, το εμφιαλωμένο νερό όταν μένει σε μπουκάλι για αρκετό διάστημα, χάνει το οξυγόνο του, παλιώνει και μπορεί να προσβληθεί πιο εύκολα από μικρόβια, ειδικά όταν εκτεθεί σε θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς.
Ξέρουμε όμως ότι το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι κληρονομιά που είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ξέρουμε καλά πως η μεγαλύτερη εξάρτηση, εξαθλίωση, υποδούλωση ενός λαού μπορεί να γίνει μέσω του νερού. Ξέρουμε καλά πως το νερό είναι ζωή, είναι το κοινό μας σπίτι, είναι ανεκτίμητο και πολύτιμο.
Καλούμε όλους τους πολίτες να αναλογισθούν την σπουδαιότητα του νερού ως πανανθρώπινο αγαθό και να υψώσουμε όλοι μαζί ανθρώπινη ασπίδα προστασίας για το νερό της χώρας, τόσο σε ότι αφορά την ύδρευση αλλά και για όλους τους υδάτινους πόρους, που είναι περιουσία αυτού του λαού. Πολύτιμη και αναντικατάστατη.
Γιατί ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για ζωή και δημοκρατία.