ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

(συνέχεια από το προηγούμενο)

«Τα κλιμάκια της Α∆ΑΕ πήγαν στον πάροχο COSMOTE για να κάνουν τον προβλεπόμενο από τον νόμο έλεγχο. Παρεμποδίστηκαν από τη νομική σύμβουλο της εταιρείας και η εταιρεία με μεγάλη άνεση απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μην επιτρέψει την έρευνα. Αυτό από μόνο του, η άμεση επικοινωνία δηλαδή μιας εταιρείας με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι ένα θέμα.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέφρασε τελικώς την άποψη ότι η έρευνα είναι παράνομη, ενώ από τα κλιμάκια της Α∆ΑΕ τού επισημάνθηκε ότι η στάση του αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως παράβαση καθήκοντος. Ο ίδιος είπε στο Documento ότι δεν εξέφρασε επίσημη γνωμοδότηση αλλά απλώς μια άποψη. Τι δουλειά έχει ένας εισαγγελέας να μοιράζει απόψεις δεξιά και αριστερά σαν να είναι νομικός σύμβουλος; Αν δεχτεί κάποιος το αφήγημα, τότε έπρεπε να συμβεί ένα από τα δύο: ή να διατάξει τη σύλληψη του κλιμακίου της Α∆ΑΕ επειδή παρανομεί ή να μην εκφράσει καμία άποψη και να το αφήσει να κάνει τη δουλειά του. Δεν είναι όμως το μόνο στοιχείο που εκθέτει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στο Documento ότι ζήτησε την άποψη της ΕΥΠ για το αν είναι παράνομη ή νόμιμη η έρευνα.

Από πότε ένας εισαγγελέας, και μάλιστα του Αρείου Πάγου, ζητά νομικές συμβουλές από μια υπηρεσία όπως η ΕΥΠ, που επιπλέον είναι υπεύθυνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και ερευνώμενη; Παρεμποδίζεται η έρευνα μιας ανεξάρτητης αρχής με διαλογικές συζητήσεις και “απόψεις”;». Εφημερίδα DOCUMENTO,19/12/22

Πρωτάκουστες καταστάσεις που με γεμίζουν ντροπή.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επέλεξε να τοποθετηθεί σχετικά με την κριτική που φέρεται να ασκείται στη Δικαιοσύνη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά «μερίδας του Τύπου» και ορισμένων εκδοτών εφημερίδων ή περιοδικών χωρίς να τα κατονομάζει.

Δριμύ κατηγορώ σε όσους στρέφονται κατά της ελληνικής δικαιοσύνης για τον τρόπο λειτουργίας της, εξαπέλυσε μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τάδε έφη ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της.

Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο.

Ίσως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων, κατά τη γνώμη τους, υπολείπονται κατά πολύ των ξένων».

Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Αυτό περιμένει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, να ενεργοποιηθούν επιτελούς αυτοί οι θεσμοί και οι νόμοι και οι κανόνες μήπως και δούμε μια άσπρη μέρα.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγελαφικά, έχουμε και άδεια εξαγωγής του λογισμικού στην εταιρεία προώθησης και παραγωγής σε άλλες χώρες. Μάλλον εγώ δεν καταλαβαίνω το καλό που έκανε αυτό το λογισμικό στη χώρα μου και έτσι αυτή αποφάσισε να δώσει άδεια εξαγωγής και σε για άλλες χώρες.

«Predator: Άδειες εξαγωγής σε Intellexa για δύο ακόμη χώρες

Σε δύο ακόμη χώρες της Αφρικής δόθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών άδειες εξαγωγής για λογισμικά προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κακόβουλους σκοπούς

Σε δύο ακόμα αφρικανικές χώρες δόθηκαν άδειες εξαγωγής από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA. Πέρα από τη Μαδαγασκάρη (περίπτωση την οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών επισήμως μέσω δήλωσης στην εφημερίδα New York Times), άδεια παραχωρήθηκε και για την εξαγωγή σε δύο ακόμα χώρες, μία στην ανατολική και μία στη νοτιοανατολική Αφρική, περίπου την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2021)».

«Παρακολουθήσεις: Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες εξαγωγές, αν και τα προϊόντα λογισμικού διττής υπόστασης (δηλαδή λογισμικά εμπορικής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κακόβουλους σκοπούς) που λαμβάνουν τέτοιες άδειες από την αρμόδια Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Από τις άδειες δεν προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ποιο είναι το προς εξαγωγή λογισμικό.

Η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) που διατάχθηκε στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και το πόρισμά της θα παραδοθεί στο γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Η ΕΔΕ έχει ως στόχο να διαλευκάνει αν σε αυτή την υπηρεσιακή υπόθεση τηρήθηκαν οι κανόνες εξαγωγής του λογισμικού, είτε οι εγχώριοι είτε εκείνοι που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.».

Επίσης από την Καθημερινή και την ανάρτηση της Ιωάννας Μανδρου, 14/12/22:

«Εξελίξεις στις εισαγγελικές έρευνες που διενεργούνται για τις καταγγελίες περί παρακολούθησης επικοινωνιών πολιτικών και άλλων προσώπων σημειώθηκαν χθες, καθώς οι εισαγγελείς που χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες διέταξαν εφόδους σε εταιρείες που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Οι έφοδοι-αυτοψίες διενεργήθηκαν με εισαγγελική εντολή από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από πληροφορίες που έφθασαν στα εισαγγελικά γραφεία ότι μπορεί να υπάρξουν ευρήματα χρήσιμα για τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε δημοσιεύματα.

Παράλληλα, σημασία αποκτά η εισαγγελική κίνηση που έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες, με την αποστολή γραπτού επίσημου αιτήματος προς την ΕΥΠ, προκειμένου να δοθεί απάντηση αν τα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως παρακολουθούμενοι, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το αίτημα προς την ΕΥΠ υπογράφουν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, που έχουν την ευθύνη των ερευνών και από την απάντηση επ’ αυτού ενδέχεται να προκύψουν χρήσιμα στοιχεία για την υπόθεση».

«Έρευνες για τις υποκλοπές: Ταυτόχρονες έφοδοι σε έξι σημεία της Αττικής Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την παρακολούθηση όσων έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε δημοσιεύματα (κυρίως από την εφημερίδα “Documento”), χωρίς να της ζητείται όμως να αναφερθεί –κάτι που δεν είναι άλλωστε σύννομο– στους λόγους της παρακολούθησης, αν πρόκειται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν στην «Κ» πως η ΕΥΠ οφείλει να απαντήσει, αλλά ενδέχεται να κρίνει ότι το αίτημα δεν θα απαντηθεί. Και ενώ το αίτημα αποτελεί πράγματι μια σημαντική εξέλιξη στις έρευνες για τις παρακολουθήσεις, άγνωστο παρέμενε ως αργά χθες το βράδυ αν οι έφοδοι σε έξι συνολικά εταιρείες για το κακόβουλο λογισμικό είχαν αποτέλεσμα κάποια σημαντικά ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, η Αρχή Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών είχε κάνει έφοδο στην Intellexa και είχε βρει δύο σπασμένες καρέκλες και ένα τραπέζι αναποδογυρισμένο. Οι εισαγγελείς πάντως συνεχίζουν να εξετάζουν μάρτυρες, είτε εργαζομένους των εταιρειών που σχετίζονται με όποιον τρόπο με το κακόβουλο λογισμικό, είτε στελέχη της ΕΥΠ που έχουν γνώση των ερευνώμενων θεμάτων».

Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Αυτό περιμένει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, να ενεργοποιηθούν επιτελούς αυτοί οι θεσμοί και οι νόμοι και οι κανόνες μήπως και δούμε μια άσπρη μέρα, αλλά πώς; Όταν Ζητούνται στοιχεία από την ΕΥΠ η οποία κατηγορείται δίκαια ή άδικα; Και την οποία πρέπει να ελέγξουν για το έγκλημα των παρακολουθήσεων.

Κλείνοντας θέλω να σας παραθέσω την τελευταία παράγραφο από το ψήφισμα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο όμως χτυπά ως μαχαίρι στην καρδιά του μεγαλυτέρου πληθυσμιακού μέρους του μέσου πολίτη αυτής της χωράς.

Αθήνα, 19/12/2022

Αρ.Πρωτ.: 539

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ – 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

«Δίδουν εντολή στο Δ.Σ., ώστε μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 να διεκδικήσει από τα αρμόδια Υπουργεία την επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Στην περίπτωση που η διοίκηση αρνηθεί ή δεν απαντήσει στο αίτημα, να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους η σύνταξη των δικογράφων και ο διαμοιρασμός τους στα μέλη της Ένωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου 2023».

Το αφήνω στην κρίση σας…