ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Αυτές τις ημέρες πολύς λόγος γα τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Αναφέρω, λοιπόν, γράφω αυτά που ακούσαμε και διαβάσαμε.

News Bomb: Έντιμος συμβιβασμός, πνεύμα συνεργασίας Τσίπρα – Ιερώνυμου; Και οι δύο κερδίζουν; Βάφτισαν το κρέας ψάρι;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζει πως αφού παύσουν οι ιερείς να ‘ναι δημόσιοι υπάλληλοι και η μισθοδοσία τους να βαρύνει την Εκκλησία θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας, θα αξιοποιηθεί και θα καταγραφεί η Εκκλησιαστική περιουσία. Μήπως όμως γίνεται επειδή η Εκκλησία και το Πατριαρχείο πρέπει να καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα, ενώ μάλιστα έχουν πουλήσει δασικά φιλέτα σε εξευτελιστικές τιμές (Μ. Τρεμόπουλος, πρώην Ευρωβουλευτής) και συνεχίζει ο πρώην Περιφερειάρχης: Οι φορολογούμενοι είναι αγανακτισμένοι, διότι ανεξάρτητα της θρησκείας γίνεται η πληρωμή των θρησκευτικών λειτουργιών κάθε είδους και άρα θέλουν τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους.

Parallaximag: Πλήρη αυτονομία για την Εκκλησία, ανεξίθρησκο κράτος, ένα πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου, ο διαχωρισμός, αλλά με την στάση του Τσίπρα οι ελπίδες πετσοκόβονται (επιδότηση στους ιερείς). Μήπως μόνο οι πολιτικοί είναι αυτοί που θέλουν τις πελατειακές σχέσεις με την Εκκλησία; Και ας μην γνωρίζουμε ότι οι παλαιοημερολογίτες ιερείς πληρώνονται από το παγκάρι των πιστών.

ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ: Καμία αναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας δεν υπάρχει όχι με την κατεύθυνση προς διαχωρισμό, αλλά ούτε καν προς διακριτικούς ρόλους. Ο Τσίπρας θυσίασε τον αναγκαίο διαχωρισμό για να έχει αρμονική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο και την ηγεσία της Εκκλησίας, αφού έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουμε πάρει την απόφαση διαχωρισμού (1987 Τρίτσης – Πα.Σο.Κ.) –Θεοχαρόπουλος-.

Ν.Δ.: Γιατί η Κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον διαχωρισμό; Και πού θα παν τα 210 εκ. της μισθοδοσίας των κληρικών, ποιος θα τα διαχειρίζεται, τι θα γίνει με τις συντάξεις τους;

Πάντως ο Σύνδεσμος Κληρικών ζήτησε συνάντηση μόνο με τον Κ. Μητσοτάκη και ο εκπρόσωπός τους είπε: Όποιος τα ‘βαλε με την Εκκλησία, ηττήθηκε κατά κράτος.

Κ.Κ.Ε.: Το θέμα διαχωρισμού δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά τις ενισχύει, ενώ γίνεται επιχειρηματικός εναγκαλισμός Εκκλησίας – Κυβέρνησης. Σκοτεινά σημεία, όπως αμφισβητούμενες εκτάσεις, πολιτικός γάμος, πολιτική κηδεία, αποτέφρωση νεκρών. Η θέση του Κ.Κ.Ε. είναι υπέρ της μη αναγραφής θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ο διαχωρισμός έτσι όπως γίνεται είναι ο επικίνδυνος δρόμος διχασμού του λαού, στο πλαίσιο οριοθέτησης της εξουσίας που από κοινού νέμονται, ώστε καθένας να διατηρήσει την εξουσία. Αλλά ο λαός ας μην πέσει στην παγίδα. Είναι μια διαμάχη ξένη προς τα συμφέροντά του.

Η Ιερά Σύνοδος συγχαίρει το Κ.Κ.Ε. για την αταλάντευτη στάση στα θέματα του διαχωρισμού. Δεν είναι το κόμμα που με υψωμένο το δάχτυλο του δεξιού χεριού αγορεύει για το ουδετερόθρησκο κράτος, ενώ με το αριστερό ψαχουλεύει το παγκάρι.

Στην Γαλλία και Τουρκία ελευθεροφροσύνη που δεν επιτρέπει παρεμβάσεις της θρησκείας στην πολιτική στο Κράτος. Στην Δανία και Αγγλία έχουν αναγνωρισμένη μία κρατική θρησκεία. Στις Μαλδίβες υπάρχει απόλυτη απαγόρευση θρησκείας. Διαχωρισμός έθνους και οργανωμένης θρησκείας έγινε όπως βλέπουμε σε αρκετά κράτη και δρουν ως ανεξάρτητοι οργανισμοί.

Στην Αρχαιότητα ο Επικουρισμός ήταν η εκδοχή διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.

Όπως θα έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος, θα ‘ρθει μια μέρα που Κράτος και Εκκλησία δεν θα είναι μαζί, αλλά θα… είναι!!!

Άγιος Αυγουστίνος: Ιδανική σχέση «Επίγεια Πολιτεία» και «Πολιτεία Θεού», άρα συνύπαρξη ειρηνική στη γη.