ΑΡΘΡΟ

Του Δρ Γεώργιου Ν. Αικατερινίδη

 

Σημαντική προσφορά στη γνωριμία, αποθησαύριση και κωδικοποίηση στοιχείων λαϊκού πολιτισμού σε μιαν από τις εκφραστικότερες μορφές του αποτελεί το επιτοίχιο Ημερολόγιο του φετινού χρόνου, με τον ευφυή και προσδιοριστικό του θέματός του τίτλο «Οι μουσικοί της αρχέγονης και μακραίωνης κληρονομιάς μας», που κυκλοφόρησε το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας», το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των Δραμινών χωριών Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων, χωρίς να καταργείται η λειτουργική πολιτιστική αυτοτέλεια των Συλλόγων.

Το Ημερολόγιο εντάσσεται άμεσα στους σκοπούς του Κέντρου, για το οποίο ο Πρόεδρός του, εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Παπουτσής, με ιδιαίτερη εναργή πολιτιστική δραστηριότητα και πέραν της Δράμας, σημειώνει ότι «το συλλογικό αυτό υποκείμενο, καρπός πολύχρονων μόχθων αποτελεί ήδη τη μόνιμη πλατφόρμα ιδεών, προβληματισμού, αναζήτησης, μελέτης, έρευνας και τεκμηρίωσης, καλύπτει δε θέματα ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλληλεγγύης, ενότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης. Εδράζεται στους πυλώνες της ιστορικότητας που έχει ο πολύπαθος τόπος μας και των ισχυρών του παραδόσεων».

Στα φύλλα του Ημερολογίου, δεκατρία τον αριθμό, διαστάσεων 0,33 Χ 0,23 μ., έγχρωμης εκτύπωσης, καταγράφεται και απαθανατίζεται διαχρονικά η μουσική παράδοση της Δράμας, με βιογραφικά 75 και αναφορά ονομάτων άλλων 47, ήτοι εν συνόλω 122 οργανοπαικτών γκάιντας, νταχαρέ, τρίχορδης αχλαδόσχημης λύρας και διαφόρων φλογέρων, κατασκευασμένων ενίοτε από κόκαλο αετού, σε μια «πανστρατιά» συγκέντρωσης υλικού μέσα από τη ζώσα παράδοση, τη βιωματική γνώση και από αναμνήσεις παλαιοτέρων, καθώς και από φωτογραφίες γάμων, γλεντιών, κοινωνικών κ.ά. εκδηλώσεων, όπου η παρουσία μουσικών οργάνων ήταν και είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα μάλιστα στα δρώμενα τις ημέρες των Θεοφανείων, που αποτελούν υψίστη έκφραση του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής Δράμας, με αρχέγονες ρίζες και καταβολές στην αρχαιοελληνική και βυζαντινή περίοδο και σκοπιμότητα ευετηρική, την επίτευξη, δηλαδή, της καλής χρονιάς στην ευρύτερη έννοια της υγείας και της πλούσιας καρποφορίας.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου και στα Μέλη του εγκάρδια συγχαρητήρια με ευχές για ευόδωση πάντοτε των πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους.