ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Μόλις 15 ευρώ (118,5 ευρώ συνολικά μαζί με τα εργατικά) το πρόστιμο σε πολίτη για την εναπόθεση μεγάλου όγκου απορριμμάτων στην οδό Αντιγόνου, καθώς αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας Καθαριότητας
  • Αίτημα από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας για επιδότηση ενοικίου από το Δήμο Δράμας και στους ειδικευόμενους γιατρούς, εκτός από τους επικουρικούς γιατρούς

 

 

Με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη (23 τακτικά και 2 έκτακτα) συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2019. Η συγκεκριμένη δεν ήταν η μοναδική συνεδρίαση του σώματος, καθώς για το απόγευμα της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένη μια ακόμη τακτική συνεδρίαση με 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Η συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης διήρκεσε συνολικά περίπου 4,5 ώρες, καθώς ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 10.20 το βράδυ. Από τα συνολικά 25 θέματα που συζητήθηκαν, τα 23 ψηφίστηκαν ομόφωνα και τα 2 κατά πλειοψηφία.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης ενημέρωσε προς γίνεται δοκιμαστική μετάδοση της συνεδρίασης μέσω διαδικτύου. Όπως είπε η διαδικασία για τις ζωντανές μεταδόσεις έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Νοεμβρίου οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου (live streaming).

Κατά τη διάρκεια της προημερησίας διάταξης συζήτηση τέθηκαν διάφορα ερωτήματα, καθώς και προτάσεις, από πλευράς αντιπολίτευσης για διάφορα θέματα που αφορούν το Δήμο και τους δημότες του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση της Δημοτικής Συμβούλου της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Παρθένας Κιόρτεβε, η οποία και είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας. Η κ. Κιόρτεβε μετέφερε αίτημα των γιατρών του Νοσοκομείου ώστε να διευρυνθεί η επιδότηση ενοικίου που προσφέρει ο Δήμος Δράμας, πέρα από τους επικουρικούς ιατρούς και στους ειδικευόμενους ιατρούς, που θα επιλέξουν να έρθουν στη Δράμα. Με τον τρόπο αυτό, επεσήμανε, θα υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο, έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερες θέσεις στο Νοσοκομείο. Επιπλέον, η κ. Κιόρτεβε σημείωσε πως ο Δήμος έχει την ευκαιρία να πρωτοπορήσει σε πανελλήνιο επίπεδο με την παροχή της επιδότησης ενοικίου στους ειδικευόμενους γιατρούς, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της επιδότησης ενοικίου στους επικουρικούς γιατρούς.

Κατά τη διάρκεια της προημερησίας διάταξης συζήτηση υπήρξε αναφορά και στο θέμα της εναπόθεσης ενός τεράστιου όγκου απορριμμάτων από πολίτη στη οδό Αντιγόνου, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης ενημέρωσε το σώμα για την υπόθεση (λεπτομέρειες στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας «Εργασία… συν») και έκανε γνωστό πως το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον πολίτη για αυτή του την πράξη ήταν συνολικά 118,5 ευρώ. Μάλιστα, από αυτό το ποσό μόλις τα 15 ευρώ ήταν αυτό καθεαυτό το πρόστιμο, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας Καθαριότητας, ενώ το υπόλοιπο ποσό (103,5 ευρώ) αφορούσε τα εργατικά για την απομάκρυνση των απορριμμάτων με τη χρήση φορτηγού και JCB. Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε πως ο Κανονισμός Λειτουργίας Καθαριότητας υπάρχει από το 1999 και το 2005 έγινε η αναπροσαρμογή του με την μετατροπή των ποσών σε ευρώ από δραχμές. Όπως είπε ο ίδιος προτίθεται να ανοίξει το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας Καθαριότητας σε συνεννόηση και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης εισήχθη ως έκτακτο η έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Το συγκεκριμένα αίτημα κατατέθηκε από το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, μέλη του οποίου παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 179 του αποκαλούμενου ως «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» προβλεπόταν ότι «το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α’ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Με την απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται». Μάλιστα, το νομοσχέδιο περίπου την ίδια ώρα που το θέμα συζητούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας λάμβανε την έγκριση από την Βουλή.

Στο ψήφισμα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Ν. Δράμας, το οποίο υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας υπερασπίζεται τον αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του.

Ζητάμε από την Κεντρική Διοίκηση να σεβαστεί το Αυτοδιοίκητο στους Δήμου.

Να στελεχώσει με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό τις δημοτικές υπηρεσίες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανανέωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως και την αγορά νέων μέσων.

Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 179 του “Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου” που δίνει τη δυνατότητα, με ισχνή πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί κατά την κρίση του, χωρίς αιτιολογημένη έκθεση, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί την Κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τα θεσμικά όργανα Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ε.Δ.Α. και Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Μόνο με διάλογο και συνεννόηση με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυτή την ώρα προετοιμάζονται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά, μπορεί να βρεθεί λύση για τα χρόνια προβλήματα στους Ο.Τ.Α.».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η μοναδική διαφωνία εκφράστηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Κυριάκο Αποστολίδη, ο οποίος εξέφρασε τη θέση πως δεν πρέπει να ζητηθεί η απόσυρση του άρθρου 179, καθώς σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. νησιωτικοί ή ορεινοί Δήμοι) μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια Δήμων για τις υπηρεσίες που δεν μπορούν να παρέχουν με το προσωπικό τους στους δημότες. Τελικά, για να υπάρξει ομοφωνία, ο κ. Αποστολίδης επέλεξε να είναι απών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Πάντως, υπήρξαν και παρατάξεις («Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση») που ανέφεραν πως το ψήφισμα των εργαζομένων θα έπρεπε να είναι πιο σκληρό.

Επίσης ως έκτακτο εισήχθη στην ημερήσια διάταξη και το θέμα του ορισμού Δημοτικού Συμβούλου ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου. Το σώμα, λειτουργώντας τελικά με συναίνεση, αποφάσισε να είναι μέλος, μέχρι το τέλος του μήνα, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Δεμερτζής, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η φετινή διαδικασία για την απονομή του Βραβείου, ενώ από την 1η Νοεμβρίου να αναλάβει καθήκοντα ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου είναι ακόμη, σε επίπεδο αιρετών, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ της κατασκευής νέου παιδικού σταθμού του Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ με ΦΠΑ, ενώ η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού είναι προϋπολογισμού 131.295,66 ευρώ με ΦΠΑ. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με την παρατήρηση από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εξεταστεί αν μπορεί να υποβληθεί στο ίδιο πρόγραμμα και η κατασκευή του νηπιαγωγείου Ξηροποτάμου.