ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

Στο πλαίσιο του Ροζ Οκτωβρίου, μήνα πρόληψης για το Καρκίνο του Μαστού, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του μαστού, νεότερα δεδομένα και πρόληψη», το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Ομιλήτρια ήταν η κ. Νατάσα Παζαΐτη, Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού, Ειδική στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, παραβρέθηκε πλήθος πολιτών, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Δημαρχείου.

Στον χαιρετισμό της η κ. Άρτεμις Δημητριάδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, η οποία διαδέχθηκε την κ. Ευγενία Σαραφίδου, ανέφερε: «Στηριζόμενοι στην εμπειρία και στη βοήθεια της κ. Σαραφίδου και των μελών του Δ.Σ., θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους σκοπούς του συλλόγου και στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη διευκόλυνση, εξυπηρέτηση, υποστήριξη, ενδυνάμωση, στήριξη των μελών μας». Όπως είπε, «με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, όλο τον μήνα Οκτώβριο θα κάνουμε εκδηλώσεις».

Ακόμη, η κ. Δημητριάδου επεσήμανε: «Τα μέλη του συλλόγου, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, τόλμησαν να αναμετρηθούν και να βγουν νικητές. Πραγματική απόδειξη είναι η παρουσία μας. παλαιότερα ήμασταν λίγοι, γίναμε περισσότεροι και τώρα ολοένα και αυξανόμαστε, γιατί ορθώσαμε ανάστημα, ενώσαμε τις δυνάμεις, στηριχθήκαμε από γιατρούς του τόπου μας, όλων των ειδικοτήτων και φορέων της Δράμας, αγωνιστήκαμε, νικήσαμε τους φόβους μας, αγαπήσαμε τον εαυτό μας ξανά και προχωρήσαμε στη ζωή με ελπίδα και πίστη. Αποφασίσαμε να σπάσουμε τη σιωπή που συνοδεύει τον καρκίνο, προσπαθώντας να απαντήσουμε ταυτόχρονα στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί ακόμη κι όταν υπάρχει η πληροφορία και η γνώση δεν προχωράμε στους απαιτούμενες ελέγχους και εξετάσεις που μπορούν να μας σώσουν, που μπορούν να σώσουν τη ζωή μας;». «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να είναι και 100% ιάσιμος. Είναι σημαντικό να δώσουμε βαρύτητα στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ομάδα κινδύνου στην οποία ανήκουν», πρόσθεσε η κ. Δημητριάδου.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου αφιέρωσε την εκδήλωση «σε όλους αυτούς τους ασθενείς, γυναίκες, αλλά και άνδρες, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, τις μνήμες, τους φόβους τους, με μοναδικό σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα πίστης και ελπίδας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η νόσος που ονομάζεται καρκίνος όσο ύπουλη κι αν είναι, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να θεραπευτεί». Όπως είπε η κ. Βασιλείου, «για αυτούς τους ασθενείς ο καρκίνος δεν αφορά ένα μήνα από τη ζωή τους. Ο καρκίνος είναι η ίδια τους η ζωή, γιατί μέσα από αυτόν την αναθεωρήσανε, έμαθαν να την αγαπούν και να την εκτιμούν ως δεύτερη ευκαιρία. Γιατί η ζωή για αυτούς είναι θείο δώρο. Για όσους νοσούν ο καρκίνος του μαστού δεν επιλέγει ούτε μήνες ούτε ημερομηνίες. Για μας όμως τους γιατρούς είναι μια ασθένεια με πάνω από 7.000 νέες διαγνώσεις ετησίως στην Ελλάδα. Είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό. Ευτυχώς αν διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται επιτυχώς σε ποσοστό που αγγίζει το 97% των περιπτώσεων».

Ακόμη, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας σημείωσε: «Αν η σημερινή ημερίδα γίνει αφορμή οι γυναίκες που παραβρίσκονται στην αίθουσα αυτή να μην αναβάλουν τη μαστογραφία και τον υπέρηχό τους, να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία του προσυμπτωματικού τους ελέγχου, να μην αδιαφορήσουν για τυχόν αλλαγές στο σώμα τους, να επικοινωνήσουν έγκαιρα με τον ειδικό γιατρό μαστού, αλλά και να παρακινήσουν και άλλες γυναίκες να πράξουν το ίδιο, τότε ναι μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας έχει επιτευχτεί».

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Νατάσα Παζαΐτη εξέφρασε τη βαθιά της συγκίνηση που βρέθηκε στη Δράμα, καθώς για την ίδια είναι τόπος καταγωγής. Όπως εξήγησε, ο πατέρας της μεγάλωσε στη Δράμα και συγκεκριμένα «τα δύσκολα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων μέχρι τα 8 έτη όταν και φυγαδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη».

Μιλώντας για τον Καρκίνο του Μαστού, η κ. Παζαΐτη επεσήμανε πως «είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί ένα τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον σύγχρονο κόσμο. Το 12,7% των γυναικών που γεννιούνται σήμερα θα νοσήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από καρκίνο του μαστού. Είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση καθώς μόνο το 1% των ανδρών, γιατί αφορά και τους άνδρες, είναι υποψήφιοι να νοσήσουν». Όπως είπε, «ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στον μαστό αυξάνεται προοδευτικά μετά την ηλικία των 40 των. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο όμως από 5% εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες». Μάλιστα, η κ. Παζαΐτη ανέφερε πως «η πιο κρίσιμη περίοδος είναι μεταξύ 40 και 70» και ότι «στη δεκαετία 50-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 29%».

Επίσης, η κ. Παζαΐτη είπε πως «οι νεαρές γυναίκες που εμφανίζουν κι αυτές σε μικρότερο ποσοστό καρκίνο είναι ανυποψίαστε. Για αυτό και το αντιλαμβάνονται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο. Σε ένα ποσοστό γύρω στο 5% που μπορεί να φτάσει και στο 9%, ανάλογα με τη γεωγραφική περιφέρεια μιας χώρας, ο καρκίνος του μαστού που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία συνδέεται με κληρονομικές – γονιδιακές μεταλλάξεις». «Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να αυξάνεται σε συχνότητα και να φαντάζει απειλητικός, όμως ολοένα και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται πλήρως και η θνησιμότητα μειώνεται. Κι αυτό γιατί γίνεται η διάγνωση πια σε πολύ πρώιμο στάδιο», πρόσθεσε η κ. Παζαΐτη.