ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 36 ΙΣΠΑΝΟΙ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΝΑΔΑ, ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΤΕΦΡΑΣΑΝ ΔΡΑΜΙΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ

 

  • Δ. Καραμπατζάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγραμματισμού – Τουρισμού Δήμου Δράμας: «Ο Δήμος Δράμας έχει αποκτήσει πλέον και 40 πρεσβευτές στην Ισπανία, οι οποίοι, φεύγοντας από εδώ με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες, θα προωθήσουν τον τόπο μας και την περιοχή μας γενικότερα»

 

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Δράμα από τις 16 έως τις 28 Ιουλίου 2018, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Δράμας και του Πανεπιστημίου της Γρανάδας της Ισπανίας και χάρη στις χορηγίες των επιχειρηματιών κ.κ. Κώστα Αποστολίδη (Raycap) και Άρη Θεοδωρίδη.

Για δύο εβδομάδες οι 36 συμμετέχοντες (30 φοιτητές, ως επί το πλείστον από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, αλλά και από άλλα ιδρύματα της Ισπανίας, και 6 καθηγητές Λυκείου, οι οποίοι συμμετέχουν με ίδια έξοδα) στο πρόγραμμα, το οποίο είχε χαρακτηριστικά summer school, διδάχθηκαν νέα ελληνική γλώσσα, λογοτεχνική μετάφραση Δραμινών συγγραφέων στα ισπανικά και θεωρητικά μαθήματα ελληνικού πολιτισμού (αρχαίου, βυζαντινού, νεότερου). Υπεύθυνος του προγράμματος από πλευράς του Πανεπιστημίου της Γρανάδα ήταν ο Δραμινής καταγωγής Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας, με ειδίκευση τη Βυζαντινή και Νεοελληνική, του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Γρανάδας κ. Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός και από πλευράς Δήμου Δράμας ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγραμματισμού – Τουρισμού κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης.

Στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, στις Ιερές Μονές Αναλήψεως του Σωτήρος (Σίψα) και Εικοσιφοινίσσης, σε περιοχές φυσικού κάλους της περιοχής, ενώ οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν μαθήματα ελληνικών χορών και παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις και ελληνικές ταινίες.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δέχτηκαν τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της Δράμας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική ιστορία, τον τοπικό πολιτισμό, τα τοπικά ήθη και έθιμα και αναχώρησαν για την Ισπανία με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εκτιμάται ότι μετά από την επίσκεψή τους και την παραμονή τους για δύο εβδομάδες στη Δράμα για τη συμμετοχή τους στο θερινό πρόγραμμα, καθίστανται πλέον πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής ιστορίας.

Σε αυτά τα σημεία, άλλωστε, στάθηκε και στις δηλώσεις του στην «Εργασία… συν» ο υπεύθυνος του Θερινού Προγράμματος από πλευράς Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμπατζάκης ανέφερε: «Το Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα και τον Καθηγητή κ. Μορφακίδη, έληξε με μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και απαιτητικό. Οι περίπου 35 φοιτητές, οι οποίοι επισκέφθηκαν την πόλη της Δράμας έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μάλιστα, οι δέκα από αυτούς ήταν αρχάριοι, άρα ερχόταν για πρώτη φορά σε επαφή με τα ελληνικά και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και καταγοητεύτηκαν από τη φιλοξενία, αλλά και από τα μέρη που επισκέφθηκαν.

Φυσικά, η Δράμα με αυτή εδώ την κίνηση έδωσε τη δυνατότητα σε 40 ανθρώπους, γιατί μαζί τους ήταν και οι Καθηγητές από την Ισπανία, να έρθουν και να γνωρίσουν τον τόπο μας. Άρα ο Δήμος Δράμας ευελπιστεί και να τους ξαναδεί σύντομα πίσω στην περιοχή, αλλά έχει αποκτήσει πλέον και 40 πρεσβευτές στην Ισπανία, οι οποίοι, φεύγοντας από εδώ με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες, θα προωθήσουν τον τόπο μας και την περιοχή μας γενικότερα».