ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ»

 

  • Τ. Χατζηγιάννης, Πρόεδρος ΔΕΥΑΔ: «Σημαντική η αναβάθμιση των υποδομών με αυτό το πρόγραμμα όσον αφορά τα συστήματα ύδρευσης»
  • «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Κυβερνητικό Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη που ασχολείται πάρα πολύ με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με θέματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ. Ποτέ δεν μας είπε όχι και πουθενά»

 

Την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» 33 νέων έργων στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 93.237.205,28 ευρώ, υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Μεταξύ των ενταγμένων έργων βρίσκεται και η «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον έλεγχο των λειτουργικών παραμέτρων και του υδατικού ισοζυγίου των ζωνών υδροδότησης σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του Δήμου Δράμας» της ΔΕΥΑ Δράμας με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 2.897.700 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «από τις 15 Ιουνίου 2018, πρώτη ημέρα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ένταξης στις δύο νέες προσκλήσεις του Προγράμματος, έχουν υποβληθεί 171 αιτήσεις, εκ των οποίων 114 στην Πρόσκληση Ι (Ύδρευση) και 57 στην Πρόσκληση ΙΙ (Αποχέτευση), για έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 650 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι ο «ΦιλόΔημος», αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει εξασφαλίσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, εντός του 2018, με 200 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία, όπως προβλέπουν οι αντίστοιχες Προσκλήσεις που υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο “ΦιλόΔημος” πλέον καταγράφει μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία και αποδεικνύεται με μοναδικό τρόπο η σημασία και η σκοπιμότητα του Προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Τεχνική Γραμματεία, με συντονισμένες ενέργειες και εντατική εργασία προχωρούν στην υλοποίηση του Προγράμματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση, ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής:

-Ενεργοποίηση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» με 425 εκ. €, εντός 6 μηνών από την έκδοση του Ν.4509/2017 ή 3 μηνών από την έκδοση της ΚΥΑ 13022.

-Υπερκάλυψη του διαθέσιμου ποσού των 400 εκ. € των Προσκλήσεων Ι και ΙΙ (σε επίπεδο αιτήσεων), σε μόλις 8 εργάσιμες ημέρες από τις 15/6/2018 που εκκίνησε η υποβολή αιτήσεων.

-Αξιολόγηση, σχεδόν του 40% των αιτήσεων σε μόλις 1,5 μήνα από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.

«Η ανταπόκριση των Δήμων και ΔΕΥΑ στο Πρόγραμμα φανερώνει το μέγεθος των αναγκών σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η επίδραση αυτών των έργων στις τοπικές κοινωνίες προβλέπεται ιδιαίτερα θετική, καθώς στοχεύουν στο να εξασφαλίσουν επαρκή και ποιοτική ύδρευση σε χιλιάδες ανθρώπους, να μειώσουν κόστη για τους πολίτες και τους Δήμους, αλλά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων, αλλά και των υγρών αποβλήτων οικισμών και ευρύτερων περιοχών εντός των Δήμων που θα υλοποιηθούν», επισημαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για την ένταξη του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον έλεγχο των λειτουργικών παραμέτρων και του υδατικού ισοζυγίου των ζωνών υδροδότησης σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του Δήμου Δράμας» της ΔΕΥΑΔ στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» μίλησαν στην εφημερίδα «Εργασία… συν» τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης όσο και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της επιχείρησης κ. Χρήστος Βογιατζής.

Ο κ. Χατζηγιάννης αρχικά στις δηλώσεις του ανέφερε: «Οι πληροφορίες για την ένταξη έρχονται -και θεωρώ ότι είναι έγκυρες- από τον Κυβερνητικό Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε που ασχολείται πάρα πολύ με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με θέματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ. Ποτέ δεν μας είπε όχι και πουθενά». Επιπλέον ο κ. Χατζηγιάννης στάθηκε στην ετοιμότητα της ΔΕΥΑΔ για κατάθεση πρότασης, επισημαίνοντας ότι «ήμασταν από τους πρώτους που καταθέσαμε πρόταση μόλις άνοιξε το πρόγραμμα», καθώς «η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΔ ήταν πανέτοιμη, είχε κάνει προετοιμασία».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ εξήγησε ότι το συγκεκριμένο έργο ουσιαστικά «κουμπώνει» με το γενικότερο πρόγραμμα της επιχείρησης. «Στη Ζώνη 1 δεν είχαν εγκριθεί οι συνδέσεις και τα υδρόμετρα. Τώρα τα υδρόμετρα θα κάνουν αυτόματη μέτρηση. Είναι σημαντική η αναβάθμιση των υποδομών με αυτό το πρόγραμμα όσον αφορά τα συστήματα ύδρευσης. Θα μπουν σταθμοί τοπικοί και θα υπάρχει κι ένας κεντρικός που θα ελέγχουν τις διαρροές. Αυτόματα μας δίνει το δικαίωμα έγκαιρα να ελέγχουμε που υπάρχει διαρροή, που υπάρχει πτώση πίεσης». Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε και το όφελος που θα υπάρξει από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος: «Θα είναι πολύ μεγάλο το όφελος για τους καταναλωτές, αλλά παράλληλα και για την υπηρεσία. Θα έχουμε μικρότερα κόστη στην όλη λειτουργία του υδρευτικού συστήματος. Το βασικό είναι ότι δεν θα χάνεται νερό. Για παράδειγμα, δεν θα δουλεύουν οι γεωτρήσεις άσκοπα, γιατί όταν θα υπάρχει μια διαρροή, αμέσως το σύστημα θα ελέγχεται και έγκαιρα θα πάμε επιτόπου στο ακριβές σημείο». Έτσι, τόνισε, ο κ. Χατζηγιάννης και «δεν θα κόβεται συχνά το νερό» και «δεν θα χάνεται νερό ψάχνοντας που είναι η διαρροή». Παράλληλα, με το νέο εξοπλισμό «δεν θα αφήσουμε να υπάρχει ατιμολόγητο νερό» και «αυτό πλέον θα ελέγχεται σε επίπεδο γειτονιάς». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ πρόκειται για «συστήματα που θα τα αξιοποιήσουμε ως εργαλεία και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές, βοηθώντας μας και στο ισοζύγιο του νερού».

Ο κ. Βογιατζής, στις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ανέφερε: «Η ΔΕΥΑΔ υπέβαλε πρόταση στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” εγκαίρως. Η πρόταση αφορούσε κάτι που έχει να κάνει με το συνολικό σχεδιασμό των έργων, με βασικούς άξονες σχετικά με το ατιμολόγητο νερό. Το σύνολο των έργων και ο προγραμματισμός της ΔΕΥΑΔ αφορούν μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση του ατιμολόγητου νερού, που έχει συνέπεια τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την ορθολογική διαχείριση των πόρων του νερού. Συσχετίζεται άμεσα τόσο με το έργο της αντικατάστασης της ύδρευσης της Ζώνης 1 όσο και με τα δύο έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ, το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου διαρροών για την πόλη της Δράμας και την επέκταση αυτού του συστήματος σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Θα κλείσουμε σε επίπεδο γειτονιάς τις ζώνες αυτές, όπου θα μετράμε το νερό, ώστε να μπορούμε να έχουμε πλέον σαφή εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται στο σύστημα ύδρευσης. Αυτό δηλαδή που αφορά το ισοζύγιο του νερού του οποίου αντλούμε και του νερού του οποίου τιμολογούμε. Μετά από αυτό θα είμαστε μια από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που θα μπορούν να κάνουν αυτό το πράγμα σε επίπεδο περιοχών της πόλης».