ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

 

 

Επιστολή προς τους Ευρωβουλευτές κ. Κώστα Αρβανίτη και κ. Στέλιο Κούλογλου απέστειλε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, καταθέτοντας τις θέσεις της σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού και τη δραστηριότητα της εταιρείας.

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον κ. Χρήστο Μπαλάσκα, Πρόεδρο της Ελληνικός Χρυσός και Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Ελλάδας της Eldrorado Gold Corporation, έχει ως εξής:

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνετε σήμερα (20.11.2019) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εν τη απουσία οποιασδήποτε επικοινωνίας από πλευρά σας για φιλοξενία και των θέσεων της Ελληνικής Χρυσός, επιτρέψτε μας να παραθέσουμε ακολούθως ορισμένα στοιχεία για την δραστηριότητα της εταιρείας, προκειμένου να σας μεταφέρουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο που αναπτύσσουμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική.

Η Ελληνική Χρυσός αποτελεί μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού, η οποία συνεχίζει υπερήφανα μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων και την εξελίσσει σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Η βιώσιμη αυτή ανάπτυξη εκφράζεται μέσα από το τρίπτυχο της φιλοσοφίας της εταιρείας ουσιαστική συνεργασία με την τοπική κοινωνία – σεβασμός στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί – ασφάλεια για τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους.

Ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ήταν ανέκαθεν πηγή ευημερίας για τον τόπο μας και πιστεύουμε πως σήμερα, μπορεί να γίνει και πάλι κινητήριος δύναμη οικονομικής ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα η Ελληνική Χρυσός έχει προχωρήσεις που ξεπερνούν το 1 δις δολάρια, απασχολεί 1.600 εργαζόμενους έχοντας καταβάλει 225 εκ. € σε μισθούς και επιδόματα μέχρι σήμερα, ενώ στηρίζει ενεργά τους Έλληνες προμηθευτές και επιχειρήσεις, έχοντας αποδώσει περί τα 800 εκ. €. Η δραστηριότητά μας έχει μέχρι σήμερα ενισχύσει τα έσοδα του ελληνικού κράτους κατά 360 εκ. €, ενώ για το ίδιο διάστημα (2012-2018) η αξία των εξαγωγών μας άγγιξε τα 620 εκ. €.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην πλήρη ανάπτυξή τους θα σημάνουν μια επένδυση επιπλέον 2 δις δολαρίων, δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας, ενίσχυση κρατικών εσόδων κατά 2,5 δις €, καταβολή 2 δις € σε μισθούς, εξαγωγής ύψους 11,6 δις €, πληρωμές 3,6 δις € σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές και επενδύσεις ύψους 80 εκ. € σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία.

Δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε η περιοχή να εξακολουθήσει να ευημερεί ακόμα και μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας

Ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας στη ΒΑ Χαλκιδική, η Ελληνική Χρυσός συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, προβάλλοντας την κληρονομιά της μεταλλείας και ευνοώντας την ανάπτυξη παράλληλων οικονομιών. Από την πρώτη στιγμή, βρισκόμαστε δίπλα στους κατοίκους υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής με σημαντικές επενδύσεις και στήριξη δράσεων κοινής ωφέλειας για τον τουρισμό, την παιδεία, την κοινωνική και περιβαλλοντική μέριμνα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε επενδύσει 20 εκ. € σε πρωτοβουλίες & δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, 130 εκ. € σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές, ενώ 9 στους 10 εργαζόμενους που απασχολούνται στην εταιρεία προέρχεται από τον Δήμο Αριστοτέλη.

Επενδύουμε στη νέα γενιά και συνεργαζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα, προάγοντας την καινοτομία, την έρευνα και τη γνώση μέσα από πρωτοβουλίες όπως, μεταξύ άλλων, τα μαθήματα ρομποτικής (STEAM – Science Technology Engineering Arts Mathematics) που υλοποιούμε για 2η συνεχή χρονιά με τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό eduACT, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και επιστημόνων στις εγκαταστάσεις μας και η στήριξη του προγράμματος Roots, μια πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την στήριξη και συμβουλευτική μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απόλυτη προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός αποτελεί η ασφάλεια των ανθρώπων της. Διασφαλίζουμε ότι κάθε εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις μας επιστρέφει σπίτι του ασφαλής και γι’ αυτό το σκοπό εφαρμόζουμε τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας (προηγμένο σύστημα επικοινωνίας, παρακολούθηση εργασιακής έκθεσης μέσω βιοδεικτών, κ.α.) και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας σύμφωνα με τα κορυφαία διεθνή πρότυπα.

Σεβασμός στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί

Η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει κατά γράμμα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους όρους που διέπουν τη δραστηριότητά της, υιοθετώντας πρακτικές με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη δραστηριότητά της στην περιοχή. Οι εγκαταστάσεις και υποδομές της εταιρείας μας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς και οι τεχνολογίες και μέθοδοι που χρησιμοποιούμε, διέπονται από τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και βασίζονται απαρέγκλιτα στην αρχή της βέλτιστης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Με δική μας πρωτοβουλία και με γνώμονα την υπεύθυνη λειτουργία των έργων μας για όλη την τοπική κοινότητα, εφαρμόζουμε πρότυπες περιβαλλοντικές πρακτικές που υλοποιούνται σε πολύ λίγα μεταλλεία ανά τον κόσμο. Σχεδιάσαμε τα έργα μας με γνώμονα το περιβάλλον και συγκεκριμένα τις αρχές της παράλληλης αποκατάστασης του φυσικού τοπίου και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας και τα εξελίσσουμε ενσωματώνοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, όπως την ξηρή απόθεση, τη λιθογόμωση κλπ.

-Περιβαλλοντική Αποκατάσταση: Πολύ πριν την έγκριση του επενδυτικού μας σχεδίου για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, επιλέξαμε να επενδύσουμε στην οριστική αποκατάσταση ολόκληρης της επιφάνειας της Ολυμπιάδας από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας (πολλών δεκαετιών προ του 2004 που ανέλαβε η Ελληνικός Χρυσός) και να αποκαταστήσουμε πλήρως και οριστικά την περιοχή, δαπανώντας μέχρι στιγμής πάνω από 100 εκ. € για τον σκοπό αυτό. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει απομακρύνει 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων που ήταν αποτεθειμένα στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της φυτοτεχνικής αποκατάστασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, με στόχο την απόδοση της περιοχής προς αξιοποίηση στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, η περιοχή Καρακόλι στο Στρατώνι, την οποία αναβαθμίσαμε αναπτύσσοντας νέα βλάστηση και προστατεύοντας το οικοσύστημα της περιοχής, αποτελεί σήμερα πεδίο μελέτης και έρευνας για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος, αφού αποτυπώνει την επιτυχημένη διαχείριση ενός χώρου απόθεσης μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του.

Για τους σκοπούς του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, έχουμε διαμορφώσει ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη σε ένα παλιό χώρο απόθεσης που εξυγιάναμε, έκτασης 150.000 τ.μ., το οποίο εξυπηρετεί με 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών τόσο τις ανάγκες αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όσο των φορέων της περιοχής ευρύτερα.

-Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης: Πιστοί στη δέσμευσή μας να λειτουργούμε υπό τους αυστηρότερους διεθνείς και ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς όρους, σχεδιάσαμε και αξιοποιούμε ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Με 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου, 4 εκ. ευρώ κόστος εγκατάστασης σταθμών, 2 εκ. ευρώ κόστος λειτουργίας και άμεση ανάρτηση όλων των μετρήσεων σε ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την ποιότητα του αέρα, του εδάφους, των υδάτων, του θορύβου, της σεισμικότητας και του οικοσυστήματος και μέσα από τα δεδομένα που συλλέγουμε, είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της δραστηριότητάς μας (εδώ η πλατφόρμα: https://enviromental.hellas-gold.com/). Επισημαίνεται ότι οι μετρήσεις αφορούν σε όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους εντός και εκτός μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, ενώ κοινοποιούνται σε ετήσια και τρίμηνη βάση στις αρμόδιες Υπηρεσίες).

-Βέλτιστες Πρακτικές Περιβαλλοντικής Διαχείρισης: Ενδεικτική είναι η επιλογή της Ελληνικός Χρυσός να επενδύσει στην τεχνολογία ξηρής απόθεσης, μία από τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς στη διαχείριση μεταλλευτικών καταλοίπων. Αυτή εφαρμόζεται στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, έναν σύγχρονο, ενοποιημένο και κατάλληλα προστατευμένο χώρο ξηρής απόθεσης που σχεδιάστηκε με βάση τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές. Στόχος μας η πλήρης απελευθέρωση και αποκατάσταση όλων των παλαιών χώρων απόθεσης και η ενοποίησή τους. Αντίστοιχη τεχνολογία έχει προταθεί και για το έργο των Σκουριών, μειώνοντας το συνολικό αποτύπωμα του έργου κατά 40%.

Ευελπιστούμε τα παραπάνω να έθεσαν υπόψιν σας μια πιο ρεαλιστική και ολοκληρωμένη βάση για την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Σε περίπτωση που χρειαστείτε οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας καθώς επίσης και για μία δια ζώσης ενημέρωση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις μας.