ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΤΑΝ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 

 

  • Πολύωρη συζήτηση για το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας

 

Αίσια κατάληξη όσον αφορά το Δήμο Δράμας και την απρόσκοπτη προετοιμασία της φετινής Ονειρούπολης είχε η εκδίκαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας της αίτησης λήψης προσωρινής διαταγής για μη εκτέλεση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την παραχώρηση χώρου για εγκατάσταση ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019. Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, 3 επιχειρήσεις γνωστοποίησαν στο Δήμο Δράμας ότι προχώρησαν σε αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας, ζητώντας την ακύρωση προηγούμενης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε στις 7 Νοεμβρίου. Στη συζήτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, την προηγούμενη Παρασκευή, εκ μέρους του Δήμου Δράμας παρέστη η Νομική του Υπηρεσία του Δήμου, καθώς και, ως μάρτυρας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου. Λίγη ώρα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Τάσσου έκανε γνωστό πως αυτή είχε αίσια έκβαση για το Δήμο, μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό του στο facebook, όπου ανέφερε τα εξής: «Μόλις ενημέρωσα το Δήμαρχο Δράμας και τους συναδέρφους μου συμβούλους, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία συζήτησης προσωρινής διαταγής. Θεωρώ χρέος μου να ενημερώσω και όλους τους συνδημότες μου. Η απόφαση μας δικαιώνει! Το αίτημα τους απορρίφθηκε! Από τώρα σκύβουμε το κεφάλι, κλείνουμε τα στόματα και δουλεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για μια Ονειρούπολη που μας αξίζει. Το χρωστάμε στους εθελοντές, το χρωστάμε στους εμπνευστές, το χρωστάμε σε μια ολόκληρη πόλη!».

Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, αρχικά μέσω σχετικών αναρτήσεων του Προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρη Καλλινικίδη. Η δημόσια κουβέντα, σε Μ.Μ.Ε. και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, ενώ για περίπου 2,5 ώρες απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου. Αυτό που τέθηκε από πλευράς Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο σχεδιασμός της Ονειρούπολης βρέθηκε στον αέρα, ενώ για λίγες ημέρες σταμάτησαν εργασίες για την προετοιμασία της εκδήλωσης στο δημοτικό κήπο, καθώς από πλευράς επιχειρηματιών ζητούνταν, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, ο Δήμος να απέχει από τις εργασίες, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πάντως, από πλευράς αντιπολίτευσης λέγονταν πως η κινδυνολογία εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προκαλούσε κακό στην ίδια την Ονειρούπολη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος κ. Τάσσου αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της υπόθεσης. Στις 7 Νοεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα σύγκληση του σώματος, με θέματα σχετικά με την Ονειρούπολη και ένα εξ αυτών αφορούσε την παραχώρηση χώρου στο δημοτικό κήπο για την τοποθέτηση ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης έγινε γνωστό, πως πέρα από τους ενδιαφερόμενους για τους οποίους καλούνταν το σώμα να λάβει απόφαση, υπήρχαν κατατεθειμένες στο Δήμο Δράμας, την ίδια ημέρα της συνεδρίασης, ακόμη 5 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Όπως ανέφερε ο κ. Τάσσου, τις συγκεκριμένες αιτήσεις δεν τις γνώριζε κανείς από πλευράς Δημοτικής Αρχής, πάρα μόνο ένας Δημοτικός Σύμβουλος, τις οποίες έκανε γνωστές στο σώμα. Επίσης, ο κ. Τάσσου ανέφερε πως οι αιτήσεις ήταν αόριστες, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στην Ονειρούπολη, ενώ, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, αυτές ήταν και εκπρόθεσμες, καθώς η πρόσκληση της ΔΕΚΠΟΤΑ (αν και λέχθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης πως είναι αναρμόδια να κινήσει αυτή τη διαδικασία), όπως είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της, έθετε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου. Στόχος, υπογράμμισε, ο κ. Τάσσου ήταν η παρακώλυση της διαδικασίας.

Αν και ο κ. Τάσσου δεν ανέφερε το όνομα του Δημοτικού Συμβούλου που γνώριζε για την κατάθεση των 5 αιτήσεων, λαμβάνοντας το λόγο αργότερα ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε πως αποδεσμεύει το σώμα να αναφέρεται στον ίδιο. Εξηγώντας την ενημέρωση που είχε για το θέμα, σημείωσε πως η αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένο ρόλο πάντα και παντού και πολλές φορές όποιος απευθύνεται σε έναν φορέα, απευθύνεται και στην αντιπολίτευση. Ακόμη, ο κ. Μλεκάνης επεσήμανε πως την πληροφόρηση που είχε δεν την κράτησε για τον εαυτό του, αλλά την έθεσε ενώπιον του σώματος, ενημερώνοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους. Βέβαια, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, κατήγγειλε πως «ηθικός αυτουργός αυτής της ιστορίας» είναι ο κ. Μλεκάνης. Επίσης, ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε πως το θέμα των ψυχαγωγικών παιχνιδιών ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής και έτσι ουσιαστικά την κατήργησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» με την αρνητική ψήφο τους κατά τη συζήτηση του θέματος στη σχετική συνεδρίαση. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Καλλινικίδης απάντησε και στην αναφορά του επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Κυριάκου Χαρακίδη ότι η παράταξή του αποσύρεται από τη διαπαραταξιακή επιτροπή για την φετινή Ονειρούπολη. Όσον αφορά τους υπαινιγμούς για το ρόλο που είχε στην υπόθεση ο κ. Μλεκάνης, ο κ. Χαρακίδης στάθηκε στη δημοτική περίοδο 2006-2010, όταν η «πόλη+ζωή» ήταν και τότε αντιπολίτευση στο Δήμο, λέγοντας πως και εκείνη την περίοδο υπήρχε «η ίδια καραμέλα», πως «ο Χαρακίδης και ο Μλεκάνης δεν θέλουν την Ονειρούπολη».

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης επεσήμανε πως «η Ονειρούπολη δεν έχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας», προσθέτοντας ότι τα όποια κενά υπήρξαν δεν τα κάλυψε ούτε η παρούσα Δημοτική Αρχή κατά την πρώτη θητεία της ούτε η Δημοτική Αρχή του κ. Χαρακίδη στη δική της θητεία. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε την Ονειρούπολη ως «γίγαντα με πήλινα πόδια», ακριβώς γιατί δεν ακολουθείται το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, ενώ τόνισε πως η διοργάνωση θα πρέπει να ισοσκελίσει έσοδα και έξοδα, έτσι ώστε να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ο Δραμινός πολίτης. Τόσο ο κ. Τσιαμπούσης όσο και ο κ. Ηλιόπουλος έθεσαν το θέμα της διοργάνωσης της Ονειρούπολης από το Δήμο Δράμας, με τον κ. Τσιαμπούση μάλιστα να αναφέρει πως η επόμενη διοργάνωση θα γίνει από το Δήμο. Αν και δεν ειπώθηκε κάτι δημόσια επ’ αυτού, φαίνεται πως παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Δήμου και της χρηματοδότησης της ΔΕΚΠΟΤΑ από αυτόν, θα θέσουν το θέμα της περικοπής χρηματοδότησης, έτσι ώστε η Ονειρούπολη, λόγω έλλειψης πόρων της ΔΕΚΠΟΤΑ, να μην μπορεί να διοργανωθεί από την συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση του Δήμου.

Όσον αφορά το χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια στο μέλλον, υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι από την επόμενη διοργάνωση της Ονειρούπολης, για την παραχώρηση χώρου και την τοποθέτησή τους, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που υπάρχει για την παραχώρηση οικίσκων σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για τη διάθεση προϊόντων.

Γενικότερα υπήρξαν πολλές αναφορές ότι οι τόνοι πρέπει να πέσουν και ότι αυτό που προέχει είναι η επιτυχής έκβαση της φετινής διοργάνωσης, η οποία έχει καταστήσει την Δράμα και την ευρύτερη περιοχή πόλο έλξης κατά τη χειμερινή τουριστική περίοδο. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλειψαν κατά περίπτωση οι υψηλοί τόνοι και οι φραστικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης κάλεσε τον επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση να αναλάβει ως εθελοντής το σπιτάκι των ξωτικών στην Ονειρούπολη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Μλεκάνη το σπιτάκι του παραμυθιού. Απαντώντας ο κ. Τσιαμπούσης, σημείωσε πως ο κ. Καλλινικίδης θα μπορούσε να είναι ο Πινόκιο, ενώ ακόμη έκανε λόγο για διπολική προσωπικότητα και πολιτικό θεατρινισμό. Πάντως, στη σοβαρή πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (πλην του επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλου, που το έχει κάνει ήδη) να γίνουν εθελοντές στην Ονειρούπολη ουδείς απάντησε θετικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ντόρος που προκλήθηκε και η ανησυχία που δημιουργήθηκε σχετικά με την φετινή διοργάνωση της Ονειρούπολης, είχαν ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί σε μια κατάμεστη αίθουσα (δεν υπήρχε ούτε ένα κενό κάθισμα για το κοινό), ενώ αρκετός ήταν ο κόσμος που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση όρθιος είτε εντός του χώρου συνεδριάσεων, είτε εκτός, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από τηλεοπτική οθόνη.