ΑΡΘΡΟ
Του Δημήτρη Βασλή
Κάθε καλοκαίρι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν θέλουμε να ανοίξουμε την τηλεόραση για να μην αντικρύσουμε τις πύρινες γλώσσες που στο πέρασμά τους εξαφανίζουν ότι βρουν μπροστά τους, ιδιαίτερα όταν έχουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών και μάλιστα μικρών παιδιών.
Επειδή είμαι ευαισθητοποιημένος με τις φωτιές λόγω πείρας αλλά και λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης στα δάση, πέρυσι στις 19 Αυγούστου είχα γράψει ένα σχόλιο στις εφημερίδες Δράμας-Καβάλας στο οποίο έθιγα το ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών, πολύ αμφιβάλω αν κάποιος αρμόδιος διάβασε το άρθρο μου.
Και όμως κάθε πολίτης που εκτίθεται και εκφράζει τη γνώμη του δημόσια για οποιοδήποτε θέμα που απασχολεί το κοινωνικό σύνολο οι αρμόδιοι οφείλουν να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά αν επιθυμούν την πρόληψη του ενδεχόμενου κακού που ελλοχεύει στον περιβάλλοντα χώρο και στους συνανθρώπους μας.
Κύριοι υπεύθυνοι τα δάση μας μπορούν να καούν όλους τους μήνες του χρόνου. Γιατί όμως έχουμε το φαινόμενο στο 90% περίπου των μεγάλων πυρκαγιών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο;
Απλή λογική! Αυτούς τους δύο μήνες κυκλοφορούν πάρα πολλοί άνθρωποι στα δάση μας και αυτοί που βάζουν τις φωτιές είναι «τα ανθρώπινα χέρια» Ανάμεσα σ’ όλους αυτούς τρυπώνουν οι εμπρηστές, οι πυρομανείς αλλά και οι αμελείς.
Μ’ αυτήν την απλή σκέψη! τί χρειάζεται να γίνει; Να κηρυχθούν όλες οι δασικές μας εκτάσεις επιτηρούμενες περιοχές – ζώνες. Δηλαδή οι άνθρωποι που θα επισκέπτονται τα δάση θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδική άδεια επιτηρούμενη και να δηλώνει ποιός ο σκοπός και ποιά περιοχή θα επισκεφθεί καταθέτοντας όλα τα στοιχεία τους τουλάχιστον για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Οι δασικές περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επιτηρούνται με μεικτές περιπολίες και με παρατηρητήρια που θα είναι εφοδιασμένες με ασυρμάτους και άλλα τελειότερα μέσα επικοινωνίας και σε καμιά περίπτωση να μην είναι αμειβόμενες από το δημόσιο με πριμ για ευνόητους λόγους.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να συμμετέχει επιπλέον ο στρατός, οι εθελοντές και οι κυνηγετικοί σύλλογοι. Αν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε άριστα αποτελέσματα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφάσισαν σε περίπτωση πυρκαγιάς την εκκένωση του κόσμου από δύο περιοχές την οδό Ανθέων και την περιοχή του Τρύφωνος.
Συγχαρητήρια και μπράβο γι’ αυτήν την απόφαση του Δήμου Δράμας.
Θα μπορούσε και ο Δήμος Καβάλας να μεριμνήσει και να στείλει μια ειδική επιτροπή στο Παληό-Τσιφλίκι και να διαπιστώσει τα επικίνδυνα σημεία του χωριού σε όλες τις γειτονιές του, που κατά τη γνώμη μου είναι ανασφαλή σε περίπτωση πυρκαγιάς και αυτά είναι πολλά και ποικίλα.
Υπάρχουν οικόπεδα τα οποία αρχίζουν από τον κεντρικό δρόμο και φθάνουν στην παραλία, ποτέ όμως δεν έχουν καθαριστεί και δυστυχώς είναι και αφύλακτα από τους ιδιοκτήτες τους. Ειδικά ένα οικόπεδο, νομίζω κατασχεμένο από Τράπεζα, που αρχίζει από την κεντρική οδό Μ. Μερκούρη και καταλήγει στην παραλία, εδώ και σαράντα χρόνια δεν είδα να το επισκεφθεί άνθρωπος και μοιάζει σαν απασφαλισμένη χειροβομβίδα για πυρκαγιά δίπλα σε δεκάδες σπίτια, οφείλουν οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν γι’ αυτό. Επίσης από το ύψος της Παπαρούνας, πρώην Λαδοφάναρο, έως το τέλος του χωριού που η απόσταση είναι 1.500 μέτρα δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς για τη διαφυγή των κατοίκων.
Ασχολούμαι εδώ και τρεις μήνες με το θέμα του ηλεκτροφωτισμού της κεντρικής οδού Μελίνας Μερκούρη για την αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους μας δήλωσαν πρόσφατα από το αρμόδιο γραφείο πως δεν διαθέτουν λαμπτήρες. Γι’ αυτό είμαι πολύ θυμωμένος με το Δήμο Καβάλας.
Οφείλουν όλες οι αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες να φτιάξουν ένα σχέδιο πιθανής εκκένωσης του οικισμού και της περιοχής, και επειδή είναι δύσκολη η εφαρμογή του να αρχίσουν από την ενημέρωση των πολιτών, για να μην ζήσουμε την πρόσφατη Εθνική τραγωδία της Αττικής.
Μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές είναι το Παληό Καβάλας που με μια απλή επίσκεψη όχι μόνο των ειδικών γίνεται αντιληπτό αμέσως.
Οι κάτοικοι βέβαια του Παληού οφείλουν να κλαδεύουν τα δένδρα τους και να απομακρύνουν τα κλαδιά έγκαιρα όπως επίσης και τα οικιακά σκεύη ή έπιπλα που εγκαταλείπουν στους κάδους απορριμμάτων.
Κάνω μια επιπλέον δημόσια έκκληση οι αρμόδιοι να διαβάζουν τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων και τα άρθρα των πολιτών προς αποφυγή δυσάρεστων και τραγικών γεγονότων και να δίνουν σημασία στις προτάσεις τους, αφού δεν τους στοιχίζει και τίποτα.