ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρ. Βουλευτή Ν. Δράμας

Μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Το παραμυθένιο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός με μία από τις γνωστές φιέστες που μας έχουν συνηθίσει οι γεννήτορες του «Σκόιλ Ελικικού» είναι ουσιαστικά η συνέχιση του «Φιλόδημου» με άλλο όνομα, αλλά και με την σημαντική προσθήκη της αδιαφάνειας που τόσο πολύ λατρεύουν να οικοδομούν οι κυβερνώντες.

Το πρόγραμμα αυτό το εγκαινίασαν 3 φορές. Την πρώτη τον περασμένο Δεκέμβριο με μπαράζ ενημερωτικών παρουσιών και δηλώσεων επ’ ευκαιρία της κατάργησης του προγράμματος «Φιλόδημος» και της εξαγγελίας της μετονομασίας σε «Αντώνης Τρίτσης», από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο. Τη δεύτερη στις 13 Απριλίου 2020 με κοινή παρουσίαση και συνέντευξη τύπου τριών Υπουργών: Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, επ’ αφορμή της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετονομασίας του προγράμματος «Φιλόδημος» σε «Αντώνη Τρίτση» Και την τρίτη πρόσφατα σε καλύτερο χώρο και με πρωθυπουργική παρουσία.

Πάμε τώρα στα πέντε παραμύθια που ειπώθηκαν από την Κυβέρνηση.

1) Ο Υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να αιτιολογήσει την κατάργηση του «Φιλόδημου» (ως προς το όνομα μόνο), επικαλέστηκε ψευδώς έλλειψη χρηματοδότησης και ισχυρίστηκε την ύπαρξη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όμως όταν του ζητήθηκε να την παρουσιάσει κατόπιν ερώτησης που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Υπουργός εποίησε τη νήσσα. Άρα πηγαίνουν με την σύμβαση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία έθεσαν σε κίνδυνο γιατί εδώ και 1 χρόνο κωλυσιεργούν και δε χρηματοδοτούν εγκεκριμένα έργα.

2) Ο «Φιλόδημος» αγκαλιάστηκε απ’ όλους του Δημάρχους της χώρας και δεν βρέθηκε ούτε ένας που να διατυπώσει αρνητική άποψη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν ήταν πολύ ευχάριστο για τους νεοδημοκράτες οι οποίοι αφού το κατασυκοφάντησαν έσπευσαν να του αλλάξουν όνομα για να μη συνδέεται με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

3) Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει 2,5 δις χρηματοδότησης στο νέο πρόγραμμα. Μόνο που ξέχασε να πει πως από αυτά το 1,236 αφορούν 502 ενταγμένα έργα από την προηγούμενη περίοδο και τα οποία τα έχουν εγκληματικά καθυστερήσει για να τα εμφανίσουν ως δικά τους. Αθάνατες δεκαετίες του ‘50-‘60 αναγεννιούνται μπρος μας.

4) Ο μεταμφιεσμένος όμως «Φιλόδημος» έχει και την αρνητική του εξέλιξη κι αυτή είναι η νομοθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου που του δίνει το δικαίωμα αυτός να είναι ο τελικός κριτής της έγκρισης των έργων. Καταλαβαίνουμε όλοι τι «υποδουλώσεις» και τι εξαρτήσεις θα γεννήσει αυτή η πρακτική.

5) Υπάρχουν ήδη καταγγελίες από Δημάρχους για ιδιωτικές εταιρείες που εμφανίστηκαν σε κάποιους Δήμους γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν και τους πουλούν εκδούλευση.

Αυτά τα θαυμαστά έγιναν με την Κυβέρνηση να συνεχίζει να μην δίνει καμία σημασία στη διαφάνεια, προσπαθώντας παράλληλα να μηδενίσει το σημαντικό και ουσιαστικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν είχε και ηλιοβασίλεμα κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων…