ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Ήταν μια περίφημη συνέντευξη με τον Σταμάτη Κόκοτα με τίτλο «Γράψτο όπως το λέω…» που έγινε νούμερο στην επιθεώρηση, παρ’ ολίγο αφορμή μονομαχίας και τίτλος βιβλίου που κυκλοφόρησε ο Φρέντυ Γερμανός τον Δεκέμβριο του 1968 με γεγονότα, προβληματισμούς, σκέψεις.

…Εγώ το έχει πει… Επιστροφή όλων (μεταναστών εννοεί ο αρθρογράφος) πίσω στις πατρίδες τους. Ας δούμε και σε αυτήν την φράση γεγονότα, προβληματισμούς, σκέψεις, συμπεράσματα.

Συνέπεια μιας μετανάστευσης σε κάθε λαό είναι οι πόλεμοι, η φτώχεια, δηλαδή μια οικονομική μετακίνηση ανθρώπων για καλύτερη ζωή.

Πρώτη μετανάστευση Ελλήνων: 1903-1917 με άσχημες συνθήκες τόσο κατά την μετάβασή τους όσο και κατά την διαβίωσή τους κυρίως στις ΗΠΑ, άγνωστα μέρη, συνήθειες, γλώσσα, εργατική εκμετάλλευση.

Δεύτερη μετανάστευση: 1960-1973 ιδίως προς Δ. Γερμανία, Αυστραλία, ΗΠΑ (στον καιρό της Χούντας κάποιοι για να γλυτώσουν). Τότε το Κ.Κ.Ε. κατήγγειλε την άρχουσα τάξη –που θεωρούσε ευλογία την μετανάστευση, με διαπραγματεύσεις με Γερμανία από Καραμανλή να μη ζητηθούν οι αποζημιώσεις του πολέμου- για την υπερεκμετάλλευση στις συνθήκες δουλειάς και ζωής των Ελλήνων.

Τρίτη μετανάστευση: 2008 έως σήμερα, ηλικίας από 15 ως 64 ετών (μεσήλικες λόγω ανεργίας και κρίσης στη χώρα μας). Οι νέοι ως αιτία σύγχρονης φυγής ζητώντας ευκαιρίες και δυνατότητες που βρίσκουν στο εξωτερικό. Η υπερπροσφορά πτυχιούχων στην Ελλάδα με χαμηλή ζήτηση με λανθασμένο το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας τους οδήγησε ως μετανάστες στο εξωτερικό. Βέβαια διαφορετικά μοντέλα του 1960 και του 2008.

Δεν υπάρχει το παλιό μοντέλο… Στον σταθμό του Μονάχου… και το είμαι το νούμερο 8 όλοι με ξέρουν με αυτό… Τώρα η κατεύθυνση είναι για σταθμό Φρανκφούρτης που κάποιοι τους περιμένουν ή διαδικτυακά με τις ξένες γλώσσες για συνεννόηση.

Καταγραφή το 2007 έδειξε 5.000.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν εκτός της χώρας μας (μια Ελλάδα εκτός συνόρων διεσπαρμένοι σε 140 χώρες της Υφηλίου – Κ. Χριστοδούλου).

Φυσικά δεν θέλουμε, μα ούτε κι οι ίδιοι οι Έλληνες της διασποράς θέλουν να εκδιωχθούν από τις χώρες που ζουν.

Όσο για τις αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας, ο πρώτος που άνοιξε τα σύνορα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, για να μπουν οι Αλβανοί και οι Βορειοηπειρώτες, χωρίς διαχωρισμό πρόσφυγα από οικονομικό μετανάστη (efsyn).

Επί Παπαδήμα ως Υπουργού Πα.Σο.Κ. γίνονται τα πρώτα 30 κέντρα κράτησης χωρίς χαρτιά και χωρίς απέλασή τους, προς όφελος των εργοδοτικών συμφερόντων και των εκμεταλλευτικών κυκλωμάτων (Λίνα Κροκίδη, στέλεχος Κ.Κ.Ε.). Επί ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ γίνεται αίτημα για μια «νέα ευρωπαϊκή πολιτική» γα αντιμετώπιση δήθεν των αιτίων μετανάστευσης.

Σήμερα οι μετανάστες, πρόσφυγες, αδήλωτοι αντιπροσωπεύουν το 14% του πληθυσμού. Οι μετανάστες προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Εμπλοκή ΝΑΤΟ και Frontex στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών αφίξεων. Οπότε είναι λοιπόν αναγκαίο οι λαοί που δέχονται επιθετικότητα να πρέπει να παλέψουν για να απαλλαγούν οι χώρες τους από το ζυγό των μονοπωλίων, ώστε να μπορούν να μένουν στον τόπο τους και να ενημερώνουν (Κ.Κ.Ε.).