ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ

 

  • «Πάντα έλεγα ότι είμαι “ο Πύρρος όλων των Ελλήνων”. Τα κόμματα είναι απλά τα μέσα, τα εργαλεία, για να υπηρετήσεις την πατρίδα σου»
  • «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρεσβεύει τη μοναδική αξιόπιστη λύση διακυβέρνησης, πάντα με γνώμονα την κοινή λογική και το εθνικό συμφέρον. Η Νέα Δημοκρατία αντιπροσωπεύει την πραγματική πρόοδο και διασφαλίζει την αταλάντευτη πορεία της χώρας σε ένα περιβάλλον σταθερό και ασφαλές»
  • «Θέλω να μεταφέρω τη φωνή της περιφέρειας στο κέντρο της Ευρώπης»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υπ. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Πύρρος Δήμας, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε είναι υποψήφιος, καθώς και στους στόχους του εφόσον επιλεγεί από τους πολίτες για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τελικά τι είναι πιο βαρύ… τα βάρη της άρσης βαρών «για την Ελλάδα» ή τα πολιτικά βάρη για την πατρίδα μας;

Η πολιτική είναι πιο δύσκολη από τον πρωταθλητισμό. Στην πολιτική τα λάθη δεν συγχωρούνται και οι νέες ευκαιρίες δεν δίνονται εύκολα. Και φυσικά στην πολιτική ο αγώνας είναι συνεχής και η ευθύνη μεγαλύτερη.

Πολλές φορές βλέπουμε τους πολιτικούς αρχηγούς να επιλέγουν ονόματα «βιτρίνας» για το ψηφοδέλτιό τους. Αν σας ζητούσα να κατατάξετε κάπου τη δική σας υποψηφιότητα τι θα μας λέγατε;

Νομίζω ότι με τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια, εμπειρία από εργασία στο εξωτερικό και ως Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, δεν ανήκω στις επιλογές «βιτρίνας». Άλλωστε η σχέση μου με την πολιτική πάει πάνω από μία δεκαετία πίσω.

Γιατί είστε υποψήφιος στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας;

Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη παράταξη που καλύπτει τον μεσαίο χώρο στον οποίο ανήκω. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρεσβεύει τη μοναδική αξιόπιστη λύση διακυβέρνησης, πάντα με γνώμονα την κοινή λογική και το εθνικό συμφέρον. Γιατί, εντέλει, η Νέα Δημοκρατία αντιπροσωπεύει την πραγματική πρόοδο και διασφαλίζει την αταλάντευτη πορεία της χώρας σε ένα περιβάλλον σταθερό και ασφαλές.

Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ότι ο Πύρρος Δήμας είναι υπερκομματικός και όχι κομματικός;

Πάντα έλεγα ότι είμαι «ο Πύρρος όλων των Ελλήνων». Τα κόμματα είναι απλά τα μέσα, τα εργαλεία, για να υπηρετήσεις την πατρίδα σου.

Στην περίπτωση εκλογής σας, ποιος είναι ο τομέας που θα θέλατε να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του;

Η καθημερινότητα των ανθρώπων, τα προβλήματα της ζωής. Και φυσικά θέλω να μεταφέρω τη φωνή της περιφέρειας στο κέντρο της Ευρώπης. Εννοείται ότι το πεδίο των δικαιωμάτων, εθνικών και ανθρώπινων, είναι ένας χώρος που με ενδιαφέρει να κινηθώ.

Έχετε τονίσει πολλές φορές ότι θα αγωνιστείτε για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου, θέμα που ενδιαφέρει και αρκετά μέλη της ομογένειας καθώς προέρχονται από εκεί…

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι αυτοί που κρατούν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας έξω από την πατρίδα. Και είναι εδώ και δεκαετίες μία καταπιεσμένη μειονότητα που δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα νόμιμα δικαιώματά της. Ο αγώνας, λοιπόν, για την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη δεν αφορά μόνο το πρόσωπό του, αφορά όλους τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.

Η δική σας ιστορία θυμίζει «αμερικανικό όνειρο» σε ελληνική έκδοση. Νομίζετε ότι χρωστάτε πολλά στην Ελλάδα;

Όλοι χρωστάμε στην Ελλάδα. Και εγώ χρωστάω τα περισσότερα από όλους, γιατί η Ελλάδα, πέρα από τις ευκαιρίες που μου χάρισε, μου έκανε την τιμή να την εκπροσωπήσω με το εθνόσημο στο στήθος.

Πάντα διατηρούσατε μία ιδιαίτερη σχέση με τον Ελληνισμό της Αμερικής και την κοινότητα των Ελληνοαμερικανών. Και αυτή η σχέση έγινε πιο στενή τα τελευταία χρόνια, όταν αναλάβατε ηγετικό ρόλο στην εθνική ομάδα άρσης βαρών των ΗΠΑ…

Αλήθεια είναι αυτό. Η σχέση μου είναι ισχυρή. Άλλωστε εκεί ζουν και τα παιδιά μου. Και η βάση μου ήταν το Σικάγο που, όπως γνωρίζετε, ζουν χιλιάδες συμπατριώτες μας. Αλλά και ταξιδεύοντας μέσα στις ΗΠΑ, από τη Νέα Υόρκη ως το Μαϊάμι και από την Καλιφόρνια ως το Σιάτλ, συνέχεια ερχόμουν σε επαφή με ελληνικές κοινότητες. Με ομογενείς ή με Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής που θέλουν να διατηρούν ζωντανή τη σχέση με την πατρίδα των γονιών τους. Νομίζω δε ότι οι Ελληνοαμερικανοί είναι από τις πιο δυναμικές κοινότητες της ελληνικής διασποράς, με τεράστια προσφορά προς την πατρίδα, είτε μέσω έργων και δωρεών, είτε με την υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων στις ΗΠΑ.

Στις επαφές με τον κόσμο ποια θέματα είναι αυτά που κυριαρχούν και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτά;

Ο κόσμος δυσκολεύεται με την ακρίβεια, είναι η αλήθεια. Και ανησυχεί για το μέλλον του. Εγώ από μόνος μου δεν μπορώ να λύσω τα προβλήματα. Μπορώ όμως να πιέσω και να συμβάλλω στην επίλυσή τους. Όλοι μαζί καλυτερεύουμε τη ζωή μας. Για αυτό και καλώ τον κόσμο να πάει να ψηφίσει την Κυριακή των εκλογών.

Γιατί νομίζετε ότι χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο Πύρρο Δήμα;

Δεν χρειαζόμαστε ακριβώς έναν Ευρωπαίο Πύρρο Δήμα, αλλά τον Έλληνα Πύρρο Δήμα στην Ευρώπη…

Για ποιο λόγο ενισχύεται ο λαϊκισμός στην Ευρώπη;

Ο λαϊκισμός ακούγεται πάντα πιο εύκολος και ελκυστικός στα αφτιά των ανθρώπων. Γιατί προτείνει μαγικές, ανέφικτες λύσεις στα προβλήματα, ενώ θρέφει και την οργή των πολιτών για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι μεταναστευτικές ροές έχουν οδηγήσει σε αυξημένη απήχηση στα κόμματα των άκρων. Νομίζω ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι όλοι εμείς, με δημόσιο λόγο, να μιλάμε στους πολίτες τη γλώσσα της λογικής. Αλλά και από την άλλη, είναι χρέος των σκεπτόμενων πολιτών να απαντήσουν στον λαϊκισμό με την ψήφο τους.

Πώς σχολιάζετε την ομιλία του κ. Ράμα προς την αλβανική κοινότητα της Αθήνας;

Θα χρησιμοποιήσω την έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν μία αχρείαστη επίσκεψη, ειδικά σε μία περίοδο που ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου υφίσταται καταπίεση των δικαιωμάτων του. Ασφαλώς η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα που διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου και των συναθροίσεων όσων ζουν εδώ. Είναι, δηλαδή, μία χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ίδιο απαιτούμε και από την Αλβανία, με άμεση αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Μάθατε να δίνετε αγώνες για να πετύχετε τους στόχους σας. Στον πολιτικό στίβο τι επιπλέον αγώνες χρειάζεται να δώσετε;

Στον πολιτικό στίβο οι αγώνες είναι μεγάλοι και θέλουν χρόνο, ίσως και περισσότερη αντοχή από τους αθλητικούς. Οι αγώνες μου θα είναι πάντα για την Ελλάδα, την καλύτερη ζωή και το δίκιο της Βορείου Ηπείρου.

Δώστε το μήνυμά σας στους πολίτες, γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν;

Ζητώ από τους πολίτες να με ψηφίσουν, για αυτά που ξέρουν και βλέπουν σε μένα. Και επειδή γνωρίζουν ότι θα είμαι πάντα εκεί, κοντά τους.