ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

Ας θυμηθούνε οι παλαιότεροι ηλικιακά και ας μάθουν οι νεώτεροι το ποια ινδάλματα διέπαν τις νεαρές ηλικίες και όχι μόνο, από τις οποίες αντλούσες παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Θα μου πουν οι νεώτεροι ότι που ‘σαι ρε ΚΑΠΗ; Τι μας δείχνεις; Εμείς θα κάνουμε την δική μας επανάσταση, μέσω metal music, μέσω drugs και αχαλίνωτο δίχως προφύλαξη sex. Θα σας απαντήσω μορτάκια ότι η κάθε γενεά έκανε και είχε την δική της επανάσταση. Μονάχα όμως που προσπαθούσε να οραματιστεί κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες. Και για να μην νομίσετε ότι μασώ φύλλα και μαστούρωσα και δεν ξέρω τι μου γίνεται να σας απαντήσω στην δική σας διάλεκτο την οποία χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν και παλαιότερες γενεές.

Once lady always LADY, once Captain always CAPTAIN, once prostitute, and drugs user always Prostitute, and Drugs Dealer.

OK BOYS and GIRLS.

Αγαπημένος ήρωας ο Ταρζάν και δουλειά των ειδικών να μας πουν γιατί συγκινούσε τα παιδιά όλου του κόσμου. Τι είναι εκείνο που «μιλούσε» στη ψυχή της πιτσιρικαρίας από τον μυθιστορηματικό ήρωα που μεγάλωσε, που έζησε στην άγρια φύση, στη ζούγκλα ανάμεσα σε θηρία.

Ο Ταρζάν ήταν ο καλός, ο κακός ήταν ο Γκαούρ στα παιδικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν μεταπολεμικά στην Ελλάδα, ποντάροντας στη δημοφιλία του αθώου γίγαντα, όπως έγινε πασίγνωστος στον κινηματογράφο από τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Τζώνυ Βαισμύλερ. Αυτός ήταν ο αυθεντικός Ταρζάν του σινεμά, μια φιγούρα λατρεμένη πριν εμφανιστούν οι Σούπερμαν και Μπάτμαν, Σπάιντερμαν και Άιρονμαν, ήρωες αφύσικοι, εκφραστές της ψηφιακής εποχής.

Με κορμί 1μ. 90 που δεν το φούσκωσαν οι ντόπες, απ’ όλους τους Ταρζάν του σινεμά αυτός έμεινε στην Ιστορία. Χαρακτηριστική η παρατεταμένη κραυγή του, που λειτούργησε επικοινωνιακά ως κωδικός, ένα σύνθημα στη ζούγκλα. Ήταν με δική του φωνή, διότι ο γεννηθείς στις 2 Ιουνίου το 1904 στην Ουγγαρία Τζώνυ, πριν ακόμα ασχοληθεί με το κολύμπι, τραγουδούσε παλαιά γερμανικά κομμάτια.

Λίγα χρόνια πριν πεθάνει, στα 80 του, τον έκλεισαν σε γηροκομείο και μετά από κάποιο διάστημα τον έδιωξαν… Γιατί; Επειδή κάθε λίγο και λιγάκι έβαζε την παλάμη στο στόμα του και έβγαζε την κινηματογραφική αλησμόνητη κραυγή της ζούγκλας. Θλιβερό. Του είχε σαλέψει.

Ήταν επτά μηνών όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Στο Σικάγο ο πατέρας του, πρώην ανθρακωρύχος στην Πενσυλβάνια, ένα σκατόμουτρο, που πλάκωνε στο ξύλο τους πάντες, ακόμα και την γυναίκα του και τα δυο αγόρια του, αφού άνοιξε ένα μπαρ, εξαφανίστηκε. Από τα 12 του δουλειές του ποδαριού ο Τζώνυ, ζωή δύσκολη και σώμα ασθενικό. Για να δυναμώσει ξεκίνησε το κολύμπι και στα 17 του έγινε πρωταθλητής ΗΠΑ στο ελεύθερο, στις 50 γυάρδες.

Τον φανταστικό Ταρζάν, ευγενικής καταγωγής, γιο Άγγλου λόρδου που βρέθηκε στη ζούγκλα και επιβίωσε, δημιούργησε ο Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ. Ο σινεμάς ανακάλυψε τον Τζώνυ Βαισμύλερ όταν παίδαρος πια είχε 5 χρυσά μετάλλια από τους ολυμπιακούς αγώνες του 1920 και 1924 κι ένα χάλκινο στο πόλο. Κατέρριψε 51 παγκόσμια ρεκόρ και είναι ο πρώτος κολυμβητής της Ιστορίας που έκανε λιγότερο από ένα λεπτό τα 100 μ. (58,6), με το δικό του στυλ, το κρόουλ.

Ο Τζώνυ Βαισμύλερ έπαιξε σε ταινία για πρώτη φορά το 1925, όχι πρωταγωνιστής, βέβαια. Στην πέμπτη του ταινία έγινε ο Ταρζάν, στην ταινία Tarzan the Ape Man, Ο Πιθηκάνθρωπος. Μέχρι το 1972 γύρισε 35 ταινίες. Έκανε 5 γάμους. Πέθανε σα σήμερα 20 Ιανουαρίου, το 1984. Στον τάφο του, στο Ακαπούλκο του Τέξας, είναι χαραγμένες τρεις λέξεις: Johnny Weissmuller, Tarzan.