ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

Ο Θεός αγάπη εστίν, εν τούτω εφανερώθη η αγάπη, του Θεού εν υμίν ότι τον υιόν αυτού τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμο ίνα ζήσωμεν δι’ αυτού. (Α Ιωαν 4 8-9).

Λυκόφως του χρόνου που φεύγει και λυκαυγές του νέου χρόνου που έρχεται.

Έτσι κάθε χρόνο αποπέμπωμεν κατά την ανθρώπινη τακτική μας τον παλιό χρόνο με ότι μας έχει φορτώσει καλό ή κακό και ελπίζουμε στον νεοεισερχόμενο ότι θα μας φέρει αυτά που επιθυμούμε.

Δυστυχώς πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα, έτσι περνούν για όλους τα χρόνια και έρχεται στο τέλος ο απολογισμός της επίγειας μας ζωής.

Δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη αλλοίωση τόσο στον εορτασμό των Χριστουγέννων όσο και του νέου έτους και φυσικά αυτή η αλλοίωση οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί στην πλήρη απαξίωση πατρογονικών ηθών και εθίμων τα όποια επί εκατοντάδες χρόνια στήριξαν αλλά και κατεύθυναν γενεές και γενεές.

Κάθε πρωί, καθώς ξυπνώ άλλη μια φορά κάτω από το πέπλο του ουρανού, νιώθω πως για μένα είναι πρωτοχρονιά. Γι’ αυτό μισώ τις πρωτοχρονιές με καθορισμένη ημερομηνία, που μετατρέπουν τη ζωή και το ανθρώπινο πνεύμα σε μια εμπορική επιχείρηση, με τον ωραίο τους απολογισμό, με τον ισολογισμό τους και την πρόβλεψη για το νέο διαχειριστικό έτος.

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ψυχικά και εσωτερικά φορτωμένος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο κάποιας περασμένης εποχής. Η επιστήμη και η τεχνολογία, ενώ πήγαν τόσο μπροστά και του προσφέρουν τόσες ανέσεις και τόσο εύκολη ζωή που δεν είχε ποτέ του, αυτός έμεινε πίσω, μόνος, αβοήθητος, κενός, γεμάτος άγχη και πρωτοφανή συμπλέγματα, που κάνουν τη ζωή του αφόρητη.

Στην κατάσταση αυτή, έρχεται ο Θεάνθρωπος και προσφέρει τη μοναδική σωτηρία – βοήθεια, για όλα τα εσωτερικά προβλήματα του ανθρώπου. Ο Κύριος της αγάπης. Ο μόνος που έζησε μια καθαρή, φιλάνθρωπη, δυναμική και υπέροχη ζωή. Αυτός και μόνον Αυτός μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, και προσκαλεί κάθε άνθρωπο να ζητήσει τη βοήθειά Του για να σωθεί και να θεραπευτεί ψυχικά και σωματικά.

Προσκαλεί, λοιπόν, με αγάπη τον άνθρωπο στην αρχή του ορθόδοξου εκκλησιαστικού χρόνου, για να Τον πλησιάσει με συντετριμμένη καρδιά και να βρει το μεγαλύτερο και σπάνιο αγαθό, την ειρήνη της ψυχής του. Προσκαλεί, το μήνα αυτό, κάθε άνθρωπο να έρθει σ’ Αυτόν με συντριβή και πίστη, για να Του ζητήσει να ελευθερωθεί μια για πάντα από την αιχμαλωσία του εγωισμού, της υπερηφάνειας, της ιδιοτέλειας, της κακίας, της αδικίας, της ανηθικότητας, της κάθε ηθικής διαστροφής.

Η πρόσκλησή Του είναι: «Ελάτε σ’ εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω» (Ματθ. 11:28). Ελάτε να ανοίξουν τα τυφλά σας μάτια. Ελάτε να ελευθερωθείτε από τις τρομερές, πολυδιάστατες και πολυποίκιλες πιέσεις. Ελάτε να γίνετε καινούργιοι άνθρωποι, με μια καινούργια ζωή, σ’ έναν πραγματικό καινούργιο «ενιαυτόν του Κυρίου».

Η υπεράνθρωπη εσωτερική δύναμη, που χρειάζεται ο άνθρωπος σήμερα για να αλλάξει ριζικά και να γίνει ένας καινούργιος άνθρωπος, βρίσκεται στον Θεάνθρωπο και μόνο στον Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό. Αυτόν, που ήρθε για να χαρίσει στον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά μια υπέροχη ζωή εσωτερικής γαλήνης και χαράς. Τον μόνο και μοναδικό ειδικό για την εσωτερική αναδημιουργία μας. «Τον δι’ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα».

Το χαρμόσυνο, λοιπόν, άγγελμα, η ευχή που μπορεί να γίνει πραγματικότητα κάθε κουρασμένου ανθρώπου είναι: «Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Ορθόδοξος Χρόνος». Ευτυχισμένος όμως με τον Χριστό στη ζωή μας και μέσα στην Εκκλησία Του. Με τον Χριστό, που όταν Τον ζητήσεις στη ζωή με συντετριμμένη καρδιά, σε κάνει έναν καινούργιο άνθρωπο, έναν συνειδητό Χριστιανό, ένα ζωντανό μέλος της Εκκλησίας Του, μαζί με τον σοφό οικουμενικό διδάσκαλο Βασίλειο τον Μεγάλο, Αρχιεπίσκοπο Καισάρειας, ο όποιος έζησε, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού, απαλύνοντας τον ανθρωπινό πόνο κάνοντας πρωτοποριακά έργα ανακούφισης των πάσχοντων.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!