DCIM100MEDIADJI_0157.JPG

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – 800 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19 ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

· Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου – Ύφεση καταγράφεται το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου

· Τεράστια η πίεση στο τοπικό σύστημα υγείας – Γέμισε το Νοσοκομείο της Δράμας με ασθενείς

· Δυστυχώς μέσα στο «μαύρο» Νοέμβριο καταγράφονται και απώλειες Δραμινών πολιτών με Covid-19

· Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα – Αναμένεται περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας τις προσεχείς δύο εβδομάδες

 

Αντιμέτωπος με ένα σφοδρό κύμα κορωνοϊού βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Νομός Δράμας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, με το τοπικό Γενικό Νοσοκομείο Δράμας να φτάνει στα όριά του. Παράλληλα, η διείσδυση του ιού σε ευπαθείς ομάδες, δυστυχώς, είχε ως αποτέλεσμα και τις απώλειες ζωών σε τοπικό επίπεδο.

Βέβαια, το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου καταγράφηκε περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα με μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, σε σχέση με τις προηγούμενες καταγραφές. Πάντως, όπως αναφέρουν συχνά οι επιστήμονες, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι σημαντικές τόσο για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα (όπου αναμένεται να υπάρξει σημαντικό περιορισμός λόγω των μέτρων του lockdown) όσο κυρίως για τον αριθμό των νοσηλειών και των ανθρώπινων απωλειών. Όπως αναφέρεται από επιστημονικής πλευράς, για να υπάρχει μείωση και σε αυτούς τους δείκτες απαιτείται χρόνος που πρέπει να διανυθεί, μετά τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων.

Σε τοπικό επίπεδο, η Π.Ε. Δράμας κυρίως μέσα στο Νοέμβριο, παρουσιάζει τεράστια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, καταγράφοντας (από την 1η του μήνα μέχρι σήμερα 10 Νοεμβρίου, που γράφονται αυτές οι γραμμές) τα εξής στοιχεία, σύμφωνα πάντα με τις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα:

1 Νοεμβρίου: 90 κρούσματα

2 Νοεμβρίου: 59 κρούσματα

3 Νοεμβρίου: 46 κρούσματα

4 Νοεμβρίου: 85 κρούσματα

5 Νοεμβρίου: 162 κρούσματα

6 Νοεμβρίου: 100 κρούσματα

7 Νοεμβρίου: 151 κρούσματα

8 Νοεμβρίου: 31 κρούσματα

9 Νοεμβρίου: 24 κρούσματα

10 Νοεμβρίου: 52 κρούσματα

Συνολικά, δηλαδή σε τοπικό επίπεδο, σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, υπάρχουν καταγεγραμμένοι 800 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς με Covid-19. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ολόκληρο τον Οκτώβριο, όπου τις τελευταίες ημέρες του καταγράφηκε επιδημιολογική έξαρση, ο αντίστοιχος αριθμός για την Π.Ε. Δράμας ήταν 219.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα της Δράμας προκύπτει και από έναν άλλο δείκτη, αυτόν που αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 ημέρες. Σε αυτόν η Δράμα, παραμένει σταθερά πρώτη, εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, υπήρχαν σε τοπικό επίπεδο 615,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα. Βέβαια, ο αριθμός αυτός, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι μικρότερος, συνεχίζει όμως να παραμένει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.

 

Δοκιμάζονται οι αντοχές του Νοσοκομείου της Δράμας

 

Η επιδημιολογική επιβάρυνση σε τοπικό επίπεδο φέρνει στα όριά του το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο καλείται σε καθημερινό επίπεδο να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας ο αριθμός των νοσηλευόμενων άγγιζε τους 80, ενώ πλέον όσοι διαπιστώνεται εργαστηριακά πως είναι θετικοί, αλλά έχουν ήπια συμπτώματα, δεν νοσηλεύονται, αλλά τους ζητείται να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός όσων βρίσκονται εκτός Νοσοκομείου έχει ξεπεράσει τους 100. Παράλληλα, όσοι έχουν σοβαρότερα συμπτώματα (χωρίς όμως να χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) μεταφέρονται σε νοσοκομεία γειτονικών Νομών, όπως στην Καβάλα και στις Σέρρες, ενώ για σοβαρότερα περιστατικά γίνεται διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου, καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και να παρέχει τις απαιτούμενες φροντίδες υγείας, ενώ ανοιχτό πλέον είναι και το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα, είτε σε επίπεδο προσωπικού είτε σε επίπεδο χώρων νοσηλείας.

Μέσα σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, οι άνθρωποι του Νοσοκομείου έχουν να αντιμετωπίσουν και μια περαιτέρω δυσκολία, καθώς ο κορωνοϊός έχει πλήξει και το ίδιο το προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες, 8 γιατροί και 17 νοσηλεύτριες είχαν βρεθεί θετικοί/ές σε Covid-19. Συνολικά περίπου 40-45 άτομα από το προσωπικό βρίσκονται εκτός εργασίας, σε κατ’ οίκον περιορισμό, είτε γιατί νοσούν είτε γιατί είναι επαφές κρουσμάτων.

 

«Μαύρος» Νοέμβρης με απώλειες ζωών

 

Επιδημιολογική έξαρση του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο, δυστυχώς, έχει ως αποτέλεσμα και απώλειες ζωών Δραμινών πολιτών.

Μέσα στο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδουν πανελλαδικά Μ.Μ.Ε., τα οποία προφανώς και έχουν πρόσβαση σε επίπεδο πληροφοριών στις εθνικές καταγραφές, υπάρχουν 9 ασθενείς που κατέληξαν και νοσηλεύονταν είτε στο Νοσοκομείο της Δράμας είτε στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, στις 4 Νοεμβρίου έφυγαν από τη ζωή μια 97χρονη και ένας 81χρονος που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Δράμας. Στις 6 Νοεμβρίου κατέληξε ένας 54χρονος που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Στις 8 Νοεμβρίου κατέληξαν ένας 95χρονος, μια 93χρονη και ένας 84χρονος που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Δράμας και στις 9 Νοεμβρίου έφυγαν από τη ζωή ένας 85χρονος που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Δράμας, καθώς και ένας 73χρονος και ένας 85χρονος που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια σε συγγενείς, φίλους και οικείους των εκλιπόντων. Δυστυχώς, οι απώλειές των συμπολιτών μας καταγράφονται ως αριθμοί, είτε αυτοί αφορούν την ηλικία τους, είτε στο συνολικό αριθμό νεκρών σε μια ημέρα. Όμως, πρόκειται για ανθρώπους που ζούσαν ανάμεσά μας… Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει…

 

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο στη β’ φάση της πανδημίας

 

Μετά από τα 24 κρούσματα για την Π.Ε. Δράμας, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, η Δράμα στη β’ φάση της πανδημίας, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα, ξεπέρασε το όριο των 1.000 κρουσμάτων, φτάνοντας τους 1.009 εργαστηριακά επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19, ενώ με την εγγραφή της Τρίτης ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 1.061.

Βέβαια, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κατανομή των κρουσμάτων δεν είναι ισομερής, καθώς μόνο μέσα στις πρώτες 10 ημέρες του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί τα 800, τον Οκτώβριο τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο ήταν 219 και στους υπόλοιπους 3 μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) τα υπόλοιπα 42.

 

Μονόδρομος η πιστή τήρηση των μέτρων

 

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, για δεύτερη φορά μέσα στο 2020, μετά την περασμένη άνοιξη. Η πιστή τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας θεωρείται αυτονόητη για να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό ο έλεγχος της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ μονόδρομος είναι και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών) για να διακοπεί η διάδοση και να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.