ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής Φουκουγιάμα, επαναφέρει τη θεωρία του « περί τέλους της Ιστορίας» μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ισχυρίζεται πως αποδείχθηκε περίτρανα πλέον ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Ξεπερνά κρίσεις. Επιβιώνει. Κυριαρχεί.

Πράγματι ο Καπιταλισμός αποδεικνύεται εφτάψυχος. Ανίκητος έως σήμερα. Παρά τα εγγενή του προβλήματα: Ανισοκατανομή πλούτου και ανεργία. Φτώχεια και εξαθλίωση. Καταστροφή του περιβάλλοντος. Έντονοι ανταγωνισμοί και οικονομικοί πόλεμοι. Κρίσεις και πολεμικές συρράξεις.

Κάθε φορά όμως καταφέρνει και τα ξεπερνά. Συνεχίζει ακάθεκτος. Παραμένει βέβαια αμφίβολο έως πότε οι ενδογενείς αυτές κρίσεις θα είναι διαχειρίσιμες. Αν θα αποφευχθεί τελικά ο Αρμαγεδδών. Η καταστροφή του πλανήτη και του Ανθρώπινου Γένους.

Πράγματι αποδεικνύεται πως στον πολυπολικό πλέον κόσμο μας οι ισορροπίες είναι πιο εύθραυστες. Οι ανταγωνισμοί πιο σκληροί. Οι οικονομικοί πόλεμοι, αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις πιο πιθανοί.

Η Αυτοκρατορία (ΗΠΑ) επιδιώκουν να διατηρήσουν πάση θυσία την επικυριαρχία τους. Δεν διστάζουν να ξεκινήσουν εμπορικούς πολέμους. Να ανάψουν το φυτίλι σε πολεμικές συγκρούσεις. Να κάνουν χρήση κάθε αποτρεπτικής ισχύος που έχουν στη φαρέτρα τους. Για να μη αμφισβητηθεί ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον η ηγεμονία τους.

Οι αναδυόμενες νέες υπερδυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Ινδία, Βραζιλία) αναζητούν χώρο για τα δικά τους συμφέροντα. Για επιρροή, νέες αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, επενδύσεις.

Βλέπουμε στην Ουκρανία την κορυφή μόνο του παγόβουνου. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΔΥΣΗ συγκρούονται μέχρις τελικής πτώσεως δι’ αντιπροσώπου όμως με την παρανόμως εισβάλλουσα Ρωσία. Ο πόλεμος όμως αυτός επέφερε και πλήθος παράπλευρες απώλειες. Ταρακούνησε συθέμελα τις οικονομίες της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός καλπάζει σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Εδώ και χρόνια άλλωστε υπέβοσκε ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, ο οποίος πλέον μαίνεται. Και τώρα επίκειται να ξεσπάσει και οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ – Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Μακρόν δεν μάσησε τα λόγια του: «Η Κίνα ακολουθεί προστατευτική πολιτική, οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο. Στην Ε.Ε. ισχύει το μπάτε σκύλοι αλέστε». Οι απρόθυμοι να αντιπαρατεθούν με τις ΗΠΑ Γερμανοί δια στόματος του καγκελαρίου Σολτς αναγκάσθηκαν να συμφωνήσουν.

Επιδοτούνται ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα αιχμής στις ΗΠΑ. Δίδονται φορολογικά κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το φυσικό αέριο στη Γερμανία είναι 6 φορές πιο ακριβό. Κινδυνεύει πλέον η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης. Η BASF, αυτός ο γερμανικός γίγαντας των χημικών στρέφεται στην Κίνα λόγου υψηλού κόστους. (…το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα;;;). Αν δεν τα βρούνε Ε.Ε. – ΗΠΑ, ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος. Και αμείλικτος.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου αναγκάσθηκε να παραδεχθεί πως οι πολίτες πλέον δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τους εξωφρενικούς λογαριασμούς τους. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας σήμερα δήλωσε πως έρχονται άγρια χρόνια. Όλοι εκτιμούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων και αναταραχών.

Η Ε.Ε. συρόμενη πίσω από το άρμα των ΗΠΑ φαίνεται αδύναμη να αντιταχθεί στην «υποταγή της». Στρατιωτική, αλλά και οικονομική.

Ευτυχώς όμως θα απεξαρτηθεί από το αέριο και το πετρέλαιο του Πούτιν…

Μεγάλη θαλασσοταραχή, θαυμάσιος καιρός, που θα ‘λεγε κι ο Μάο… το ερώτημα είναι για ποιον;;;