ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

Με ρώτησε ένας μαθητής μου: κύριε υπάρχουν άτομα;

Άτομα; άτομα που δεν τέμνονται δεν υπάρχουν. Κάθε τόσο η επιστήμη ανακαλύπτει πως κάθε άτομο αποτελείται και από άλλα υποατομικά σωματίδια, του απαντώ.

Το ορατό Σύμπαν περιέχει περίπου 3 ως 7Χ10000000000000000000000 άστρα, τα οποία είναι οργανωμένα σε περίπου 8Χ10000000000 γαλαξίες και οι οποίοι με τη σειρά τους συγκροτούν σμήνη και υπερσμήνη. Ο αριθμός των ατόμων στο ορατό Σύμπαν υπολογίζεται σε περίπου 10 (ακολουθούν 80 μηδενικά).

Από την εποχή του Δημόκριτου έχουν αλλάξει πολλά. Πλήθος υποατομικών σωματιδίων. Χιλιάδες επιστήμονες εργάζονται να ανακαλύψουν τη δομή της ύλης. Πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια, Μεσόνια, μιόνια, αδρόνια κ.α. συνθέτουν τον κόσμο που ζούμε.

Φυσικά οι εκπληκτικές ανακαλύψεις και τα θεαματικά επιτεύγματα της επιστήμης αλλάζουν τη ζωή μας. Την κάνουν καλύτερη. Βοηθούν την ιατρική, την τεχνολογία. Ο μαγνητικός και αξονικός τομογράφος είναι αποτέλεσμα έρευνας και εφαρμογής στο χώρο της φυσικής. Κάποιοι ξενύχτησαν, κάποιοι αφιερώνουν χρόνο για να ρίξουν φως σε σκοτεινές περιοχές της ζωής και της ύπαρξής μας.

Πώς μπορεί τα πρωτόνια που είναι θετικά φορτισμένα σωματίδια να μην απωθούνται μέσα στον πυρήνα του ατόμου; Εκεί επικρατούν άλλες δυνάμεις που αντί τα ομώνυμα να απωθούνται, έλκονται. Μυστήρια πράγματα. Φαντάζεστε να είχαμε άπωση των πρωτονίων μέσα στον πυρήνα του ατόμου τι θα συνέβαινε; Δεν θα είχαμε κανένα στοιχείο στη φύση. Ούτε υδρογόνο ούτε οξυγόνο, άρα δε θα είχαμε νερό, ούτε ζωή. Τυχαίο; Έχουμε 120 περίπου γνωστά στοιχεία, το καθένα με διαφορετικό αριθμό πρωτονίων. Πώς έγιναν αυτά, από την τύχη όπως υποστηρίζουν μερικοί;

Ο κόσμος μας είναι πολύπλοκος, σύνθετος και ακόμη ανεξερεύνητος. Ο κόσμος δεν είναι μόνο αυτός που βλέπουμε. Τις υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτινοβολίες δεν τις βλέπουμε, όμως υπάρχουν, τις νιώθουμε. Μας ζεσταίνει το καλοριφέρ με την ακτινοβολία που εκπέμπει. Όμως αυτήν την ακτινοβολία του δεν τη βλέπουμε, τη νιώθουμε αν… πλησιάσουμε το θερμαντικό σώμα. Μήπως πρέπει να πλησιάζουμε πολλά πράγματα για να τα νιώσουμε;

Το μεγαλείο της δημιουργίας του κόσμου δεν είναι αποτέλεσμα τύχης αλλά υλοποίηση ενός μοναδικού σχεδίου του Θεού που από το μηδέν δημιούργησε τον κόσμο. Λένε πολλοί για την θεωρία της μεγάλης έκρηξης από την οποία δημιουργήθηκε το σύμπαν. Ναι. Έγινε κάποια στιγμή η μεγάλη έκρηξη. Μονή της; Η αιτία; Είναι όλα μετρήσιμα στον φυσικό κόσμο; Δεν έχουμε αδυναμία οργάνων μέτρησης. Τα όρια της επιστήμης φαίνεται πως είναι πεπερασμένα. Όπως και το σύμπαν. «Πεπερασμένο άνευ περάτων».

Μη βιαζόμαστε να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για τη δημιουργία και τη ζωή. Ο έναστρος ουρανός που βλέπουμε κάθε βράδυ αποτελεί μια εικόνα του παρελθόντος, όχι του σήμερα. Το φως που έφυγε από ένα γαλαξία που είναι 100 έτη φωτός μακριά, έφυγε από αυτό πριν 100 χρόνια και φτάνει σε μας τώρα.

Έρευνα και εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Είναι τυχαίο πως μέσα στο κύτταρο υπάρχουν περίπου 2 μέτρα DNA; Η αποκρυπτογράφηση του DNA δεν αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις; Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας.

Οι μηδενιστές δεν θέλουν την πρόοδο. Θέλουν ο κόσμος να ζει στο σκοτάδι. Η γνώση όμως είναι ζωή. Ανοίγει νέους ορίζοντες, δίνει προοπτική και νόημα στην ύπαρξή μας. Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς, λέει το Ευαγγέλιο.