Ο μοναδικός Δήμος του Νομού Δράμας που δεν έχει συμμετοχή στην τρέχουσα περίοδο του επιτυχημένου διασυνοριακού προγράμματος INTERREG είναι ο Δήμος Δοξάτου. Στη φωτογραφία το Δημαρχείο του Δήμου στο Καλαμπάκι

ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • Ο μοναδικός Δήμος του Νομού Δράμας που δεν συμμετέχει στην τρέχουσα περίοδο του επιτυχημένου διασυνοριακού προγράμματος – Ποια έργα υλοποιούνται στους υπόλοιπους Δήμους
  • Κ. Παπαζώτου, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δοξάτου: «Είμαστε πανέτοιμοι για να μην χάσει από εδώ και πέρα ο Δήμος Δοξάτου καμία ευκαιρία από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Το πρόγραμμα INTERREG εδώ και δεκαετίες αποτελεί μια επιτυχημένη πρωτοβουλία της Ε.Ε., προωθώντας δραστηριότητες που φέρνουν τους λαούς διασυνοριακών περιοχών πιο κοντά, επιλύοντας παράλληλα κοινά προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Στην περιοχή μας, στη Δράμα και στην υπόλοιπη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέσω του προγράμματος INTERREG «Ελλάδα – Βουλγαρία», η Ελλάδα και η Βουλγαρία, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν μπει σε φάση στενής συνεργασίας, υλοποιώντας από κοινού έργα, τα οποία βελτιώνουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων της διασυνοριακής περιοχής.

Η βασική ιδέα πίσω από το πρόγραμμα «INTERREG» είναι ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν καλύτερα αν εργαστούν μαζί με τους γείτονες τους, παρά αν παραμείνει ο καθένας περιορισμένος στα σύνορα του. Στο «Ελλάδα – Βουλγαρία» οι συνεργασίες αναπτύσσονται ανάμεσα σε φορείς (δημόσιους ή μη) και πολίτες στην περιοχή του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης, της Δράμας, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών από ελληνικής πλευράς και του Μπλαγκόεβγκραντ, του Σμόλυαν, του Κάρτζαλι, του Χάσκοβο από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Ειδικά στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία» της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, 2014-2020, έχουν διατεθεί περίπου 130 εκ. ευρώ μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους των δύο κρατών για τη χρηματοδότηση ποικιλίας δράσεων που άπτονται των τομέων της ανταγωνιστικότητας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των μεταφορών, της υγείας και των κοινωνικών θεμάτων.

Τα οφέλη από την υλοποίηση έργων μέσω του συγκεκριμένου διμερούς προγράμματος συνεργασίας είναι αδιαμφισβήτητα: Η αντιμετώπιση κοινών

προκλήσεων, η αξιοποίηση προοπτικών ανάπτυξης, η ενδυνάμωση των διασυνοριακών συνεργασιών και κυρίως η εύρεση λύσεων και η κάλυψη αναγκών των κατοίκων στη διασυνοριακή περιοχή.

Διαχρονικά, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «INTERREG», σε κάθε προγραμματική περίοδο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σπεύδει να εντάξει έργα, αξιοποιώντας πλήρως ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας εδώ και δεκαετίες, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις…

 

Απών ο Δήμος Δοξάτου από το τρέχον INTERREG

 

Ο μοναδικός Δήμος του Νομού Δράμας, ο οποίος δεν συμμετέχει στην υλοποίηση κάποιου έργου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» είναι ο Δήμος Δοξάτου. Και η ευθύνη για αυτό βαρύνει την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της.

Στις 8 Απριλίου του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου έλαβε δύο ομόφωνες αποφάσεις σχετικά με την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα Βουλγαρία 2014-2020».

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου με τίτλο «Development of an integrated socially responsible wine tourist destination» και ακρωνύμιο «Wine Tour», το οποίο στόχευε στην αξιοποίηση του οινικού τουρισμού. Παράλληλα, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου «Renovation and equipment of health treatment centers in order to improve the health infrastructure at the cross border region», με στόχο τη στήριξη ενός δικτύου υγειονομικής περίθαλψης. Για άγνωστους λόγους οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν προχώρησαν.

Έτσι ο Δήμος Δοξάτου δεν κατάφερε να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα INTERREG «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», αν και μια σειρά Δήμων υλοποιούν σημαντικά έργα μέσω αυτού.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος INTERREG (www.greece-bulgaria.eu), ωφελούμενοι της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του προγράμματος είναι οι Δήμοι Αμφίπολης, Αρριανών, Διδυμοτείχου, Δράμας, Ιάσμου, Ηράκλειας, Κάτω Νευροκοπίου, Κομοτηνής, Κορδελιού – Εύοσμου, Λαγκαδά, Μύκης, Νέας Ζίχνης, Νέστου, Ωραιοκάστρου, Παγγαίου, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Προσοτσάνης, Σερρών, Σιντικής, Σουφλίου, Θάσου, Θέρμης, Τοπείρου, Βόλβης, Ξάνθης, Ορεστιάδας, ενώ έργα υλοποιούνται και από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προσχολικής Αγωγής & Παιδείας Δήμου Παρανεστίου και Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Προσοτσάνης.

 

Τα έργα που υλοποιούν οι Δήμοι του Ν. Δράμας μέσω INTERREG

 

Με προηγούμενα ρεπορτάζ η εφημερίδα «Εργασία… συν» παρουσίασε αναλυτικά όλα τα έργα που υλοποιούν μέσω του προγράμματος INTERREG οι φορείς της Αυτοδιοίκησης του Νομού Δράμας, προχωρώντας σε σημαντικές παρεμβάσεις στα όρια ευθύνης τους.

Συγκεκριμένα από το πρόγραμμα ευρωπαϊκής συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών (για την Ελλάδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) στους Δήμους του Νομού Δράμας υλοποιούνται τα εξής έργα:

Δήμος Δράμας

Ο Δήμος Δράμας συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «Δημιουργία ενός Διασυνοριακού Υδάτινου Γεωπάρκου στην Περιοχή του Νέστου» και ακρωνύμιο «CB Water Geopark», συνολικού προϋπολογισμού 608.731 ευρώ. Ο Δήμος Δράμας έχει το ρόλο του επικεφαλής εταίρου, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν ακόμη από την Ελλάδα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και από την Βουλγαρία ο Δήμος του Hadjidimovo και το Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Βουνού. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ο Δήμος Δράμας αναδεικνύει και αξιοποιεί σημεία του ορεινού του όγκου (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εργασία… συν» στις 14/1/2021, αρ. φύλλου 691).

Επίσης, ο Δήμος Δράμας συμμετείχε στην υλοποίηση του έργου «Κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο αστικό περιβάλλον» με ακρωνύμιο «LYSIS», συνολικού προϋπολογισμού 739.955 ευρώ. Εταίροι της διασυνοριακής σύμπραξης, εκτός του Δήμου Δράμας, από ελληνικής πλευράς ήταν ακόμη ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από βουλγαρικής πλευράς ο Δήμος Μπλαγκόεβγκραντ και η ΜΚΟ «Active Youths». Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «LYSIS», ο Δήμος Δράμας προχώρησε σε παρεμβάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου στο αστικό περιβάλλον του Δήμου (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εργασία… συν» στις 3/12/2020, αρ. φύλλου 685).

Δήμος Προσοτσάνης

Ο Δήμος Προσοτσάνης συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «Αξιολόγηση της πανίδας και διαχειριστικές πρακτικές για τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή ορεινή περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας: Καινοτόμες προσεγγίσεις για μελέτη και προστασία της βιοποικιλότητας σε τοπικά οικοσυστήματα» και ακρωνύμιο «BIO-INNOVATE», συνολικού προϋπολογισμού 701.217,99 ευρώ. Εκτός του Δήμου Προσοτσάνης, στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν από την Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας – Τμήμα Κτηνιατρικής, ως επικεφαλής εταίρος, και από τη Βουλγαρία, το Βουλγάρικο Ίδρυμα Βιοποικιλότητας – Παράρτημα Ανατολικής Ροδόπης και ο Δήμος Γκότσε Ντέλτσεφ. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «BIO-INNOVATE» τίθενται στο μικροσκόπιο της επιστημονικής έρευνας τα άγρια άλογα Μενοικίου όρους (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εργασία… συν» στις 28/1/2021, αρ. φύλλου 693).

Επίσης, ο Δήμος Προσοτσάνης είναι εταίρος στην υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη πολιτιστικών και φυσικών τοποθεσιών στο Τσεπελάρε, Βουλγαρία και Προσοτσάνη, Ελλάδα» και ακρωνύμιο

«INTEGRA_TOUR», συνολικού προϋπολογισμού 1.213.416,11 ευρώ. Εκτός του Δήμου Προσοτσάνης, δικαιούχος του έργου, ως επικεφαλής εταίρος, είναι ο Δήμος Τσεπελάρε της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INTEGRA_TOUR» αναβαθμίζεται πλήρως το Παλαιοντολογικό Πάρκο Αγγίτη. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εργασία… συν» στις 21/1/2021, αρ. φύλλου 692)

Στο πρόγραμμα «INTERREG» συμμετέχει και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Προσοτσάνης, η οποία είναι εταίρος στην υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός, προώθηση και αξιοποίηση των σπηλαίων» και ακρωνύμιο «My Caves», συνολικού προϋπολογισμού 839.482,15 ευρώ. Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν ακόμη από ελληνικής πλευράς ο Δήμος Νέας Ζίχνης ως συντονιστής εταίρος, και η Επιχείρηση Διαχείρισης Σπήλαιο Αλιστράτης Α.Ε. και από τη βουλγαρική πλευρά ο Τουριστικός Οργανισμός Karlak, ο Τουριστικός Σύλλογος Rodopeya και το Τεχνικό Κολλέγιο Smolyan του Πανεπιστημίου Plovdiv. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «My Caves» αναβαθμίζεται το σπηλαίο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εργασία… συν» στις 18/2/2021, αρ. φύλλου 696).

Δήμος Κ. Νευροκοπίου

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «Πιστοποίηση Περιβαλλοντικά Δρώντων» και ακρωνύμιο «CEA», συνολικού προϋπολογισμού 712.905,39 ευρώ. Στο έργο συμμετέχουν ακόμη η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ως συντονιστής εταίρος, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου «Η ΑΡΤΕΜΙΣ», ο σύλλογο «EURORADAR» της Βουλγαρίας και ο Κυνηγετικός και Αλιευτικός Σύλλογος «Sokol» της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο του έργου «CEA» δημιουργείται Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στο αγρόκτημα Οχυρού του Κ. Νευροκοπίου (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εργασία… συν» στις 11/2/2021, αρ. φύλλου 695).

Δήμος Παρανεστίου

Το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προσχολικής Αγωγής & Παιδείας Δήμου Παρανεστίου συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «Έξυπνη Ιατρική» και ακρωνύμιο «Smart MED», με συνολικό προϋπολογισμό για τη συμμετοχή του Παρανεστίου τις 511.985 ευρώ. Στο έργο «Έξυπνη Ιατρική», εκτός από τον Δήμο Παρανεστίου δια του Νομικού του Προσώπου, συμμετέχουν ακόμη ο Δήμος Ντιμίτροβγκραντ από τη Βουλγαρία, ως επικεφαλής δικαιούχος, και το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, με έδρα το Διδυμότειχο. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ο Δήμος Παρανεστίου στοχεύει στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους του Δήμου (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εργασία… συν» στις 17/12/2020, αρ. φύλλου 687).

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Περιουσίας του Δήμου Δοξάτου Κ. Παπαζώτου

 

«Καμία χαμένη ευκαιρία από εδώ και πέρα»

 

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Εργασία… συν» η κ. Κυριακή Παπαζώτου, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Περιουσίας του Δήμου Δοξάτου, αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση που υπήρχε στο Δήμο, όταν ανέλαβε καθήκοντα η νυν Δημοτική Αρχή, όσο και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τότε για να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία επ’ ωφελεία των δημοτών του Δήμου.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαζώτου ανέφερε τα εξής: «Η μη συμμετοχή του Δήμου Δοξάτου στο πρόγραμμα INTERREG της τρέχουσας περιόδου είναι μόνο μια πτυχή των χαμένων ευκαιριών με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Δυστυχώς, με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος Δοξάτου έχει το θλιβερό “προνόμιο” να είναι ο μοναδικός Δήμος του Νομού, ο οποίος όχι μόνο δεν υλοποιεί κάποιο έργο μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας, INTERREG, αλλά δεν κατάφερε ούτε την ένταξη κάποιου έργου στο πρόγραμμα LEADER.

Όταν αναλάβαμε καθήκοντα, τον Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, δεν υπήρχε καμία έτοιμη μελέτη και καμία ώριμη πρόταση, ώστε να διεκδικήσουμε την ένταξή μας σε κάποια πρόσκληση του ΕΣΠΑ ή να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάποια χρηματοδότηση από άλλη πηγή. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση ήταν ξεκάθαρα μόνο πολιτικές και όχι υπηρεσιακές. Άλλωστε, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, αναπτύσσοντας άριστη συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι λειτουργού με ευσυνειδησία και απαράμιλλο επαγγελματισμό, προετοιμάστηκαν μελέτες που αντιστοιχούν σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20.000.000 ευρώ. Πλέον είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να χρησιμοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο επ’ ωφελεία των δημοτών μας.

Θέλω να ξέρουν οι δημότες μας ότι η εποχή της αδιαφορίας τελείωσε. Είμαστε πανέτοιμοι για να μην χάσει από εδώ και πέρα ο Δήμος Δοξάτου καμία ευκαιρία από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα».