ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΟΛΗ+ΖΩΗ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ. ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ «ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δράμας, ως επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή», ανακοίνωσε, μέσω συνέντευξης τύπου, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας και πρώην Βουλευτής Ν. Δράμας με Το Ποτάμι κ. Κυριάκος Χαρακίδης.

Μαζί του στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο νυν επικεφαλής της παράταξης κ. Μιχάλης Μλεκάνης, ο οποίος τοποθετούμενος εισαγωγικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι την προηγούμενη ημέρα, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης και υποψηφίων σε προηγούμενες εκλογές, κατά την οποία «ζητήθηκε με απόλυτη ομοφωνία από τον Κυριάκο Χαρακίδη να είναι επικεφαλής της παράταξης».

Ο κ. Χαρακίδης ανέφερε ότι μετά από 4 χρόνια περίπου βρίσκεται στον ίδιο χώρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, όταν στις 31 Αυγούστου 2014, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2014, παρέδωσε τη Διοίκηση του Δήμου στη νέα Διοίκηση, την οποία επέλεξαν οι Δραμινοί, παραδίδοντας και συγκεκριμένο φάκελο με στοιχεία για όσα είχε πραγματοποιήσει η Δημοτική του Αρχή «για να μπορεί να κριθεί ποια Δημοτική Αρχή είναι καλύτερη». Τότε, την ίδια ημέρα, ο κ. Χαρακίδης είχε αποποιηθεί την εκλογή του ως Δημοτικός Σύμβουλος και έτσι δεν είχε αναλάβει καθήκοντα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για το γεγονός αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου: «Οι πολιτικοί άντρες κρίνονται από τις επιλογές τους. Η παραίτηση η δική μου τότε έγινε αιτιολογημένα, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τις εκλογές, οι οποίες είχαν χαθεί. Και ενόψει ότι η επιλογή μου στη συνέχεια θα ήταν κάτι διαφορετικό, επέλεξα το δύσκολο δρόμο, έντιμα, εντιμότατα. Να παραιτηθώ από τη θέση την οποία είχα, να μην εκμεταλλευτώ τη θέση την οποία είχα εκείνη τη στιγμή, στις επικείμενες εθνικές εκλογές». Στη συνέχεια ο κ. Χαρακίδης πρόσθεσε ότι ποτέ δεν εγκατέλειψε την παράταξη και ήταν παρών όποτε του ζητήθηκε και ότι ήταν «παρών και όταν η παράταξη είπε ότι πρέπει να είναι ξανά στη θέση αυτή». «Είμαι εδώ για να δηλώσω αυτό ακριβώς. Ότι θα ηγηθώ και αυτής της προσπάθειας και αυτή τη φορά της παράταξης “πόλη+ζωή”», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ άσκησε δριμεία κριτική και για όσα δεν έγιναν από τη νυν Δημοτική Αρχή. Όπως είπε, η Δημοτική του Αρχή «παρέδωσε φάκελο έργων τα οποία εκτελέστηκαν, εκτελούνταν, είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, είχαν υποβληθεί μελέτες – προτάσεις στο ΕΣΠΑ και υπήρχαν μελέτες έτοιμες για να υποβληθούν σε νέες προσκλήσεις», τονίζοντας ότι «τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί και τα οποία ήταν προς υλοποίηση και είχαν σχεδιαστεί να προχωρήσουν ήταν πάνω από 70-75 εκ. ευρώ». Για τη νυν Δημοτική Αρχή ανέφερε ότι η ανικανότητά της «οδήγησε το Δήμο σήμερα, 4 χρόνια μετά, να μην υλοποιεί σχεδόν κανένα έργο από το ΕΣΠΑ, κανένα μεγάλο έργο ούτως ή άλλως, αλλά ούτε κι αυτά τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί δεν μπόρεσαν να τα υλοποιήσουν και απεντάχθηκαν δυστυχώς». Ως παράδειγμα «για να δουν όλοι οι Δραμινοί την ανικανότητα η οποία υπάρχει και να δουν πως μια Δημοτική Αρχή μπορεί να πάει τον τόπο πίσω» έθεσε το Βιολογικό Καθαρισμό της Χωριστής, «το χωριό του Δημάρχου», για το οποίο «είχε εγκριθεί η μελέτη, είχε εγκριθεί το έργο, εκπονήθηκε η μελέτη, αγοράστηκε ο χώρος εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού και το έργο δεν δημοπρατήθηκε και απεντάχθηκε». Ακόμη, ο κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι «παραδώσαμε έναν Δήμο που πιο νοικοκυρεμένο δεν γινόταν», έναν «Δήμο που μας έδιναν τα εύσημα για την προσβασιμότητα, την καθαριότητα, τις κοινωνικές δράσεις και κοινωνικές υποδομές που είχαμε δημιουργήσει». Αντίθετα, συνέχισε, «σήμερα στο Δήμο έχουν παραλύσει τα πάντα και επαφίεται στο φιλότιμο των εργαζομένων του, το οποίο ευτυχώς υπάρχει ακόμη. Αυτό δεν είναι λειτουργία Δήμου».

Ο πρώην Δήμαρχος Δράμας και εκ νέου υποψήφιος για τη θέση τόνισε ότι «ο Δήμος χρειάζεται έμπειρους» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται άτομα που όχι μόνο να ξέρουν, αλλά και να θέλουν να δημιουργήσουν. Χρειάζεται άτομα που θα βγουν μπροστά με καινοτόμες ιδέες. Θα αξιοποιήσουν το δυναμικό του Δήμου από όπου κι αν προέρχεται, από την κοινωνία τη δική μας, προκειμένου να αλλάξουμε την πόλη. Να δώσουμε μια καινούργια ταυτότητα στην πόλη μας. Να ξέρουμε πού πηγαίνουμε όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί. Σήμερα η πόλη πηγαίνει στο πουθενά. Δεν υπάρχει κανένας στόχος, κανένας προγραμματισμός».

Επίσης, ο κ. Χαρακίδης απάντησε και σε όσους του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «καιροσκόπος», τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν το αποδέχεται αυτό κι αυτό το αποδεικνύει η πορεία του, «25 χρόνια συνεχόμενα και αδιάλειπτα στα κοινά». «Δεν παίρνω την ευκαιρία κάποιου άλλου ανθρώπου. Μου ζητήθηκε από την παράταξη να είμαι και είμαι εδώ παρότι οι επιλογές μου ήταν διαφορετικές και είχα πορεία στην κεντρική πολιτική σκηνή», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Χαρακίδης ανέφερε ότι η όποια κριτική θα πρέπει να είναι δημιουργική, γιατί απαιτείται «να συνθέσουμε και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Με τα ψέματα και με τη λάσπη δεν βγήκε τίποτα. Το είδαμε 4 χρόνια». Παράλληλα, κατηγόρησε τη νυν Δημοτική Αρχή για «ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις για έργα τα οποία δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, δεν μπορούσαν καν να τα σχεδιάσουν, αλλά τα τάξαν στο Δραμινό λαό». Μάλιστα ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι τάξαν ΑΣΕΠ Δράμας. «Στόχος μας είναι όχι μόνο να μην φύγουν τα παιδιά από τον τόπο τους, αλλά να γυρίσουν και τα παιδιά που φύγαν από τον τόπο τους. Το έχουμε αποδείξει. Τα εκατομμύρια έργων τα οποία έχουν γίνει, οι κοινωνικές δράσεις που έχουμε υλοποιήσει, ήταν απασχόληση για όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό θα πράξουμε και τώρα», ανέφερε ο κ. Χαρακίδης ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.