ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

  • «Ο κ. Τοψίδης γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες των πολιτών, τα ζητήματα όλων των φορέων, τις αλλαγές που χρειάζονται, για να αλλάξει η Περιφέρεια σελίδα, γιατί έχει και όραμα και πρόγραμμα»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Δράμας με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Αναστασία Γαλοπούλου.

 

Κυρία Γαλοπούλου, η συνηθισμένη ερώτηση σε κάθε υποψήφια και υποψήφια είναι γιατί συμμετέχει στις εκλογές. Εσείς γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Ζω με τον σύζυγο μου, Τσαϊρίδη Λάζαρο, και τα δυο μας παιδιά στην Δράμα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κάτω Νευροκόπι. Είμαι καθηγήτρια φιλόλογος και εδώ και αρκετά χρόνια έμαθα «να αγαπώ τους μαθητές μου πιότερο και από το μάθημα», αφού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γίνονται κομμάτι της καρδιάς μου. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι το κίνητρο μου για να θελήσω να ασχοληθώ με τα κοινά. Η βασική διαφορά των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική σε σχέση με όσους μετέχουν σε αυτήν εδώ και χρόνια είναι ότι οι πρώτοι συζητούν, συμφωνούν ή όχι με κριτήριο την ιδεολογία και όχι αυστηρές κομματικές γραμμές. Ιεραρχούν τις ανάγκες και δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνία των πολιτών για την οποία αποτελούν οι ίδιοι το πιο ζωντανό παράδειγμα. Μία πρόταση, μία ιδέα και ένα κίνητρο είναι ικανά να παρακινήσουν ένα σύνολο ανθρώπων να δράσει και να υιοθετήσει νέα σχέδια και προοπτικές. Παράλληλα, ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους συνανθρώπους του, αλλά και να δημιουργήσει ή να συνεισφέρει στην κοινή γνώμη. Ξέρω ότι μέσα από τις τραγικές δυσκολίες του σήμερα είναι δύσκολο να οραματιστούμε το αύριο. Η ανάγκη μπορεί να γίνει μήτρα του κακού και της αποσύνθεσης της κοινωνίας, αλλά μπορεί όμως και να γίνει μήτρα του καινούργιου και του αξιοθαύμαστου. Αρκεί να παλέψουμε όλοι για αυτό. Για αυτό το μέλλον αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική.

 

Η παράταξή σας, η «Περιφερειακή Σύνθεση με επικεφαλής τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, δηλώνει ανεξάρτητη, αν και σε περιφερειακό επίπεδο οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν τη στήριξη κομμάτων. Κατά πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το διαμορφωμένο σκηνικό τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Εξ ορισμού, η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω του προσωποκεντρικού χαρακτήρα που έχει, αποτελεί τον πιο κοντινό προς τον πολίτη θεσμό, για αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα, κατά τη γνώμη μου, να είναι «υγιής» και πραγματικά ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετεί και να εφαρμόζει διαφανείς, ακηδεμόνευτες από κομματικούς μηχανισμούς και πρόσωπα διαδικασίες, να έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό με ξεκάθαρες, «στέρεες» θέσεις σε όλα τα ζητήματα της περιφέρειας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, μια παράταξη δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στα στενά κομματικά της όρια αλλά είναι αναγκαίο να απλώσει το χέρι σε ενεργούς πολίτες και φορείς έτσι ώστε, μέσω συγκλίσεων και συνθέσεων να επιτευχθεί η ευρύτερη συναίνεση που απαιτείται. Η αυτοδιοίκηση, αντίθετα από ότι έχουμε -δυστυχώς- βιώσει τα τελευταία χρόνια, πάντα προσφέρεται για ευρύτερες συμπορεύσεις και συναινέσεις.

 

Ερ.: Η περιοχή μας, η Δράμα, η κατά κοινή ομολογία, φαίνεται να υστερεί σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης; Τι πρέπει να γίνει;

Πάντα υπάρχουν δυνατότητες αναστροφής αρκεί να πιστέψουμε στις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, στα πολιτικά και θεσμικά όργανα και κυρίως στη δύναμη της συνέργειας και της συνεργασίας. H τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας δημόσιος και κοινωνικός χώρος, για τον οποίο είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι μας. Από τη μια, ο πολίτης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανταποκριθεί στο ρόλο που του αναλογεί και του ταιριάζει, να δώσει την απαιτούμενη ταχύτητα μέσα από τα οράματα, την ενεργοποίησή του, τις αξίες, τα ιδανικά του και την πολιτιστική κληρονομιά του. Από την άλλη, η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να αποκτήσει την ανεξαρτησία από τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας και των κομμάτων, σαφείς και σταθερούς στόχους, συνέχεια στην δράση της, ιεραρχική διάρθρωση της διοίκησης, αξιοκρατία στις προσλήψεις, συνεχή εκπαίδευση στα πολιτικά και υπηρεσιακά της στελέχη, επαγγελματισμό στην λειτουργία της, κίνητρα επιβράβευσης. Να μετατραπεί σε πραγματικό ηγέτη οδηγό της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού της τοπικής κοινωνίας και της ανάδειξης των πολιτιστικών της ιδιαιτεροτήτων. Με την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της περιφέρειας, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και κινούμενη πάντα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ευνοϊκών προοπτικών για το μέλλον των παιδιών μας, να ανταποκριθεί στον πραγματικό της ρόλο: Να ενώσει το σύνολο των πολιτών.

 

Ποιες παρεμβάσεις πιστεύετε πως πρέπει να θέσει σε άμεση προτεραιότητα για τη Δράμα η επόμενη Περιφερειακή Αρχή; Πιστεύω ότι ο άξονας Δράμα-Αμφίπολη πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημα όλων των Δραμινών με συντονισμένες και διεκδικητικές ενέργειες προς την κεντρική.

Άμεση προτεραιότητα μας είναι ο άξονας Δράμα-Αμφίπολη, που πρέπει να αποτελέσει το κύριο μέλημα όλων των Δραμινών με συντονισμένες και διεκδικητικές ενέργειες προς την κεντρική Κυβέρνηση. Πρέπει να αποκτήσουμε επιτέλους εξωστρέφεια.

Ο τουρισμός είναι επίσης μια από τις σημαντικές προτεραιότητές μας. Εμείς ως Νομός πρέπει να αναδείξουμε τα μοναδικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι ο πλούσιος ορεινός όγκος, τα Οχυρά του Λίσσε, το Παρθένο Δάσος, το σπήλαιο του Αγγίτη, η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, η Παρανέστια γη, η ιστορία των μαρτυρικών μας περιοχών, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα πλούσια και μοναδικά μας πολιτιστικά δρώμενα. Κρίνω απαραίτητη τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή όλων των Δήμων και Φορέων, για να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο ενεργειών και δράσεων, ώστε να αξιοποιήσουμε στοχευμένα πια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και να δημιουργήσουμε την ταυτότητα brand name του Νομού μας.

Ιδιαίτερη μέριμνα θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

 

Με βάση ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες την επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας; Και με βάση ποια δεδομένα θεωρείτε ότι θα επιλέξουν τελικά την «Περιφερειακή Σύνθεση»;

Το βασικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι ο επικεφαλής. Ο κ. Τοψίδης είναι ένας νέος άνθρωπος με πλούσια επιχειρηματική δράση, με γνώσεις και τεχνογνωσία που απέκτησε όχι μόνο μέσα από την επαγγελματική του ενασχόληση, αλλά και με την άμεση συμμετοχή του σε θεσμικά όργανα, όπως το Επιμελητήριο Έβρου στο οποίο είναι Πρόεδρος. Διεκδικεί για πρώτη φορά ρόλο στην τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες των πολιτών, τα ζητήματα όλων των φορέων της Περιφέρειας, τις αλλαγές που χρειάζονται, για να αλλάξει η Περιφέρεια σελίδα, γιατί έχει και όραμα και πρόγραμμα. Μαζί του συμπορεύονται νέοι άνθρωποι στο σύνολο με γνώσεις, τεχνογνωσία, που κινούνται και εργάζονται επιλέγοντας να ζήσουν στον τόπο τους, γιατί το μόνο κίνητρό τους είναι η διάθεση προσφοράς και το μεράκι τους να συνδιαμορφώσουν ένα περιβάλλον, μια Περιφέρεια πιο ελκυστική, πιο βιώσιμη.

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μου πείτε, για ποιους λόγους ένας Δραμινός πολίτης να επιλέξει εσάς προσωπικά να τον εκπροσωπήσετε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε η αγάπη για τον τόπο μου, στον οποίο επέλεξα συνειδητά να ζήσω με τον άντρα μου και τα δυο μας παιδιά. Η «Απολιτικοποίηση», αλλιώς αδιαφορία, η απάθεια για τα κοινά και τα πολιτικά ζητήματα· ένα ισχυρό φαινόμενο της εποχής μας, που μαστίζει το σύνολο της κοινωνίας μας και κυρίως τη νέα γενιά αποτελεί μόνιμο προβληματισμό μου. Σήμερα, η πολιτική βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, θεωρούμενη ως η βασική υπαίτια για την παρακμή της εποχής μας. Απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ η ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά. Οι νέοι οφείλουν και μπορούν να αντισταθούν στην πτώση των αξιών και στην παρακμή της πολιτικής, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι πρώτιστο χρέος τους απέναντι στον εαυτό τους και στο μέλλον του τόπου τους. Οφείλουν να προτείνουν και να υλοποιούν τους τρόπους, με τους οποίους το μέλλον τους αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο. Νιώθω την ανάγκη να γίνω και εγώ μέλος της αλλαγής που όλοι αναζητούμε καθημερινά με όλες μου τις δυνάμεις. Με αυτές τις σκέψεις θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του Δραμινού λαού, που του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές του.