ΑΡΘΡΟ
Της Χαράς Κεφαλίδου
Βουλευτού Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας
Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν γρηγορότερα από όσο η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία μπορούσε να αντιληφθεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κόμματα του χώρου μας, που είχαν συναρπάσει δεκάδες εκατομμύρια κόσμου δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών. Αφελώς θεωρήσαμε ότι θα φέρουμε τον κόσμο στα μέτρα μας. Αυτό όμως, όπως δείχνει η ιστορία, είναι η τύφλωση της έπαρσης του κάποτε παντοδύναμου.
Ο σημερινός πολίτης χρειάζεται να εμπνευστεί από ένα στόχο, από ένα σκοπό και ο φορέας που θα τον επικοινωνήσει θα πρέπει να τον συνεγείρει, ώστε ο ίδιος να βρει το κουράγιο, να υπερβεί τον καταρρακωμένο εαυτό του.
Έχουμε μπροστά μας – εδώ και καιρό – ένα μεγάλο στοίχημα. Θα το κερδίσουμε;
Ένα στοίχημα που:
Δεν κερδίζεται με τις παλιές γνωστές συνταγές, κυρίως των παροχών, γιατί απλά λεφτά δεν υπάρχουν, κι αυτά που άλλοτε αφειδώς μοιράζαμε ήταν δανεικά αλλά όπως αποδείχθηκε όχι αγύριστα
Τα νέα πολυπαραγοντικά προβλήματα δεν λύνονται με παλιά ιδεολογικά εργαλεία, με περιχαρακώσεις τάχα «καθαρότητας» και άρνηση συνεργασίας με όσους κινούνται σε προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση
Το μονοπώλιο της γνώσης, των ικανών στελεχών, σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο, δεν το έχει ένα κόμμα. Αυτό το αφομοιώσαμε ως χώρος και είναι καιρός να γίνει πράξη.
Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα και για μάς και για τον κόσμο. Χρειαζόμαστε μια αναγέννηση χωρίς ταμπού και εμμονές, για να ξαναβρούμε επαφή με την κοινωνία που προχωρά. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι υψηλών απαιτήσεων.
Χρειαζόμαστε άλλη προσέγγιση για το εγχείρημά μας, επειδή τα προβλήματα της χώρας απαιτούν άλλη προσέγγιση. Τα δεινά που κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να επισωρεύσει η ανεκδιήγητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι γρίπη που θα περάσει εύκολα. Το εγχείρημά μας πρέπει να επαναφέρει μια γλώσσα που ο χώρος μας – κακά τα ψέματα – έχει καιρό να μιλήσει. Τη γλώσσα της ειλικρίνειας, της λογικής, της σύνεσης και της συνέπειας.
Ο λόγος του νέου που πάει να γεννηθεί δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ξύλινος λόγος του παλιού που πέρασε.
Υπάρχει και άλλος, αυτός μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς που κάνει πράξη το δύσκολο αλλά αναγκαίο. Που αναστοχάζεται την ιστορία της, τα λάθη της χωρίς να αυτομαστιγώνεται. Που απορρίπτει παλιές καλές τακτικές Μαυρογιαλούρου που εκμαυλίζουν εξαθλιωμένους ψηφοφόρους.
Το αίτημα της Κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου θα εξακολουθήσει να είναι η διατύπωση ενός συνόλου ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων, ενός σαφούς πολιτικού στίγματος. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα. Συζητάμε για:
-το μέγεθος, την ποιότητα του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών,
-το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων,
-το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα,
-την υπερφορολόγηση προσώπων και επιχειρήσεων.
Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι απλές, σαφείς, χωρίς αερολογίες και χωρίς αυτοϋπονομεύσεις.
Το πρόγραμμά μας αν δεν συγκεκριμενοποιηθεί, αν δεν μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και αν δεν προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις σε αυτά που ταλανίζουν τους πολίτες θα ακολουθήσει την πορεία των λοιπών προγραμμάτων και αφηγημάτων γενικώς, θα πάει στα αζήτητα. Και οι απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα και τις αγωνίες των πολιτών δεν δίνονται ούτε με την επίκληση αντιδεξιών αντανακλαστικών που τόσο χρησίμευσε στο παρελθόν, με αφελή αναπόληση και υπόσχεση παραδείσιων απολαύσεων, με πανηγυρισμούς για την επιστροφή στελεχών στην πατρική εστία.
Οι ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς κανένα αποκλεισμό στη δημιουργία του νέου φορέα, είναι η μόνη πρόταση που απαντά στην κουρασμένη από παλαιοκομματικές συνταγές κοινωνία. Και είναι αυτές οι ανοιχτές διαδικασίες το πρώτο καλό δείγμα γραφής και ουσιαστικής ανασυγκρότησης του πολιτικού φορέα – όποιο όνομα κι αν του δώσουμε- που εννοεί αυτά που εξαγγέλλει και με προσήλωση υλοποιεί το σχεδιασμό του.
Είναι ώρα να σταθούμε στο ύψος του πήχη που βάλαμε ψηλά και καλά κάναμε. Σκοπός μας να τον ξεπεράσουμε. Όχι να βγούμε απέναντι περνώντας από το πλάι ή ακόμα χειρότερα από κάτω.
*Το άρθρο της κ. Κεφαλίδου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017